Держава через свої інституції сама собі винна значну частину внутрішнього боргу - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава через свої інституції сама собі винна значну частину внутрішнього боргу - експерт

Казна та Політика
1585
Цього року Україна повинна погасити 16,3% із більше ніж $60-мільярдного державного боргу (згідно з підсумками Мінфіну за 2013 р.). Загальний розмір боргу України вже склав понад 50% ВВП країни – у 2011 року цей показник становив 36%. За підрахунками міністра фінансів Олександра Шлапака, цьогорічний платіж становитиме близько 10 млрд доларів.
Та не дивлячись на те, що навантаження з виплати за боргами велике, проблем з поверненням державного боргу скоріш за все не буде – ані по внутрішньому, ані по зовнішньому, вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
“Якщо говорити про внутрішній борг, то за структурою найбільшу його частину – 60% тримає Національний банк, ще 30% – у комерційних банках, при чому основна маса – у державних банків. Відповідно, виходить що значною мірою держава через свої інституції сама собі винна значну частину внутрішнього боргу. Тому тут дефолту за зобов’язаннями не доводиться очікувати”, – пояснив експерт.
“По зовнішньому боргу ми очікуємо досить значний приплив зовнішнього фінансування найближчі роки. Відповідно, кошти для виплат зовнішнього боргу також будуть. Сума зменшиться за рахунок того, що ми віддамо частину кредиту, але водночас вона знову збільшиться через те, що ми візьмемо нові кредити. В цілому також треба розуміти, що лише частина обіцяних коштів – кредити, а частина – фінансова допомога, яку не треба буде повертати. Але зрештою – так, зростання загального державного боргу очікуване”, – підсумував Жолудь.
Повністю погасити існуючі внутрішні та зовнішні кредити Україна зможе не раніше, ніж через 26 років, тобто в 2040 році. В графіку прогнозних платежів Міністерства фінансів України йдеться, що найбільше навантаження, або 75% платежів, припаде на перші п’ять років, тобто на період з 2014 по 2018 роки. До 2040 року платежі знизяться до 21,71 млрд грн, або до менш як 1% від їхнього загального обсягу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас