Ціни на нафту можуть знизитися на $12 за барель, якщо США роздрукують резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафту можуть знизитися на $12 за барель, якщо США роздрукують резерви

Енергетика
1641
Ціни на нафту можуть знизитися на $12 за барель, якщо США почнуть продавати 500 тис. барелів нафти на добу із стратегічних запасів у рамках санкцій проти Росії, заявив агентству Bloomberg економіст Університету Калгарі і колишній консультант адміністрацій президентів Дж.Форда і Дж.Картера.
Через зниження цін на вуглеводні Росія втратить близько $40 млрд доходу, що еквівалентно 2% ВВП. Водночас експерт з Energy Analytics Group Ltd. Тон Фінлон вважає, що вплив буде короткочасним, оскільки ціни на світовому ринку нафти швидко відновлювалися після попередніх випадків продажу палива з резервів США. Як зазначає старший партнер Едварда Чоу, резерви існують для того, щоб запобігати перебоям, а не для маніпуляцій з цінами.
Раніше відомий американський фінансист мільярдер Джордж Сорос заявив, що стратегічні запаси нафти США більш ніж у два рази перевищують мінімально допустимий рівень і продаж частини резервів дозволить чинити тиск на РФ. Проте міністр енергетики країни Ернст Моніц в четвер відкинув цю пропозицію, висловлену в ході слухань у Конгресі.
За даними міністерства енергетики США, стратегічні запаси палива складають 696 млн барелів. Резерви були створені в 1975 році, щоб захистити країну від перебоїв з поставками після нафтової кризи 1973 року, коли арабські країни, що входять до ОПЕК, відмовилися постачати нафту країнам, які підтримали Ізраїль в ході Жовтневої війни. Останнє значне зниження запасів було зафіксовано в 2011 році, тоді влада США продала 30 тис. барелів нафти, щоб чинити тиск на Лівію під час повстання, яке відбулося в цій країні.
Владі США необхідно підтримувати запаси на рівні, достатньому для того, щоб покрити імпорт палива в країну на термін до 90 днів, проте за даними Міжнародного енергетичного агентства, на сьогодні американські запаси нафти можуть покрити до 200 днів імпорту.
Двома тижнями раніше адміністрація президента США Барака Обами оголосила про намір продати в березні 5 млн барелів нафти зі стратегічних запасів, щоб протестувати систему дистрибуції. Е.Моніц заявив 21 березня, що ці дії не мають ніякого відношення до ситуації навколо України.
З початку 2014 року нафта Brent подешевшала на 3,4%. Об 11:42 МСК травневий ф’ючерс торгується на рівні $106,96 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас