"Харківська знижка" на газ для України повинна діяти ще мінімум 3 місяці - юрист-міжнародник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Харківська знижка" на газ для України повинна діяти ще мінімум 3 місяці - юрист-міжнародник

Енергетика
912
Росія відповідно до міжнародного права не може скасувати “харківську знижку” раніше, ніж через три місяці з моменту початку процесу денонсації угод. Втім, РФ може вирішити не звертати уваги на юридичні “формальності”.
Навіть якщо РФ буде наполягати на денонсації угод по ЧФ, “харківська угода” не може бути припинена (і, отже, постанова уряду РФ № 291 від 30 квітня 2010 р. не може бути скасована) протягом трьох місяців з дати отримання українською стороною належного повідомлення з Москви. Тобто ціна на поставлений в Україну газ повинна розраховуватися з урахуванням 100-доларової “знижки” ще як мінімум три місяці, до 1 липня 2014 року.
Про це у статті для ZN.UA пише юрист-міжнародник Олександр Малиновський.
Як пояснює юрист, за ст. 65 Віденської конвенції (ВК), припинення міжнародного договору відбувається не довільно, а відповідно до спеціальної процедури, що захищає міжнародний договір від його довільного припинення.
Так, учасник, який посилається на якусь підставу для припинення договору (у тому числі на клаузулу rebus sic stantibus, що зробив Путін, пославшись на ст.62 ВК), зобов’язаний не менш ніж за три місяці (за винятком випадків особливої ​​терміновості) письмово повідомити іншого учасника про свою вимогу (вказавши заходи, які він має намір запровадити щодо даного договору, і підстави для прийняття таких заходів).
Однак якщо в зазначений тримісячний термін надійде заперечення з боку іншого учасника договору, то сторони договору мають врегулювати суперечку, що виникла між ними за допомогою засобів, зазначених у ст. 33 Статуту ООН.
Тобто шляхом переговорів, обстеження, посередництва, примирення, арбітражу, судового розгляду або іншими мирними засобами на свій вибір.
“Звичайно ж, зважившись на приєднання Криму, російська сторона може також вирішити не звертати уваги на юридичні “формальності” і оголосити про негайне припинення “харківських угод” або ж скасувати свою постанову № 291.
У корпоративних відносинах “Нафтогаз” – “Газпром” це означатиме перехід до ціноутворення на газ без урахування “харківської знижки”.
Але в міжнародно-правовій площині буде очевидним порушення РФ її міжнародно-правових зобов’язань”, – резюмує юрист.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас