Економіка на нулі: на росіян чекає безробіття і зростання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка на нулі: на росіян чекає безробіття і зростання цін

Світ
2056
Російська економіка цього року може припинити зростати, вважають аналітики держбанків. Структурні проблеми, які можна вирішити тільки комплексними заходами, привели економіку на поріг кризи. «РБК. Особисті фінанси» з’ясували, чим ця ситуація загрожує фінансовому добробуту пересічних росіян.
Стояти, економіка
Прогнози експертів щодо економічного розвитку Росії все менш втішні. Минулого тижня газета «РБК daily» опублікувала аналітичні звіти держбанків. Фахівці «ВТБ Капіталу» вважають, що в 2014 році економічного зростання взагалі не буде (0% приросту ВВП). Аналітики Центру макроекономічних досліджень Сбербанку прогнозують економічний спад на 0,2% за підсумками року.
Крім того, експерти Вищої школи економіки (ВШЕ) попереджають про ризик виникнення стагфляції – парадоксальної ситуації, коли економіка знаходиться в стагнації, а інфляція при цьому прискорюється. Про те, як стагфляція позначиться на заощадженнях росіян, ви можете прочитати в нашому матеріалі «Стагфляція боляче вдарить по сімейному бюджету».
Прогнози державних відомств поки що залишають Росії шанс хоча б на мінімальне зростання економіки. У Центробанку вважають, що зростання ВВП за підсумками року становитиме 1,5-1,8% (попередній прогноз – 2,5%). Міністерство економічного розвитку говорить про 2,5%, але незабаром ця цифра може бути переглянута.
Знецінення рубля і зростання цін
Експерти, опитані «РБК. Особисті фінанси», назвали кілька основних ризиків уповільнення економічного зростання для пересічних громадян. Серед них – можливе зростання безробіття, подальше ослаблення рубля і зниження купівельної спроможності.
«Прогнози про нульовий темп зростання економіки РФ на сьогодні бачаться як песимістичні. Вони можливі у випадку більш серйозного уповільнення темпів зростання світової економіки», – говорить аналітик MFX Broker Сергій Некрасов. І росіяни відчують на собі всі наслідки рецесії.
Якщо песимістичний сценарій буде реалізований, зросте безробіття, зарплати не будуть підвищуватися, піднімуться ціни на продовольство. За словами аналітика, на світових ринках з початку 2014 року сільськогосподарські товари вже подорожчали на 30% до долара США. Ослаблення рубля зробить їх ще дорожче в Росії. Все це призведе до зниження купівельної спроможності пересічних громадян.
Аналітик «Альфа-Банку» Дмитро Долгін вважає, що настала криза споживчої моделі зростання російської економіки. Реальний сектор не може задовольнити зростаючий споживчий попит через відсутність інвестиційних стимулів і дорогу робочу силу. Заходи фінансового стимулювання тут безсилі, вважає експерт. Необхідні структурні зміни: пом’якшення ділового клімату для малих і середніх підприємств, підвищення надійності судової системи та мобільності робочої сили.
При цьому Д. Долгін підкреслює, що за стабільних цін на нафту бюджет зможе витримати зростання зарплат в держсекторі (а це 20 млн людей) і виплати пенсіонерам (плюс іще 40 млн). Бізнес також може підняти оплату праці через демографічний провал 90-х – зараз на ринку праці не так багато хороших фахівців. «Тому сама по собі рецесія не така страшна для пересічних росіян», – заспокоює аналітик «Альфа-Банку».
Але загроза криється в іншому факторі. Близько 50% російського ринку товарів – це імпорт. Різке ослаблення рубля призведе до зростання цін. Найпоширенішою стратегією поведінки населення, на думку Д. Долгіна, буде переведення заощаджень у валюту.
Провідний науковий співробітник Центрального економіко-математичного інституту Російської академії наук (ЦЕМІ РАН) Руслан Дзарасов назвав кілька наслідків, до яких може призвести економічний спад. Курс долара зростатиме, в тому числі і через вивезення капіталу. Підвищиться інфляція, що призведе до зниження доходів населення в реальному вираженні – на зарплату можна буде купити менше товарів. Спад виробництва може призвести до збільшення безробіття.
Провідний експерт відділу корпоративних та інвестиційних рейтингів «Експерт РА» Олександра Тараннікова повідомляє, що в найближчі три роки темпи приросту російського ВВП будуть нижчі середньосвітових і не перевищать 3%. Проблеми Росії носять структурний характер і вимагають інституційних змін.
Свою роль зіграв і український фактор. В умовах політичної нестабільності подорожчав на 13% бівалютний кошик, фондовий ринок просів на 15%. Ослаблення рубля призвело до посилення інфляційних очікувань.
Зниження курсу національної валюти і охолодження ринку споживкредитування змусили людей переорієнтуватися зі споживання на валютні заощадження. «На тлі нестабільної політичної обстановки така динаміка продовжиться, що робить можливою реалізацію песимістичного сценарію у вигляді нульового зростання ВВП в 2014 році», – коментує О.Тараннікова.
Вона додає, що активна політика Центробанку щодо захисту внутрішнього фінансового ринку здатна зупинити зростання інфляційних очікувань громадян і повернути впевненість у споживанні, яке фактично залишається єдиним джерелом зростання російської економіки цього року. «За таких умов найбільш імовірна реалізація базового прогнозу щодо зростання російського ВВП в межах 1-2%», – підсумовує експерт.
Марат Селезньов
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас