Скорочення від Арсенія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скорочення від Арсенія

Казна та Політика
4553
Сумніви, чи проголосує Рада за антикризовий пакет – зміни до держбюджету і законопроект про запобігання фінансової катастрофи, – залишалися до останнього. У підсумку бюджет змінили з мінімальним запасом голосів (228), а «катастрофу» (набір непопулярних заходів: підвищення податків, зборів і акцизів) депутати прийняли з другої спроби.
Голосували за проекти законів, які підвищують податки, тарифи на комуналку і заморожують соцвиплати, всі фракції більшості – «Батьківщина», «Свобода», УДАР (вона довго вагалася, чи голосувати за підвищення податків, але врешті-решт Віталія Кличка переконав Турчинов у своєму кабінеті), групи «Економічний розвиток» (Анатолій Кінах) і «Суверенна європейська Україна» (Володимир Литвин). Відмовилися голосувати регіонали і комуністи.
Прем’єр Арсеній Яценюк доповідав з трибуни більше півгодини. Він пояснив, що йти на такі непопулярні заходи необхідно – країна доведена до ручки. Гроші може дати тільки МВФ (він вже пообіцяв учора надати кредит в 14-18 млрд доларів), але він без скорочення бюджету його не дасть. Не буде закону – не буде і грошей. Зате будуть дефолт і падіння ВВП на 10% – так коротко змалював поточну ситуацію Арсеній Петрович.
Закони були представлені депутатам іще вранці. І протягом дня йшло дуже бурхливе їх обговорення. Представники бізнесу обурювалися, говорили, що нововведення можуть задушити підприємців остаточно. Але в підсумку проголосували. Мабуть, страх залишитися без грошей МВФ пересилив.
Важко сказати, наскільки все це допоможе українській економіці вибратися з кризи. Українці будуть ще менше витрачати грошей на покупки, у підприємців буде ще менше оборотних коштів, а кредити МВФ підуть на погашення раніше взятих кредитів і оплату російського газу. Чи піде це Україні на користь – питання, м’яко кажучи, спірне. Зате безперечно, що все це розжарить і без того напружену соціально-політичну ситуацію в суспільстві.
Соцвиплати залишаться на рівні січня. Прожитковий мінімум і мінзарплата до кінця року переглядатися не будуть, залишаться в межах 1218 грн. У попередньому варіанті бюджету соцпараметри пропонували переглядати тричі, а до кінця року вони повинні були становити 1301 грн. А в новому варіанті мінімальна пенсія навіть скорочується – до 949 грн замість 1014 грн. Також, як ми писали, під ніж піде значна частина надбавок, які отримують бюджетники. Нарешті в планах уряду – скорочення кожного десятого чиновника (24000 в масштабах країни). Під загальну гребінку потрапили і силовики: з міліції звільнять 79 тисяч осіб (кожного п’ятого), з СБУ – 3350 осіб, прокуратури – 2263.
«З одного боку, соціальні витрати потрібно скорочувати – грошей немає. Але з іншого – доходи населення і купівельна спроможність падатимуть, а інфляція – зростати, що завдасть серйозного удару по економіці, посиливши економічний спад. Експерти давно говорили про те, що економія на зарплатах – не дуже гарна ідея», – підкреслила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. За її словами, перегляду вимагає перелік пільг.
420,6 млн грн планується заощадити на виплаті допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям-інвалідам та 0,1 млн грн – на виплату довічних державних стипендій. Левову ж частину коштів – це 3,8 млрд грн – уряд має намір заощадити за рахунок введення єдиного розміру допомоги при народженні дитини, тобто без її диференціації залежно від кількості народжених дітей. Розмір допомоги становитиме 41,280 тис. грн. Одноразово батьки отримають 10,320 тис. грн, а сума, що буде виплачуватися протягом трьох років рівними частинами – по 860 грн на місяць.
Податки йдуть у ріст
Розглядали декілька варіантів оподаткування фізосіб. У тому числі і на пасивний дохід – з банківських депозитів. У підсумку з цією нормою вирішили почекати, замість чого введуть оподаткування відповідно до прогресивної шкали доходів громадян. Простіше кажучи, чим більше заробляєш, тим більше платиш: якщо дохід становить більше 500 тис. грн (41 700 гривень на місяць), податок з’їсть 20% загальної суми (замість звичайних 15%). Якщо 1 млн (- 25%).
Для автолюбителів депутати прийняли відразу два документи. У першому читанні проголосували зміни до Податкового кодексу щодо скасування утилізаційного збору (хоча це ще остаточно не прийняли), але при цьому були підвищені акцизи на машини. «Скасування утильзбору – це позитивний крок. Але економія тут перекривається новим акцизом, тож відчують його лише покупці авто з невеликим об’ємом двигуна. У теорії, наприклад, повинні виграти власники машин об’ємом 1,6 л. Для таких авто акцизний збір підвищується на $200, а скасування утилізаційного збору економить $500. У підсумку загальна вартість авто повинна зменшитися на $300», – сказав «Вістям» генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.
Водночас, на думку експертів, нові акцизи вдарять по вторинному ринку автомобілів. Купувати машини з пробігом стане просто невигідно. «Для іномарки з двигуном 1,6 л і собівартістю $10 тис., акцизний збір становитиме $198, і в роздробі вона коштуватиме не $15 тис, а $15 200. Під час перегону в Україну такої ж машини, якій п’ять років, доведеться заплатити акциз одразу на $4800 (а не $2400, як раніше). На авторинку така машина коштує $18 тис., а якщо додати $4800 акцизу, то ціна перевищить $22 тис. Ринок б/у машин помре», – вважає експерт ІА «Автоконсалтинг» Олег Омельницький.
Ще один резонансний податок – на житло. Його ставку будуть розраховувати, виходячи із загальної, а не житлової (як планувалося раніше) площі. Самі ставки залишаться незмінними: 1% від мінзарплати за кожен квадрат квартири від 120 до 240 метрів і 2,7% – для більшого житла, у випадку з будинками площею більше – 250-500 і понад 500 квадратів. Сплачувати цей податок потрібно буде, починаючи з 1 липня.
Бізнес на межі
Навантаження на виробників хочуть збільшити. Так, акциз для пивної галузі за новим документом підвищується на 42,4%. Зараз ставка становить 0,87 грн/1 л, а Кабмін пропонує її підняти до 1,24 грн. Це значно більше, ніж пропонувалося раніше (0,94 коп.). «Пивна галузь – у глибокій кризі. У нас три заводи, і один у Запоріжжі ми вже готові закрити. На додачу ми можемо втратити ринок збуту в Криму, який становить 6% від річних продажів», – сказав «Вістям» генеральний директор Carlsberg Ukraine Євген Шевченко.
Акциз на сигарети без фільтра пропонується підвищити майже на 20 коп. за тисячу штук, з фільтром – на 43 коп. А укупі зі зростанням алкогольних акцизів це означає, що пачка сигарет може злетіти в ціні на 1-1,5 грн, а пляшка горілки – на 3-5 грн. Підвищується також плата за радіочастотний ресурс: для мобільних операторів вона підскочить одразу в два рази.
«Давайте тоді публічно скажімо інвесторам: якщо ви прийдете інвестувати в Україну, ви будете багато платити. І ще давайте подумаємо, як нам продовжувати розвивати цей бізнес далі?» – Обурився президент компанії «Київстар» Ігор Литовченко. Ще одне неприємна для підприємців нововведення – заборгованість з повернення ПДВ буде відшкодовуватися не живими грошима, а держоблігаціями.
Крім того, Рада відмовилася від планів зниження податку на прибуток з 18% до 16%, а ПДВ з 20% до 17%. Також парламент ввів 7% ПДВ на імпорт ліків, що позначиться на їх ціні в роздробі.
На тлі серйозного підвищення податків і скорочення соцвиплат дуже примітним виглядає перенесення початку застосування закону про трансфертне утворення, який повинен був перекрити схеми відходу від податків олігархів. Тепер останні, виходить, отримали відстрочку. Їм, на відміну від всіх інших, пощастило.
Ціна газу в 1,5 рази
Кабмін очікувано підвищить і вартість газу. З 1 травня – на 50% для населення, а з 1 липня – на 40% для комунальної теплоенергетики. Аргумент Яценюка – низька ціна палива для українців: за його словами, в середньому наше населення платить за газ $84/тис. кубометрів. До речі, для жителів сусідньої Молдови ця цифра – $470, болгар – $325/тис. кубометрів.
«Підвищувати ціну потрібно, але не в такій пропорції. Зараз обгрунтованим було б зростання на 10-15%. Цього було б достатньо для поступового виходу на економічно обгрунтований тариф, – вважає незалежний експерт Валентин Землянський. – Єдина причина, чому газ подорожчав у 1,5 рази, – вимоги МВФ».
Прем’єр визнав, що кількість малозабезпечених сімей після підвищення тарифів зросте більш ніж в 2,5 рази, проте пообіцяв їм адресну допомогу – до 500 грн/місяць. Також цікаво, що в держбюджет заклали ціну за газ в 480 доларів за тисячу кубометрів (з квітня) – саме таку, яку готується виставити нам Росія з урахуванням скасування знижки за чорноморський флот.
Наталія Непряхіна, Світлана Стрельцова, Тарас Козуб
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас