Більше 10% компаній з S&P 500 ухиляються від податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше 10% компаній з S&P 500 ухиляються від податків

Фондовий ринок
408
Попри численні скандали на тему ухилення технологічного гіганта Apple від податків, аналіз показує, що компанія є всього лише однією з десятків фірм, хто знаходить подібні лазівки.
Так, згідно з дослідженням видання USA TODAY тільки в індексі S&P 500 таких ухильників 57. Майже 60 компаній знаходять різні способи знизити свої ефективні податкові ставки до нуля.
До речі, ефективна податкова ставка широко використовується інвесторами для оцінки відношення податкових платежів компанії до її прибутку.
Насправді тема податкових ухильників почала обговорюватися після публікації Рахункової палати США даних, згідно з якими середня ефективна податкова ставка компаній за підсумками 2010 р. склала не 35%, як повинна, а всього 12,5%.
Більше того, корпоративні гіганти з різних секторів економіки, такі як Verizon, Bristol-Myers Squibb і Eaton, за останні 12 місяців не платили податки, тобто їх ефективна податкова ставка дорівнює нулю.
Виходить, що поки багато компаній відправляють до бюджету обов’язкові 35%, інші й зовсім не відчувають обтяження.
Ось що з цього приводу говорить Нік Йі з компанії Gradient Analytics: “Інвестори наївно вважають, що менеджмент компанії робить все можливе для максимізації прибутку, але робить це в рамках правового поля. Однак сірі податкові схеми навряд чи надають честь керівництву”.
Отже, до яких же хитрощів вдаються компанії, щоб не платити податки.
У першу чергу це, звичайно ж, офшори. Компанії створюють дочірні підприємства в країнах з низькими податковими ставками. Ці компанії виробляють комплектуючі для кінцевої продукції або щось подібне. Потім материнська компанія купує цю продукцію за завищеними цінами. Таким чином, компанія, розташована в зарубіжній юрисдикції, отримує солідні прибутки і уникає американських податків. Видання USA TODAY стверджує, що до такої схеми вдаються Bristol, Forest Labs, Agilent Technologies, Eaton і Lam Research. Представники компаній коментувати ці заяви не стали.
Друга схема – це збитки. Хоча Hewlett-Packard, J.C. Penney and E-Trade виплачують податки, вони показують від’ємну ефективну ставку з податку на прибуток, оскільки їхній бухгалтерський прибуток від’ємний. Проте деякі великі компанії, що показували в минулому збитки, акумулювали суми збитків, які зможуть у майбутньому зарахувати проти податку на прибуток до сплати. Такі накопичені збитки можуть бути дуже вигідні, зменшуючи ефективну ставку з податку на прибуток і збільшуючи таким чином прибуток. У число компаній з накопиченими збитками минулих років входять General Motors і Crown Castle. GM, наприклад, зарахувала накопичені збитки, зменшивши їх з $45 млрд до $11 млрд. Інвесторам, проте, необхідно розуміти, що коли решта $11 млрд будуть використані, податкова ставка компанії повернеться до встановленої законом.
Інший прийом – правила бухгалтерського обліку. Якщо взяти ту ж Verizon, у якої ефективна ставка взагалі від’ємна (-4,8%), то це багато в чому пов’язане з правилами обліку. Розглянемо момент, який пов’язаний з 55%-ною часткою в Verizon Wireless.
Тобто, якщо у Verizon Wireless прибуток становить $100 млн, Verizon у себе враховує її всю. При цьому 45% Verizon Wireless знаходиться у Vodafone, і вона платить на ці 45% податок. Verizon ж платить податок тільки на решту 55%. Тоді у звітності це виглядає приблизно так: прибуток – $100 млн, податок при нормальній ставці, припустімо, 30% повинен бути 30 млн, але Verizon розраховує податок тільки на 55% – податок $30 млн. *0,55 = 16,5 млн, тобто ефективна ставка повинна була б бути 30%, а вона складає всього 16,5%.
Інвесторів же насправді хвилює тільки одне питання: привернуть такі компанії увагу регуляторів в осяжному майбутньому чи ні. Адже в разі позитивної відповіді на це питання фінансові результати компаній можуть дуже сильно змінитися.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас