Крим втрачає зв'язок з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим втрачає зв'язок з Україною

Особисті фінанси
3082
«Друзі, вітаю! 26 березня абоненти «Київстару» перерахували 302 315 гривень благодійних коштів для збройних сил України», – поінформував на своїй сторінці в Facebook начальник відділу корпоративних комунікацій оператора Петро Іванов. Українські оператори зв’язку всіляко прагнуть підтримувати імідж піклувальників про національні інтереси і при цьому вважають за краще не робити публічних заяв щодо перспектив розвитку бізнесу на території Автономної Республіки Крим (АРК).
Тим часом всі ключові гравці ринку в тій чи іншій мірі тісно пов’язані з російським капіталом. У першу чергу, це трійка найбільших операторів мобільного зв’язку і ведучий CDMA-оператор «Інтертелеком». Останній на 100% належить резидентам самопроголошеної Придністровської республіки, повністю залежної від РФ.
Хто відповідатиме за спецзв’язок
Того ж дня 26 березня на сайті «Датагруп» з’явився різкий і прямолінійний лист генерального директора Олександра Данченка. У ньому він прямо заявив: «… практично вбили спецзв’язок. І події останнього місяця в Криму тому доказ». Подій, справді, відбулося достатньо, і деякі з них прямо свідчать якщо не про повну здачу, то, принаймні, про підрив національних інтересів.
Останній день зими ознаменувався захопленням невідомими декількох вузлів зв’язку в Криму і пошкодженням магістральних волоконно-оптичних кабелів «Укртелекому». У результаті національний оператор втратив технічну можливість забезпечувати зв’язок між півостровом і материковою частиною України. Порушилася робота мережі телефонного зв’язку, дочірнього мобільного оператора «ТріМоб» і доступу в інтернет. Як наслідок, під удар потрапили життєво важливі системи, включаючи служби екстреної допомоги.
Хоча за умовами приватизаційного конкурсу найбільшого оператора в країні, який Данченко у своєму листі відкрито називає непрозорим, «Укртелеком» повинен був передати державі підрозділ спеціального зв’язку, каналами якого в службових цілях повинні користуватися українські військові та органи влади.
Питання Forbes про долю і статус цього підрозділу зараз залишилося без відповіді прес-служби.
«В результаті українські військові та органи влади змушені покладатися на загальнодоступні мережі зв’язку, як правило, мобільного. Вони не мають адекватного захисту і не призначені для використання в екстрених ситуаціях», – говорить аналітик експертної групи Netton.Telecom Роман Химич.
Як альтернатива спецзв’язку для широких верств населення Данченко пропонує проект створення єдиної супутникової платформи. «Супутниковий сигнал-найбезпечніший спосіб доставки інформації, а це зараз надзвичайно важливо, і не тільки для Криму», – пише у своєму листі топ-менеджер. Але, за його словами, всьому виною некомпетентні й нечесні чиновники.
Химич згоден з колегою по цеху і констатує, що жоден з відомих йому проектів «зі створення чогось великого і красивого у сфері телекомунікацій» так і не був реалізований у повноцінному або скільки-небудь працездатному вигляді. Експерт наводить за приклад загальнонаціональну мережу екстреної допомоги (номер 112), освітню мережу четвертого покоління, мережу мобільного конфіденційного зв’язку, інфраструктуру електронного цифрового уряду. Причини: клептократія, інтереси якої обслуговує українська держава.
Колабораціоністи або законники
Однією з передумов для можливих збитків операторів Химич називає відсутність механізмів для коректної передачі на баланс материнських компаній обладнання в Криму. На його думку, через різні причини для «Астеліту» і «Інтертелекому» це і зовсім неможливо зробити.
«Тим не менше, питання передачі бізнесу операторам доведеться розглядати в будь-якому випадку, – упевнений адвокат і партнер ЮФ «Ілляшев і Партнери» Максим Копейчиков. – У політичній ситуації важко вирішувати навіть питання технічного обслуговування вишок, а в разі спеціального правового режиму окупованих територій господарська діяльність зареєстрованих в Україні юридичних осіб на території Криму ризикує стати і зовсім неможливою».
Якщо компанії, що безпосередньо пов’язані з російськими акціонерами, почнуть передавати активи на баланс материнських структур, чинне на сьогоднішній день законодавство України не вбачає в цьому протиправних дій. «Закон України «Про основи національної безпеки України» не дає підстав припускати, що подібна передача може розглядатися як загрозлива національним інтересам», – впевнена юрист ЮФ Chadbourne & Parke LLP Юлія Дмитрієва.
Зовсім інша справа – проект закону № 4437-1 «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України», де присутнє формулювання поняття «колабораціоністська діяльність», вона прирівнюється до державної зради. «У разі прийняття закону в запропонованій редакції цілком імовірно, що співпраця в будь-якій формі з російськими компаніями може спричинити за собою кримінальну відповідальність», – не виключає Дмитрієва.
У зв’язку з цим пригадується нещодавня історія компанії «Воля». На відміну від «великої трійки» мобільних операторів, вона прямо не пов’язана з російськими акціонерами, проте, на підставі політики щодо забезпечення безпеки своїх співробітників вимкнула українські канали в Севастополі.
Більше того, відомий інтернет-провайдер і оператор кабельного телебачення одночасно звернувся із запитом до російських каналів із ​​проханням отримання права на трансляцію. З точки зору Копейчикова, «Воля» порушила ряд норм українського закону «Про телебачення і радіомовлення», припинивши трансляцію українських каналів абонентам. Водночас спроби укласти договори з російськими каналами сьогодні не вважаються протизаконними.
А в іншому, все добре, все добре
Опитані Forbes найбільші українські оператори мобільного зв’язку та інтернет-доступу пішли від відповідей на прямі запитання про майбутнє кримської складової бізнесу і в кращому випадку обмежилися «черговими» відповідями прес-служб. Компанії «Воля», «Датагруп» та «Інтертелеком» зовсім відмовилися від коментарів.
У загальних рисах суть сказаного зводиться до того, що оператори функціонують у правовому полі чинного законодавства України і продовжують надавати послуги зв’язку в повному обсязі по всій території країни, Крим не є винятком. У «МТС Україна», правда, відзначають 20%-ве збільшення обсягів голосового та інтернет-трафіку за останній місяць в АРК. Тарифні плани не змінилися, розрахунки здійснюються в гривнях, за повідомленням директора з корпоративних зв’язків «Київстару» Михайла Шуранова, його компанія ніяких офіційних звернень чи вимог про зміну порядку надання послуг поки не отримувала.
«Зараз, наскільки мені відомо, українські оператори мобільного зв’язку зазнають значних збитків у зв’язку з окупацією Криму, – говорить Химич, який не поділяє безпідставного оптимізму операторів. – Паралізована система дистрибуції, включаючи канали отримання оплати за надані послуги. Контрактні абоненти в Криму часто не мають змоги оплатити рахунки». У «МТС Україна» стверджують зворотне: «Система дистрибуції працює без змін. Філії та магазини «МТС» в Криму працюють у звичайному режимі, продукція «МТС» без перешкод поставляється на півострів».
Тим часом міністр зв’язку і масових комунікацій Російської Федерації Микола Нікіфоров та його заступники ще тиждень тому відвідали з робочим візитом АРК. Одним із завдань візиту стала підготовка до забезпечення жителів півострова SIM-картами з абонентськими номерами з російським міжнародним кодом +7, які працюватимуть без роумінгу. Днями стало відомо, що російські оператори «МТС» і «Ростелеком» почали прокладати оптоволоконні лінії через Керченську протоку для забезпечення телефонного зв’язку та інтернет-доступу в Криму.
У свою чергу, Роскомнадзор обіцяє не виганяти операторів з Криму, у тому числі з радіочастотного спектра. Але зареєструвати російську юридичну особу і отримати ліцензію доведеться.
Сергій Мішко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас