НБУ покарав низку банків за махінації з готівкою на 146 млрд грн: деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ покарав низку банків за махінації з готівкою на 146 млрд грн: деталі

Фондовий ринок
8286
Національний банк активізував роботу із запобігання використанню банківської системи для легалізації кримінальних доходів та недопущення здійснення банками протиправних фінансових операцій з готівковими коштами. Так, відомство здійснило позапланові перевірки 13 банківських установ.
Під час перевірок установлені численні випадки порушень вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, валютного регулювання, контролю та ліцензування, а також нормативно-правових актів НБУ щодо організації готівково-грошового обігу. Встановлено, що окремі клієнти банків проводили фінансові операції з готівковими коштами за схемами, що містять ознаки легалізації кримінальних доходів. Так, за такими схемами протягом 2013 та 2014 років через каси окремих банків лише фізичними особами отримано готівку на загальну суму більше 146 млрд. грн.
Установлено, що деякі з цих банків не надавали інформацію про відповідні фінансові операції до Державної служби фінансового моніторингу України. Такі фінансові операції виявили лише під час перевірок фахівцями НБУ. Інформація про зазначені операції на вимогу відомства надіслана банками до Держфінмоніторингу.
За результатами перевірок регулятор застосував до банків низку заходів впливу.
«Так, у 4 банках зупинено здійснення окремих банківських операцій, передбачених банківською ліцензією, до усунення виявлених порушень. Голови правлінь 2 банків тимчасово відсторонені від займаних посад, а також керівники 2 банків притягнуті до адміністративної відповідальності. На 11 банків накладено штрафи на загальну суму більше ніж 270 тис. грн. Крім того, до 7 банків Національний банк застосував захід впливу у вигляді письмового застереження з вимогою усунути виявлені порушення та вжити заходів щодо недопущення таких порушень у подальшій діяльності», – йдеться у повідомленні.
Також регулятор проінформував правоохоронні органи про вищезазначені порушення, оскільки окремі виявлені під час перевірок факти можуть свідчити про скоєння злочину.
Нагадаємо, держбюджет України в 2013 році через корупцію недоотримав близько 300 млрд грн.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас