Як Яценюк переконав депутатів врятувати країну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Яценюк переконав депутатів врятувати країну

Казна та Політика
6306
Ранок 27 березня став холодним душем для народних депутатів. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і уряд вимагали включити до порядку денного два законопроекти. Перший – про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2014 рік». Другий – стосувався запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні.
«Я б хотів, щоб члени Партії регіонів персонально зараз почули, до чого довели країну за останні чотири роки, – почав Яценюк, спостерігаючи за нардепами від ПР, що виходили із зали під час його виступу. – Для виживання країни не вистачає 289 млрд грн».
Яценюк анонсував депутатам непопулярні заходи уряду майже годину. Серед них – податок на багатство, податки на пенсії більше 10 000 гривень, підвищення акцизних ставок на алкогольні і тютюнові вироби, введення збору 0,5% на купівлю або продаж валюти і багато іншого.
Прем’єр пообіцяв прийти на засідання кожної фракції і відповісти на всі запитання нардепів. Це спілкування сподобалося не всім, і депутати схвалили законопроект про запобігання фінансової катастрофи лише з другого разу .
Чому?
Зустрічні вимоги
О 12.00 Яценюк прийшов на засідання фракції «УДАР».
«Пробув близько 40 хвилин. Діалогу не відбулося, тому що позиція Яценюка – приймати потрібно і – крапка. Розмова між нашими депутатами і прем’єром відбувався на підвищених тонах. Яценюк говорив, що при негативному голосуванні не бачить сенсу залишатися на посаді прем’єра», – розповідає один з нардепів від фракції УДАР.
Конкретні вимоги ударівці в Facebook описала нардеп Ірина Геращенко. Серед них – не зменшувати фінансування армії, скоротити кількість корупційних агентств, об’єднати міністерства, функції яких дублюються, а саме – міністерство економіки і міністерство промислової політики. УДАР також наполягав на скасуванні спецпенсій і нереальних виплат при виході на пенсію суддям. Геращенко підкреслила, що в УДАРі пропонували спочатку проголосувати два законопроекти за основу, а потім – взяти півгодинну перерву і доопрацювати документи, і тільки потім вже проголосувати за законопроект.
Пропозицію партійців Кличка не підтримали.
Схожа ситуація склалася і на засіданні групи «Суверенна європейська Україна». Один з нардепів розповів Hubs, що члени групи вимагали від Яценюка надати план реформ на найближчі півроку, ліквідувати податкову міліцію і УБОЗ, до кінця року провести реформування судової системи та Генпрокуратури. Прем’єр нібито з цими умовами погодився і обіцяв докладніше поговорити про них з депутатами. «І взагалі, якщо вони хочуть, щоб ми проголосували – нехай припиняють розмови про дострокові парламентські вибори, пройдуть люди гірші за нас», – парирував один з нардепів цієї групи.
Окрема тема – засідання комітету з питань бюджету, яке відбулося о 14.00. За словами одного з членів комітету, там з депутатами ніхто теж домовлятися не хотів. «Нас фактично поставили перед фактом – потрібно голосувати. Ніякого діалогу. Приїхав Анатолій Мярковський (перший заступник міністра фінансів України – Hubs), зачитав показники, і все», – нарікає нардеп.
Зі скрипом…
«В першу чергу, не хочуть голосувати мажоритарники. Тому що завтра платіжки будуть по 1000-1500 грн за «хрущовку», а їм їхати в округ і це простим людям пояснювати. До того ж ці законопроекти – обвал будь-яких рейтингів», – пояснював причину бунту депутатів у кулуарах Ради Володимир Макеєнко – один з позафракційних нардепів, у минулому – регіонал.
Перша спроба голосування за законопроект про запобігання фінансової катастрофи в підсумку провалилася. «За» – тільки 189 нардепів. Фракція УДАР, в якій налічується 41 депутат, дала тільки 11 голосів. Законопроект не підтримали Сергій Каплін, Наталія Новак, Валерій Пацкан та інші.
«Це – не коаліція, це – диктатура, коли затискають! Чому ми повинні голосувати?», – Обурювався в кулуарах Ради один з нардепів від УДАРу. Другий пояснив: дії Турчинова не завжди зрозумілі – який законопроект він ставить на голосування і в якому статусі – за основу або в цілому?
Необхідні законопроекти вдалося прийняти лише з другої спроби, після вечірніх засідань фракцій, які тривали близько півтори години. «Все! Прийнято рішення! Розпускаємо парламент і жінок до списку не беремо», – жартома сказав в кулуарах нардеп і один з політтехнологів «Батьківщини» Олександр Абдуллін. «І Юлію Тимошенко теж?», – парирували журналісти (цього дня екс-прем’єр заявила про намір балотуватися в президенти – Hubs). Абдуллін зніяковів і пішов голосувати.
За зміни до держбюджету проголосували 228 нардепів, а запобігання фінансової катастрофи в Україні підтримали 246 парламентаріїв.
Як уряду вдалося переконати нардепів таки підтримати законопроекти?
Депутати з різних фракцій, опитані Hubs, стверджують, що нардепам пообіцяли обов’язково розглянути їх поправки і пропозиції після прийняття закону. Ці заходи потрібні, в першу чергу, для місії МВФ та інших країн, які погодилися надати фінансову допомогу Києву в обмін на реформи – затягувати з декларацією своїх намірів Україні ніяк не можна. Вчора законопроект про надання фіндопомоги Україні прийняв Конгрес США. На цьому тлі було б дивно, якби український парламент не проголосував за критично важливі для країни законопроекти.
«Довелося голосувати за пакет реформ уряду, а насправді реформ немає, зате багато схем крадіжок в бюджеті залишилися. Зняті мільярди з медичних програм, в тому числі – з дитячої онкології, але не голосувати теж було неможливо, це був би крах країни», – написала в Facebook позафракційна нардеп Анжеліка Лабунська.
Джерело Hubs в оточенні Яценюка підкреслило, що якби не проголосува нардепи за ці законопроекти – це був би дійсно крах для країни. Адже Захід готовий надавати Україні гроші тільки за наявності Яценюка на посаді прем’єра. «При негативному голосуванні у Росії були б розв’язані руки», – додало джерело.
За реформами прем’єра депутати обіцяють прискіпливо стежити. «Тепер буду тримати за яйця весь уряд, я буду снитися їм і окремо Арсенію Яценюку, сьогодні вони вивернули кишені мільйонам простих людей», – написав у Facebook один з ударівців Сергій Каплін, який з другої спроби проголосував за ініціативи уряду.
Позитивний результат голосування нардепів за важливі законопроекти затьмарив пікет будівлі Верховної Ради «Правого сектора». Активісти вимагали від депутатів розглянути відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, якого вважають винним у смерті їхнього активіста Сашка Білого. Нардепи не на жарт злякалися, коли активісти спробували потрапити до будівлі парламенту. Регіонал Дмитро Святаш, який 18 лютого – в день мирного наступу – вже потрапляв під гарячу руку протестувальників, просто втік. Хоча секундою раніше зібрався дати коментар Hubs. Спішно покинули будівлю парламенту і решта парламентаріїв, а також співробітники апарату. З активістами «Правого сектора» намагалися вести діалог віце-спікер Руслан Кошулинський, нардепи Олесь Доній та Олег Ляшко. Близько 22:00 протестуючі залишили площу біля парламенту, але пообіцяли повернутися вже сьогодні.
Марія Жартовская
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас