Фактично усім українцям суттєво доведеться скоротити свої витрати - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фактично усім українцям суттєво доведеться скоротити свої витрати - експерт

Особисті фінанси
5435
Номінальні доходи населення поки ще зростатимуть, але через високу інфляцію реальні доходи впадуть, і відповідно це позначиться на роздрібному товарообігу – він теж скоротиться у реальному вимірі. Таку думку в коментарі Finance.UA висловила аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ганна Чередниченко.
“Загалом діє одразу кілька негативних чинників. Це і скорочення соцвиплат відносно бідних домогосподарств, які тепер не в стані будуть перекрити інфляцію, і які змушені будуть скорочувати своє споживання. Більшу частину їх бюджету забирають витрати на найнеобхідніші товари: їжу, ліки, одяг. Витрати домогосподарств з достатком наближеним до середнього також будуть скорочуватись, оскільки дуже сильно подорожчали імпортні товари тривалого користування. Фактично усі соціальні групи населення зіткнуться з тим, що треба буде скорочувати своє споживання”, – вважає експерт.
Якщо переглянути статистику 2008-2009 років, там чітко видно, що під час кризи не-харчові товари страждають від падіння набагато більше. “Навіть падіння харчових продуктів було досить суттєве, але падіння товарів тривалого користування було набагато більшим. Прогнозовано, цього року ситуація буде така сама. На харчові продукти також буде діяти ефект подорожчання через багато чинників, зокрема пальне. Однак, від них складно відмовитись, оскільки це товари першої необхідності. Але подорожчання цієї другої категорії товарів буде більш значне, тому що це в основному імпортні товари”, – розповіла аналітик. До того ж, ці покупки можна відкласти, не в останню чергу через підняття цін.
Більше про скорочення купівельної активності українців читайте у статті “Ціновий колапс: як масове зростання цін паралізує торгівлю”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас