Корупційна складова на ринку нерухомості України сьогодні - $200 на 1м² — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корупційна складова на ринку нерухомості України сьогодні - $200 на 1м²

Нерухомість
1686
Корупційна складова на ринку нерухомості в розрахунку 1м² складає близько 200 дол., в регіонах – близько 100 дол. Середня кількість метрів, які вводяться в експлуатацію в Україні щорічно – близько 11-12 млн м². В сумі – більше ніж 20 млрд. грн щороку йшли чиновникам у кишені, підрахували в Midland Development Ukraine. І зараз, на думку девелоперів, саме той момент, коли боротьба з корупцією видається реальною і результативною, а не маханням поломаним списом проти вітряків.
В Україні зараз існує кілька моментів, які є ключовими для будівельного бізнесу і де зосереджена корупційна складова. “Це момент отримання девелопером так званих “Умов та обмежень”, яке видає управління архітектури. Є ДАБК (державний архітектурно-будівельний контроль), де дають дозвіл на початок будівництва і потім вводять об’єкт в експлуатацію, і так звані технічні умови, згідно з якими визначають можливі точки підключення, комунікації, і наступне хворобливе питання – це передача на баланс організації, яка експлуатує потужності, які підрядники, девелопери будують за свій рахунок. І це власне три моменти де і відбувається здирництво, де законодавство недостатньо відрегульоване, де є можливість наступити будівельнику на горло”, – розповів глава наглядової ради у Інституті Міського Цивільного Проектування Андрій Малафєєв.
На його думку, в першу чергу перегляду потребує законодавство, яке містить в собі багато корупційних ризиків а також необхідна зміна чиновників. “Майдан став колосальною PR-акцією для залучення інвестицій в Україну, зокрема – в сегмент нерухомості. Зараз потрібно трохи почекати, поки відбудеться стабілізація в країні. Але це набагато цінніше, це просто нематеріальний актив, який ми як держава продемонстрували”, – додав експерт.
“Страшним є те, що зараз в уряді знов ідуть ті ж питання, ті ж фінансові та корупційні схеми. Дуже не хотілось би, аби цей актив пропав. Зараз навіть найбільш прогресивні люди, які прийшли до влади, вирішують тисячі питань, кадрових, тощо, і не можуть приділити увагу всьому. Але я ще раз підкреслюю – у нас зараз колосальні перспективи на десятки років. Наше завдання – той аванс, який ми отримали від Майдану та Небесної сотні, не розтринькати”, – підкреслив Малафєєв.
Схожої думки притримується і президент групи компаній “Герц” ​​Олександр Ротов. “Зараз відкриваються реальні перспективи та шляхи до багатьох проектів – не тільки у сфері будування житла чи інфраструктури. Це міждержавні проекти, це додаткові кошти, які декларуються як фіндопомога Україні. А фактично, куди вони підуть? Не дай Бог, що знову ці мільярди кудись комусь хтось заплатив і вивів у інші країни. Ці гроші повинні працювати на нашу державу. Потрібно повністю міняти нашу психологію – чи за моделлю Грузії, чи Польщі”, – сказав Ротов.
За його оцінками, модель Польщі є ближчою для України. Ця модель буде повність виключати вплив чиновників на всі процеси в будівництві. “Це буде абсолютно інша схема ведення будівельного бізнесу ніж та, яка прийнята сьогодні. У нас продажі ще котяться по інерції, але вже ведеться обговорення з урядом про зміну законодавства”, – розповів він. Представити напрацювання по цьому документу обіцяють на наступному тижні.
Викорінити на всі 100% корупцію неможливо, переконаний комерційний директор Eastgate Development Валерій Кирилко. “Ми можемо вибудувати дуже серйозний інструментарій, який працює в багатьох країнах, наприклад, в Сінгапурі. Вони створили державний будівельний фонд, в який здійснювалися певні відрахування від заробітної плати громадян на будівництво, і в результаті людина могла із цієї пенсії в будь-який момент придбати квартиру за рахунок цих грошей. А держава в цей час могла будувати якісь об’єкти, здійснювати проекти. І відсікаючи маневри, які можуть призвести до хабарництва, можна не знищити, але максимально знизити корупцію”, – вважає він. І зволікати із цим зараз не варто, адже із появою зрозумілих правил на ринку і з врегулюванням політичної ситуації, в країну з великою імовірністю прийде потік інвестицій.
“Загальний настрій у 90% ринку нерухомості зараз – це очікування. Так, ведуться переговори, і кажуть добре, але давайте почекаємо хоча б до травня. А потім до вересня. А потім вже будемо починати дії. Всі чекають, що буде далі – ніхто не очікує сценарію із початком військових дій, всі очікують, що нарешті хаос закінчиться і з’являться якісь зрозумілі ринку правила і нарешті в країну хлинуть інвестиції, як це було після Помаранчевої революції 2004 року”, – розповів Кирилко.
“Зараз такий момент, коли влада хоч щось готова чути, робити, і тому потрібно вносити свої пропозиції і працювати в цьому напрямку”, – підкреслив він. А бізнес-процеси мають виключати тісну співпрацю з владою.
Витіснення корупції з будь-якого сегменту життя українців – це однозначно та ціль, за яку варто боротись. Але чи означатиме це зниження ціни на квадратні метри, яких так бракує нашим громадянам? Девелопери пообіцяли, що у разі успіху звільнені від чиновницьких поборів гроші підуть “у потрібне русло”. Що ж, побачимо куди це русло вестиме – до зменшення витрат українців чи до збагачення забудовників.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас