Сьогодні оформити в банку POS-кредит, овердрафт або автокредит стало набагато важче і дорожче, ніж торік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні оформити в банку POS-кредит, овердрафт або автокредит стало набагато важче і дорожче, ніж торік

Кредит&Депозит
847
Банки в березні практично згорнули кредитування фізичних осіб. Такі дані наводять експерти ринку. «Минулого місяця в порівнянні з відповідним періодом 2013 р. було видано в десять разів менше кредитів», – підтвердив банківський аналітик, колишній директор департаменту роздрібного бізнесу Астра Банку Віталій Жихарцев. Основна причина зниження кредитної активності – проблеми з ліквідністю банківської системи: налякані політичною ситуацією в країні вкладники продовжують розривати депозитні договори.
Кредит на чайник
Минулого року банки активно працювали у чотирьох напрямках споживкредитування: POS-кредити (покупки в торговельних мережах), кредити готівкою, на банківську карту та автокредити. Невеликі кеш-кредити видавали охоче, їх можна було отримати навіть за допомогою брокера або онлайн. Зараз більшість фінустанов закрили таку послугу через високий ризик неповернення позик. Тому якщо вам дуже потрібна готівка, краще звертатися безпосередньо у відділення банку. Серед структур, які готові були кредитувати в березні, – Всеукраїнський банк розвитку (ефективна ставка – 72% за стандартним кредитом і 107,08% за кредитом «Швидкі гроші»), Credit Agricole (52,91%), Альфа-Банк (65,43%), «Хрещатик» (69,43%), ОТП Банк (72,01%), «Траст» (79,75%), Юнекс Банк (79,76%).
Дорого і мало
Незважаючи на таку кількість пропозицій, отримати навіть невеликий кредит приватній особі в березні було проблематично. «Багато банків, які отримали рефінансування від НБУ, не можуть видавати споживчі кредити. Але є й такі, які просто не хочуть цього робити, очікуючи подальшого розвитку подій», – зазначив Жихарцев. За його словами, третина активних гравців на ринку POS-кредитування в лютому-березні покинули його, а обсяги позик в торгових мережах впали на 80%. Для тих, хто залишився, наприклад для Альфа-Банку та Приватбанку, ця ситуація частково вигідна, тому що дозволяє диктувати умови співпраці торговельним мережам, а не навпаки, як було ще в 2013 р.
Але проблеми з ліквідністю і високі ризики не дають банкам скористатися перевагою, тому доводиться скорочувати обсяги споживчого кредитування і посилювати вимоги до позичальників. «Якщо раніше ефективна ставка на всі споживчі кредити становила в середньому 50-60%, то в березні вона підвищилася до 70-80%», – підкреслив Жихарцев. Крім того, в березні банки вже вимагали від фізосіб підтвердження офіційного доходу за останні півроку, навіть якщо мова йшла про купівлю чайника.
Що стосується овердрафтів (короткострокові карткові кредити з певним лімітом. – «Капітал»), то тут ситуація не менш критична, хоча такий кредит, як правило, клієнтам з вулиці не пропонують. За оцінкою експертів, обсяги кредитування в березні впали більш ніж удвічі. «Банки заморожують навіть ці позики, адже люди, які ще вчора були власниками зарплатних карт і могли погашати такі кредити, сьогодні залишаються без роботи», – пояснив експерт, що попросив не називати його імені.
Крутий віраж
Якщо в лютому обсяги автокредитування порівняно з січнем збільшилися, то вже в березні клієнтам, що бажали отримати таку позику на прийнятних умовах, було важко знайти відповідний банк. Про готовність кредитувати під цільові програми в березні заявляли Credit Agricole (ефективна ставка – 20,11%, перший внесок – 30%), Всеукраїнський банк розвитку (21,99% і 20% відповідно) і Idea Bank. Останній банк чомусь назвав свій кредит «Економний», хоча ставка за ним становила 36,32%, а перший внесок – 30%.
«В середньому ефективна ставка з автокредитування в березні виросла на 2-3 в.п. – з 18-20% до 21-23%. Це дуже дорого, оскільки за ставки 25% автокредити, як показує практика, вже не користуються попитом у населення, – стверджує Жихарцев. – Населення забирало гривневі депозити і прагнуло врятувати свої інвестиції. А багато автодилерів в кінці зими продавали транспортні засоби за старими цінами, без урахування девальвації. Попит і пропозиція знайшли один одного, що і вплинуло на зростання обсягів автокредитування в кінці зими». Але в березні ситуація кардинально змінилася: дилери знизили продажі автомобілів і підвищили ціни на них, при цьому більшість банків заморозили кредитування.
Що стосується іпотечних кредитів, то взяти їх у березні приватній особі в Україні було практично нереально. «Люди й самі не прагнули до іпотеки. Щоб позичати такі великі суми, потрібно бути впевненими в завтрашньому дні, у постійному доході, а сьогодні майже ніхто не знає, що його очікує в найближчому майбутньому», – говорить перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін.
Компаніям легше
А ось юридичним особам у березні було легше отримати кредит у банку. «Ми надавали овердрафт, кредит і кредитну лінію, а також широку лінійку безресурсних інструментів фінансування (гарантії, гарантійні лінії, акредитиви та акредитивні лінії, аваль-векселі)», – розповіла директор з корпоративного бізнесу Надра Банку Тетяна Кононова, уточнивши, що вони видавали в основному короткострокові кредити. «Передумов для розвитку довгострокового кредитування без значного здешевлення кредитного ресурсу, на жаль, немає. Тому в корпоративному сегменті основним залишається короткострокове кредитування», – прокоментувала ситуацію Кононова. Але навіть короткострокові кредити видавалися далеко не всім.
За оцінками Крапівіна, обсяги кредитування юросіб в березні знизилися в середньому на 3,5-4,5%. «До нас приходили просити гроші навіть ті клієнти, які раніше відмовлялися співпрацювати, вважаючи наші умови невигідними», – розповів заступник голови правління невеликого банку, що побажав зберегти анонімність. Але тепер, за його словами, вже банки обирали, кого і в якому розмірі кредитувати. Перевага віддавалася компаніям-експортерам зі стабільною виручкою. А от бізнес, пов’язаний з Кримом і предметами розкоші (наприклад, ювелірний, антикварний), практично не кредитувався.
За прогнозами Крапівіна, вже до кінця квітня відтік депозитів з фінустанов повинен зупинитися, а до травня кредитування відновиться. А ось Жихарцев менш оптимістичний: «У травні буде пікове падіння обсягів кредитування, а пожвавиться цей сегмент не раніше другої половини року».
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас