Українці масово бойкотують російські товари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці масово бойкотують російські товари

Особисті фінанси
2109
В Україні набирає обертів бойкот російських товарів. Люди розміщують в соцмережах список російських виробників, пропонуючи альтернативні товари вітчизняного виробництва і встановлюють на свої телефони спеціальні програми, які розпізнають країну-виробника.
До чорного списку бойкотованих товарів потрапляють всі продукти, які вироблені на території Росії. Прихильники руху «Бойкот російському» кажуть, що повна відмова від товарів північного сусіда пройшла безболісно. «Всім російським продуктам я легко знайшла альтернативу, – розповіла нам киянка Наталя. – Підтримувати бойкот стала з початку агресії Росії. Думаю, щойно ця антиукраїнська політика припиниться, я знову почну користуватися товарами РФ. Адже проти самих росіян я нічого не маю, але зараз бойкот – це реальна можливість підтримати наших».
Експерти ж кажуть: бойкот товарів – це в першу чергу емоційне рішення, яке навряд чи сильно позначиться на економіці Росії. «Постраждати можуть фірми, які спеціалізуються на роздрібній продукції. Але великі підприємства наслідків бойкоту не відчують. Проблема в тому, що багато товарів виробництва РФ не мають заміни в Україні. Найголовніший – це, звичайно, газ», – сказав «Сегодня» старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
«В Україні є товари тільки російського виробництва, які не мають хорошою альтернативи серед вітчизняних. Це ікра, морожена риба, багато консервів, компоненти для електронної промисловості (автоматика, трансформатори). Але їх можна замінити на європейські», – говорить економіст Олександр Охріменко.
ГОТОВІ ВІДМОВИТИСЯ. У магазинах підтвердили: російські товари почали купувати менше. «Підходять люди, запитують, як визначити товар з РФ. Ми радимо дивитися по штрих-коду: перші дві цифри на російських товарах – 46», – розповіла консультант одного з київських супермаркетів. Одна з великих торгових мереж України зробила заяву, в якій не виключає можливість повної відмови від товарів з РФ. «Російських торгових марок у нас одиниці, але є товари відомих міжнародних компаній, що представлені в Україні, продукція яких виробляється на території РФ. Якщо навіть і таку продукцію споживачі перестануть купувати – ми гарантуємо, що виведемо її з асортименту», – йдеться в заяві. Новий рух добрався і до кінотеатрів. Столичний кінотеатр «Магнат» відмовився показувати російське кіно. «Ми не бачимо сенсу показувати ці фільми: попит на них серед глядачів катастрофічно впав», – пояснили нам в кінотеатрі.
МАСКУЮТЬСЯ. Найлегше розпізнати товари з РФ за штрих-кодом. Нещодавно навіть з’явився додаток для телефонів «Бойкот окупантів», за допомогою якого можна просканувати штрих-код і на екрані висвітиться, чий це товар. Додаток безкоштовний, його вже скачало більше 10 тисяч користувачів. За даними Української асоціації постачальників торговельних мереж, деякі російські фірми стали вказувати на штрих-кодах своїх товарів цифри України. Юристи кажуть – це не протизаконно, але приховати країну-виробника складно. «Процедура перереєстрації штрих-коду можлива, якщо філії фірми знаходяться на території України. Але на упаковці зберігається країна-виробник», – пояснив нам юрист Едуард Багіров.
«Головне – без агресії»
Деякі супермаркети на заході країни долучаються до бойкоту російських товарів особливо посилено: вони розміщують навпроти останніх стікери з написами «Бойкот окупантам!». Активісти закликають не купувати одяг в російських магазинах і не харчуватися в ресторанах російських власників. Бойкот хочуть оголосити і російським серіалам і фільмам – закликають телеканали замінити їх на українські та європейські. А українські торгові марки зорієнтувалися і проводять акцію «Захисти Україну – купуй українське». Вони кажуть, що з кожної покупки одиниці їх продукції 10 копійок вони перерахують на рахунок української армії.
Психологи подібний заклик оцінюють позитивно. «Такі загальні заклики допоможуть сформувати свідоме громадянське суспільство. Головне, щоб бажання людини було щирим і саме її, а не чиєсь», – пояснив нам психолог Олексій Васильєв. Але важливо не переборщити і не стати агресивним по відношенню до іншої нації, адже завжди потрібно пам’ятати, що не всі росіяни підтримують дії своєї влади.
Юліана Скибицька
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас