Не такий страшний Крим, як його малюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не такий страшний Крим, як його малюють

Світ
14441
Експерти з туризму прогнозують провал курортного сезону в Криму цього літа через нестабільну ситуацію на півострові. Самі ж кримчани впевнені: потік відпочиваючих не зменшиться, а навпаки – зросте. Щоправда, за рахунок російських туристів.
Ситуація в Криму в українців викликає безліч питань щодо відпочинку на півострові. Якщо всупереч всім тривогам і порадам родичів ви зважилися на кримські канікули, дамо декілька рекомендацій.
Чи їхати?
Туристичний бізнес вже б’є на сполох: курортний сезон на носі, а заявок на бронювання готелів і приватних апартаментів з кожним днем все менше. Самі туроператори намагаються привабити відпочивальників зниженими цінами на проживання, але розуміють, що поки ситуація на півострові не стабілізується, якісь прогнози робити рано. На запитання, чого очікувати туристичним операторам, які працюють з кримським напрямком, представник Асоціації лідерів турбізнесу України Юлія Олійник відповіла: “На сьогодні люди не готові планувати свій відпочинок там, де політична ситуація неспокійна. Якщо проаналізувати туристичний приплив українців і росіян у відсотковому співвідношенні, то минулого року велика частина відпочиваючих – близько 60% – припадала на туристів з України, і лише близько 30% – на відпочиваючих з Росії. Тепер є підстави вважати, що співвідношення поміняється місцями, і росіян буде більше. Але це лише припущення, не прогноз. Ну, і різке зниження бронювання готелів говорить про те, що українці поки не розглядають Крим як потенційне місце для відпочинку. Очікувати високих показників у нинішньому сезоні поки що немає підстав. Люди пильно стежать за подіями в Росії і Україні, і планувати відпочинок в Криму поки що наважуються небагато”.
Більш оптимістично дивляться на ситуацію приватники, які здають свої квартири, будинки і котеджі на кримському узбережжі. Вони радо запрошують до Криму вже на великодні свята і маївку, попереджаючи при цьому, що ціни на “гарячі” дати, як правило, піднімуться вдвічі.
Самопроголошена кримська влада навіть не сумнівається в тому, що нинішній курортний сезон буде активним. Міністр туризму Криму Олена Юрченко на відкритій прес-конференції заявила, що туристів кримчани чекають і з України, і з Росії, підкресливши при цьому, що в республіці ситуація стабілізувалася і відпочивати тут безпечно і спокійно. “У нас немає рожевих окулярів. Цілком може скластися так, що туристичний сезон провисне, хоча провальним не буде однозначно”, – вважає Юрченко.
Свою позицію щодо курортного сезону в Криму висловив і мер Севастополя Олексій Чалий. Градоначальник переконаний, що республіка може стати відомим центром військово-історичного туризму. Відповідно, новий напрямок у туризмі залучить ще більше відвідувачів республіки.
Чим дістатися?
Поки що залишається невирішеним питання з транспортним сполученням. Один з найбільш доступних і затребуваних способів дістатися до Чорного моря – залізниця. Багато побоювалися, що почнуться проблеми з квитками. У ДП «Придніпровська залізниця» повідомляли, що можливо попередній продаж проїзних документів буде припинено з 31 березня до 17 квітня у зв’язку із зміною графіка поїздів. Але на сьогодні в “Укрзалізниці” зазначають, що квитки все ж продаються в звичайному режимі, а поїзди курсують на півострів за старим графіком.
Що стосується авіаперельоту, то на сьогодні це питання залишається відкритим. Популярний у пасажирів кримського напрямку перевізник “Аеросвіт” вже близько двох тижнів як закрив рейси на півострів на невизначений термін. А 20 березня авіакомпанія “Міжнародні авіалінії України” скасувала рейси з Києва до Сімферополя поки що до 29 березня. В обох компаніях повідомили: точної інформації надати не можуть, чекають на врегулювання політичного питання.
Можна розглянути варіант поїздки до Криму на автомобілі. Єдиним мінусом можуть стати затори на пропускних пунктах на в’їзді на півострів. З цього приводу в Державній прикордонній службі України поки відповіли, що не беруться щось прогнозувати, але заспокоюють: зроблять все можливе, щоб українці не зазнали жодних труднощів з проїздом. “Весь прикордонний склад буде сприяти забезпеченню безперешкодного в’їзду відпочиваючих на територію півострова”, – запевнив помічник голови Державної прикордонної служби України Сергій Астахов.
Автомобілісти, які вирішать поїхати до Криму на особистому транспорті, можуть запастися в дорогу бензином. Про його значне подорожчання в Криму мова поки не йде. Але щоб уникнути форс-мажорів, резервне паливо в цьому випадку не буде зайвим. А вартість бензину в середньому в Криму, як і на багатьох АЗС в Україні, коливається від 12 до 13,50 гривень.
Але є й приємні новини від кримських АЗС. Директор однієї з мереж заправок республіки дав обнадійливий прогноз, повідомивши, що ціна нафти зараз знижується, відповідно бензин поступово дешевшає. Запасів палива в Криму достатньо, щоб автомобілісти не зазнавали труднощів із заправкою, паливні резерви постійно поповнюються. Хоча зовсім нещодавно повідомлялося про перебої з поставками дизельного палива для посівної. Крім того, як повідомили “Подробицям” на одній з кримських заправок, на АЗС чекають на здешевлення палива мало не до 8-9 гривень за літр. Причина – кон’юнктура ринку. Приміром, в близькому до Криму Краснодарі вартість літра бензину марки А-92 коливається близько 8,7 гривень за літр.
Що по чому?
За останні дні продукти на прилавках кримських магазинів значно подорожчали. Як заявив міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка, на сьогодні існують ускладнення з доставкою продуктів харчування до Криму. Періодично виникають проблеми на в’їзді до Криму в районі Чонгара – там товар в фурах простоює в чергах. Щоб не переплачувати за продукти в кримських супермаркетах, низку товарів можна купити вдома із запасом на весь час подорожі. Це зручно, якщо в Крим зібралися їхати на авто.
Залишається ймовірність подорожчання продуктів і в зв’язку з тим, що в Крим будуть поставлятися з Росії. Ціни в курортних зонах України та Росії не сильно різняться, але вартість доставки підвищить ціну. Якщо порівняти вартість відпочинку в Євпаторії або Алушті, і в Анапі або Геленджику, то сума вийде приблизно однакова з невеликою похибкою. Наприклад, якщо розглядати бюджетний варіант, в Євпаторії можна зняти кімнату в середньому за 100-200 гривень на добу, як і за 200-400 російських рублів в Анапі. Обід в їдальні коштуватиме в Криму 25-30 гривень (для порівняння: на узбережжі Краснодарського краю – 91-110 рублів), в кафе – 50-70 гривень (183-256 рублів), в ресторані туристи залишають 120-150 гривень (438-548 рублів). Дорожчає відпочинок залежно від міста. Наприклад, в Ялті і Сочі ціни на проживання, харчування і розваги на 10-20% вищі, ніж в невеликих курортних містечках і селищах.
Час і гроші
Багатьох хвилює ще два питання: 30 березня кримчани перейдуть на московський час і переведуть стрілки годинника на дві години вперед, а також офіційно може бути введений рубль. Зараз російську валюту приймають не всі магазини. Як бути: відправлятися до Криму з українськими гривнями, чи все ж таки запастися російськими рублями? Експерти вважають, що тут проблеми ніякої немає. Якщо кримська влада введе в обіг російський рубль як офіційну грошову одиницю республіки, то це не означає, що гривня буде виведена з обороту одразу. Перехід буде плавний і потребуватиме чимало часу. Українська ж валюта не втратить свій офіційний статус відповідно до статті Тимчасового положення банку Криму ще, щонайменше, 2 роки. Поки в магазинах “подвійні” рубле-гривневі ціни. Щодо курсу, то на півострові рубль коштує дешевше, ніж у Києві: 26 копійок проти 29 за один російський рубль.
Варто відзначити, що останнім часом спостерігалися перебої в роботі банківської системи. Багато банків лімітували видачу коштів, а деякі відділення фінансових установ в Криму і зовсім були на замку. Тому покладатися лише на банківську картку не варто. Краще при собі мати достатню суму готівки.
У Національному Банку України відзначили, що банки Автономної Республіки Крим та міста Севастополь повністю забезпечені готівковою гривнею в необхідній кількості, а система електронних платежів в кримському регіоні працює у звичайному режимі. За словами представників фінансового регулятора, нещодавно існували певні труднощі із забезпеченням готівкою банківських відділень регіону, що було пов’язано із заходами безпеки з їх перевезення до Криму. Враховуючи напружену політичну ситуацію і загрозу безпеки перевезення цінностей, деякі відділення банків регіону тимчасово встановлювали певні ліміти на зняття готівки населенням.
Зараз у кримському регіоні в робочому режимі здійснюється постійна комунікація з керівниками банків, і відпрацьовуються заходи щодо зменшення ознак дестабілізації банківської системи. Крім того, в Національному банку нагадали, що всю необхідну інформацію про кількість банків та їх філій будь-якого регіону, в тому числі і в Криму, можна отримати на сайті Національного банку. Варто також відзначити, що на території Криму функціонують два кримських банки – “Морський” і “Чорноморський банк реконструкції та розвитку”, а також 11 філій і 1087 відділень інших українських банків.
Більше того, Національний Банк просить громадян “не піддаватися на будь-які інформаційні провокації щодо розрахунків та обмежень на території регіону. За чинним законодавством, єдиним законним засобом платежу на території України є національна валюта – гривня”, – йдеться в коментарі НБУ.
Подзвони мені, подзвони
Перш, ніж відправитися в дорогу, не зайве буде подумати про зв’язок. Оскільки в Росії вже зайнялися підготовкою нових телефонних кодів для Криму, потрібно бути готовим до того, що в Севастополі в міжміському зв’язку в якийсь момент розпочнеться використання коду “869”, а на всій території Криму – “365”. Коли нововведення набуде чинності, і чи стане реальністю взагалі – не відомо.
Мобільні оператори, у свою чергу, заспокоюють і кажуть, що з їхнього боку ніяких змін не передбачається, в роумінгу необхідність навряд чи виникне.
Об’єкт знаходиться під охороною
Одним з важливих пунктів, які потрібно врахувати, вирушаючи до Криму, є безпека. За словами самих жителів півострова, ніяких воєнних дій та інших насторожуючих, небезпечних і радикальних проявів в курортних містах не спостерігається. Кримчани, які здають будинки і кімнати на узбережжі, запевняють: у них все спокійно і тихо. Працівники правоохоронних органів справно несуть свою службу і патрулюють місцевість.
З усього видно: причин побоюватися того, що Крим перестане бути улюбленим місцем відпочинку українців, немає, і, будемо сподіватися, що не буде. Але вибір все ж таки залишається за вами.
Тетяна Масалова
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас