Глава молдавської Гагаузії, що прагне відділення, вже побував в Росії, і заручився підтримкою депутатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава молдавської Гагаузії, що прагне відділення, вже побував в Росії, і заручився підтримкою депутатів

Світ
1947
У Держдумі позитивно оцінили референдум “на зовнішнє самовизначення”, проведений в лютому поточного року в молдовській автономії під назвою Гагаузія. Депутати зазначили, що він був “абсолютно своєчасний” і продемонстрував зрілість гагаузької політичної системи, повідомляє в середу офіційний сайт Держдуми.
“Ми вважаємо проведений 2 лютого референдум абсолютно своєчасним, хочемо висловити своє схвалення тих формулювань, в яких були винесені питання на плебісцит”, – сказав голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків із співвітчизниками Леонід Слуцький на зустрічі з делегацією Гагаузії.
Він висловив упевненість, що висока явка на референдумі показує зрілість політичної системи автономії і своєчасність прийнятих в ній рішень, і додав, що Росія, дотримуючись норм міжнародного права, готова розширювати партнерські відносини з Гагаузією і надавати необхідну підтримку.
Голова народних зборів (парламенту) Гагаузії Дмитро Константинов також звернув увагу на важливість співпраці з РФ, підкресливши, що російська мова є другою після гагаузької для спілкування всередині автономії.
У свою чергу глава Гагаузії Михайло Формузал пообіцяв податкові канікули протягом п’яти років для російських підприємств. Він також висловив сподівання на вибудовування співпраці автономії з Росією у сфері енергетики.
На завершення виступу Формузал запропонував відкрити консульство РФ в гагаузькому місті Комрат, що є адміністративним центром автономії. На його думку, це сприятиме ще більшому зміцненню міждержавних зв’язків.
У Гагаузії прийняли делегацію з Великобританії та активізували підготовку до “дії” Народної Гвардії
Як повідомлялося, референдум в Гагаузії відбувся 2 лютого поточного року. На голосування було винесено три питання: “Чи згодні Ви прийняти пропонований проект закону АТО Гагаузія “Про відкладений статус народу Гагаузії на зовнішнє самовизначення”, що дозволяє народу Гагаузії реалізувати своє право на зовнішнє самовизначення в разі зміни статусу Республіки Молдова як незалежної держави?”; “Чи схвалюєте Ви курс зовнішньополітичного вектора розвитку Республіки Молдова, спрямований на вступ до Митного союзу, ЄврАзЕС (Росія, Білорусія, Казахстан)?” і “Чи схвалюєте Ви курс зовнішньополітичного вектора розвитку Республіки Молдова, спрямований на вступ до Європейського Союзу?”
Переважна більшість тих, хто взяли участь у референдумі проголосували за “відкладений статус” і за Митний союз. Однак у Кишиневі цей референдум назвали незаконним. Як контрзахід кишинівським керівництвом був прийнятий закон, за яким у межах країни не можна проводити плебісцити, що стосуються національних інтересів країни.
Втім, на цьому боротьба гагаузців за незалежність не закінчилася. На тлі українських подій і відділення Криму з його подальшим приєднанням до РФ в автономії оголосили про початок формування власної армії для захисту від дій Кишинева. Крім того, там мають намір створити народні дружини.
У вівторок офіційний сайт Гагаузії повідомив, що “в населених пунктах активізують роботу з підготовки до діяльності Народної Гвардії”. “Відповідальними за роботу призначені голови адміністрацій районів автономії. Підготовчі роботи до дії Народної гвардії будуть проведені у двотижневий термін”, – йдеться в повідомленні.
За три дні до цього, в суботу, в Гагаузії побували іноземні гості – парламентська делегація з Великобританії на чолі з лордом Альфом Дабсом. До складу делегації також увійшли члени британського парламенту, посол Великобританії в Молдові Філіп Бетсон і співробітники дипмісії, йдеться в іншому повідомленні сайту.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас