Події в Україні змусили ЄС задуматися про політику оборони - Верховний представник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Події в Україні змусили ЄС задуматися про політику оборони - Верховний представник

Світ
443
Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон заявила, що питання оборони важливі для Євросоюзу з багатьох причин, однак останні події в Україні нагадують, що ці питання мають велике значення з огляду на безпеку громадян. Про це вона сказала на щорічній конференції з питань європейської оборони, яку організувало Європейське оборонне агентство (ЕОА).
Ештон зазначила, що однією з найцінніших і сильних сторін оборони ЄС є комплексний підхід.
«Мова йде про ефективне поєднання дипломатичних, військових, політичних, фінансових та інших інструментів. Але найбільше – про найширше бачення того, що включає в себе безпеку», – пояснила верховний представник ЄС.
Вона вважає, що односторонні дії Росії «можуть поставити під сумнів чотири десятиліття довіри і загальних принципів в Європі».
«Ми повинні скористатися моментом, щоб висловити те, що це означає для ЄС: що ми можемо зробити, щоб запобігти подібній ситуації, як ми можемо найкращим чином реагувати на неї, і як ми повинні самі бути організовані та оснащені в умовах мінливого​​ стратегічного і геополітичного середовища», – заявила верховний представник ЄС.
Ештон наголосила, що ЄС продовжить використовувати всі дипломатичні і політичні засоби для стабілізації ситуації в Україні.
Вона запевнила, що ЄС та його держави-члени будуть «наполегливо працювати, щоб допомогти гарантувати життєздатне і стійке економічне майбутнє для України і забезпечити стабілізацію країни та її інститутів в ці найважливіші дні».
За її словами, відповідь ЄС на події в Україні була зваженою, але рішучою.
«Але ми також чітко дали знати, що будь-яка подальша ескалація призведе до конкретних і серйозних економічних санкцій», – зазначила Ештон.
Вона нагадала, що це питання обговорювалося 26 березня на саміті ЄС-США, і сторони домовилися продовжувати консультації та координацію дій з цієї проблеми.
Глава дипломатії ЄС зробила висновок, що «події останніх тижнів також нагадують нам про те, що мир і стабільність в Європі можуть бути більш крихкими, ніж всі ми сподіваємося».
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас