"Укртютюн" прогнозує зростання нелегального ринку сигарет до 20% - через підвищення акцизів на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртютюн" прогнозує зростання нелегального ринку сигарет до 20% - через підвищення акцизів на 25%

Особисті фінанси
248
Асоціація виробників тютюнових виробів “Укртютюн” прогнозує зростання тіньового ринку тютюнових виробів з 9% в 2013 році до 20% за підсумками 2014 року в зв’язку з очікуваним підвищенням акцизів на 25%.
“Наші прогнози щодо ситуації на ринку, в разі такого підвищення ставок, досить невтішні. Зокрема, обсяги тіньового ринку виростуть до 20% у поточному році, а державний бюджет втрачатиме вже близько 5 млрд грн податків, що надійдуть до бюджетів Росії, Білорусії та Молдови, а також на фінансування кримінальних структур в Україні”, – повідомила генеральний директор асоціації Валентина Хоменко.
За її словами, в 2013 році тіньовий оборот становив близько 9% і держава втратила від цього 2 млрд грн податків. Легальне виробництво у 2008-2013 роках скоротилося на 33,4%. За січень-лютий 2014 року обсяги реалізації тютюнових виробів скоротилися на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
“Підвищення специфічних ставок акцизного податку та мінімального акцизного зобов’язання на тютюнові вироби на 25%, при тому, що з 1 січня поточного року вони вже були підвищені на 6,5%, є помилкою уряду”, – зазначила Хоменко.
Гендиректор “Укртютюну” заявила, що в діалозі з урядом виробники тютюнових виробів пропонували спочатку вжити заходів щодо детінізації ринку, а потім, відповідно до положень Податкового та Бюджетного кодексів, підвищувати ставки акцизного податку.
“Поки що ж рішення приймаються з порушенням передбачених законодавством процедур, що не може сприяти іміджу України як країні привабливою для іноземних інвестицій”, – уточнила вона. Як повідомлялося, Кабінет міністрів України пропонує підняти ставки акцизів на тютюнові вироби в середньому на 25%.
Передбачається збільшення специфічних ставок акцизу на сигарети без фільтра з 77,5 грн/тис. шт. до 96,88 грн/тис. шт., з фільтром – з 173,2 грн/тис. шт. до 216,5 грн/тис. шт, тютюнову сировину, тютюн, його замінники, тютюнові екстракти та есенції, сигари і сигарили – з 217,6 грн/кг до 272 грн/кг. Адвалорна ставка на тютюнові вироби при цьому зберігається на рівні 12%. Акцизи і мінімальні акцизні зобов’язання на тютюнові вироби зростуть з 1 липня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас