Ціновий колапс в Україні: як масове зростання цін паралізує торгівлю? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціновий колапс в Україні: як масове зростання цін паралізує торгівлю?

Особисті фінанси
9929
Невблаганно ростуть цінники на тих продуктах, які імпортуються в Україну – адже їх купують за долари, а продають вже за гривні. Сьогодні ж долар стартував на 11,2 грн/$. За підрахунками, здорожчання вже сягнуло 20%. Додадуть свою частку в цей процес і “антикризові закони”, нещодавно прийняті Верховною Радою. А якщо згадати про погіршення споживчих настроїв українців, то отримаємо повну картину занепаду у сфері торгівлі.
Що подорожчало?
Перш за все, подорожчало пальне, ціна якого напряму залежить від долара. Стрімке зростання валюти на третину в місяць підняло угору і ціни на бензин. У квітні дизель можуть продавати на 1–1,5 грн дорожче (разом з тим стрибне і вартість бензину), але це у разі песимістичного розвитку подій. А підвищення акцизів на паливо збільшить вартість бензину для споживачів на 2,5-3 гривні за літр. У сумі виходить, що теперішнє зростання ціни – іще не крайня межа.
Ускладнити ситуацію може і подальший геополітичний конфлікт: більша частина нафтопродуктів постачається з Білорусі та Росії. А у цьому напрямку стосунки України зараз складаються не найкращим чином.
Відчулося подорожчання і на цінниках продуктів. Це процес не миттєвий, але почавшись іще в лютому, зараз він проявився сповна: першими поповзли вгору ціни на овочі, фрукти та інші закордонні смаколики. Слідом за ними підтягнулися і вітчизняні харчі. Загальне здорожчання покупці відмітили на рівні 4-5 грн. І цей процес може продовжитись за рахунок ситуації на ринку пального, адже всі цінові колізії співпали із посівною. Новий врожай обійдеться дорожче, а відповідно, додаткові витрати ляжуть на плечі кінцевих покупців продуктів харчування.
Одним із “антикризових законів” уряд вирішив підняти акцизи на пиво – на 42,5%, та на алкоголь та тютюнові вироби – на 25%. Таким чином, ставка акцизу на спирт, алкогольні напої підвищується до 70,53 грн. за літр 100% спирту, а специфічні ставки акцизу на сигарети без фільтра зростуть до 96,88 грн. за тис. шт., з фільтром – до 216,5 грн. за тис. шт. Нові ставки акцизів на пиво набудуть чинності 1 травня, на спирт та спиртні напої – з 1 вересня. Тим часом, акцизи на тютюн зростуть з 1 липня.
Авторинок зараз теж переживає не найкращі часи. Адже ціни імпортних авто так само залежать від курсу валют, який, за підрахунками Всеукраїнської асоціації автоімпортерів, своїм зростанням обвалив продажі на 25%. Деякі автоімпортери почали призупиняти продаж через нестабільну ситуацію на валютному ринку – оновлювати ціни на машини доводиться мало не щодня, гарантувати постачання автомобілів дилери також не беруться, а обмеження на закупку валюти іще більше ускладнює процес. До того ж, “антикризовим законодавством” введено подвійне підвищення акцизу на автомобілі. Залежно від об’єму двигуна доведеться доплачувати за кожну машину: від 65 євро (1,3 літра) до 7 тис. євро (6,8 л). А це прогнозовано може зменшити продажі автівок іще на 5%.
Аптеки теж не відстають від загального тренду – підняли ціни на усі імпортні ліки на 10%. Тепер ця категорія ліків обкладається 7% податком на додану вартість, ще 3% у цій сумі – це витрати на адміністративне обслуговування введеного податку, які теж переклали на споживачів. Учасники ринку прогнозують, що скоріше за все, велика частина покупців перейде на більш дешеві вітчизняні аналоги ліків.
Прогноз експерта
Прогноз на 2014 рік досить песимістичний – роздрібна торгівля підприємств скоротиться на 10%. Номінальні доходи населення ще зростатимуть, але через високу інфляцію реальні доходи впадуть, і відповідно це позначиться на роздрібному товарообігу – він теж скоротиться у реальному вимірі, пояснила аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ганна Чередниченко.
“Загалом діє одразу кілька негативних чинників. Це і скорочення соцвиплат відносно бідних домогосподарств, які тепер не в стані будуть перекрити інфляцію, і які змушені будуть скорочувати своє споживання. Більшу частину їх бюджету забирають витрати на найнеобхідніші товари: їжу, ліки, одяг. Витрати домогосподарств з достатком наближеним до середнього також будуть скорочуватись, оскільки дуже сильно подорожчали імпортні товари тривалого користування. Фактично усі соціальні групи населення зіткнуться з тим, що треба буде скорочувати своє споживання”, – вважає експерт.
Якщо переглянути статистику 2008-2009 років, там чітко видно, що під час кризи не-харчові товари страждають від падіння набагато більше. “Навіть падіння харчових продуктів було досить суттєве, але падіння товарів тривалого користування було набагато більшим. Прогнозовано, цього року ситуація буде така сама. На харчові продукти також буде діяти ефект подорожчання через багато чинників, зокрема пальне. Однак, від них складно відмовитись, оскільки це товари першої необхідності. Але подорожчання цієї другої категорії товарів буде більш значне, тому що це в основному імпортні товари. До того ж, ці покупки можна відкласти, не в останню чергу через підняття цін”, – розповіла Ганна Чередниченко.
Однак криза у торговій сфері триватиме не вічно. Базовий прогноз на наступні 2015-2016 роки більш оптимістичний – очікується економічне зростання. “В цьому році усі дисбаланси, які накопичувалися протягом багатьох років, мають вивільнитись. В Україні дуже сильно зростало споживання, при тому, що виробництво падало ще з другого півріччя 2011 року. І видатки бюджету зростали попри те, що для цього не було жодних джерел забезпечення. Зараз має відбутися корекція усіх цих дисбалансів, що б’є по споживанню. Цей рік буде болісним для споживачів. Але на наступні роки прогнозовано будуть створені умови для зростання. Девальвація гривні стимулюватиме експорт, імпорт скоротиться. Корекція зовнішньої торгівлі буде суттєвою”, – прогнозує аналітик.
Загалом тою чи іншою мірою зараз постраждають усі сфери. Окрім торгівлі від доходів населення суттєво залежить і сфера послуг. Велике падіння очікується і у будівництві – це одна з небагатьох галузей, яка за підсумками попередніх років показувала стабільне зростання. Тепер же через непевну ситуацію люди будуть ретельно зважувати усі “за” і “проти” перш ніж купувати нерухомість. І знешкодити “торговий параліч” може тільки економічне зростання.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас