Кількість IPO в США досягла рекорду за 14 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість IPO в США досягла рекорду за 14 років

Фондовий ринок
411
За перші три місяці 2014 була зафіксована рекордна кількість первинних розміщень на американському ринку за 14 років. Про це свідчать дані дослідження Renaissance Capital.
У загальній складності IPO провели 64 компанії, сукупний обсяг залучених ними коштів становить $10,6 млрд, що вдвічі більше, ніж було зафіксовано в I кварталі 2013 р. Необхідно також відзначити, що за підсумками I кварталу 2013 р. було залучено рекордну кількість коштів за 10 років.
Кількість розміщень в 2014 р. перевищила показник 1999 р., проте незначно відстає від показника 1998 р., коли ринок IPO інтернет-компаній був у пікових значень, незадовго до початку кризи, відомої як “криза доткомів”.
Найбільша кількість IPO припала на компанії медичного сектора, хоча компанії технологічного сектора також були активні, більшість з них орієнтовані на ринок програмного забезпечення для великого бізнесу.
I квартал виявився вкрай насиченим на ринку IPO, що дивує експертів Renaissance Capital. Компанії активно розміщували папери, незважаючи на високу невизначеність щодо перспектив поточного року.
“Потік IPO залишався високим, незважаючи на розпродажі на фондових ринках на початку кварталу, викликані обвалом на ринках, що розвиваються, подіями в Україні і продовженням скорочення стимулюючої програми ФРС”, – йдеться у звіті Renaissance Capital.
Експерти вважають, що подібна ситуація має оживити в пам’яті інвесторів спогади про події, що передували “кризі доткомів”.
Більшість компаній технологічного сектора, які розміщували свої папери протягом I кварталу, виявилися збитковими, внаслідок чого мультиплікатори досягли досить високих значень, оскільки інвестори продовжували купувати акції, внаслідок чого їх вартість зростала.
Аналітики Renaissance Capital вважають, що активність на ринку IPO продовжить зберігатися.
ІСТОРІЯ ПИТАННЯ
У 2000 р. стався крах на фондових ринках, більш відомий як “криза доткомів”.
10 березня індекс NASDAQ обновив свій історичний максимум, досягнувши позначки 5132,52 пункту. Після цього почалося різке падіння, за п’ять днів індекс сягнув позначки 4580, через рік індекс знаходився на позначці 1500 пунктів і продовжував знижуватися.
Причиною такого різкого падіння стали розпродажі паперів високотехнологічних компаній, більш відомих як “доткоми”, що відбулося від закінчення домену інтернет-корпорацій “.сom”.
Наприкінці 90-х рр. популярність набирали інтернет-компанії, їхні доходи зростали і значно перевищували кошти, витрачені на запуск цих компаній. Вдалі проекти Yahoo!, AOL, Google і не менш вдалі IPO розігріли ринок, вартість акцій інтернет-компаній почала зростати як на дріжджах.
Однак після злету вартості цих компаній до інвесторів прийшло усвідомлення того, що вартість акцій інтернет-компаній невиправдана, а кошти, витрачені в основному на рекламу і великі кредити, компанії не в змозі виплатити, що викликало розпродаж на фінансових ринках.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас