Війна за Аляску: російський мер відстоює права РПЦ на острів Spruse - який належить США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна за Аляску: російський мер відстоює права РПЦ на острів Spruse - який належить США

Світ
5292
Мер Якутська Айсен Ніколаєв стверджує, що острів Ялиновий (Spruse Island), який знаходиться біля берегів Аляски і приналежний сьогодні США, необхідно повернути Російській православній церкви. Він закликав російську владу політичними і дипломатичними засобами сприяти поверненню острова РПЦ. Мова про це йде в зверненні глави адміністрації столиці Якутії, яке він направив Володимиру Путіну і спікерам Ради Федерації і Держдуми Валентині Матвієнко та Сергію Наришкіну, а також голові МЗС Сергію Лаврову. Про це повідомила в середу газета “Известия”.
Відзначимо, що звернення Ніколаєва до влади послідувало після офіційного візиту делегації столиці Якутії на Аляску, з яким вона вирушила туди 14 березня. Програма поїздки включала відвідування ряду міст і територій, пов’язаних з історією духовних і культурних відносин між Росією і США. В рамках візиту були передбачені зустрічі з представниками громадськості і робота в архівах. До складу делегації входив прес-секретар єпархії ієродиякон Симеон (Берьозкін), повідомляв сайт “Православна Якутія”. Приводом же звернення мера Ніколаєва послужили документи, що доводять право РПЦ на невеликий острівець біля узбережжя Аляски.
Ці документи були виявлені якутською науковою експедицією в архіві бібліографа Михайла Винокурова, який емігрував з Росії після революції 1917-го, що зберігається в історичній бібліотеці міста Джуно (штат Аляска). Серед зібраних Винокуровим документів дослідники виявили датоване 1868 роком свідоцтво комісара російського уряду з відступлення північноамериканських територій Російської імперії США капітана другого рангу Олексія Пещурова про те, що острів Ялиновий (Новий Валаам), на якому жив, проповідував і похований преподобний Герман Аляскинський, передається у вічне користування Російській православній церкві. Саме Олексій Пещуров в жовтні 1867 підписав протокол про передачу Аляски і Алеутських островів Сполученим Штатам.
У згаданому свідоцтві Пещурова говориться, що “острів Ялиновий ані продажу, ані оренді не підлягає, це святий острів, що належить Російській православній церкві”. Цікаво, що документ цей був знайдений ще в 2008 році, проте офіційна влада Якутії звернула на них увагу тільки тепер.
Як заявив мер Якутська, він не перший рік серйозно цікавиться цією історією, оскільки якутські вчені вже протягом декількох років вивчають папери і організували вже кілька експедицій в США. “У 2014 році виповнюється 220 років діяльності Російської православної церкви в Північній Америці, а саме Кадьякскої місії – коли, як не зараз, займатися Російською Америкою?” – Наводить слова Айсена Миколаєва газета “Известия”. “Я виступаю за відновлення історичної справедливості – повернення острова Ялинового законним власникам, тобто Російській православній церкві”, – підкреслив мер.
Тим часом у Держдумі РФ на звернення Айсена Миколаєва відреагували стримано. Перший заступник голови комітету з міжнародних справ Світлана Журова, що представляє “Єдину Росію” вважає, що ставитися до подібних ініціатив треба з максимальною обережністю.
“Не бачачи документа, дуже складно сказати, чи є там предмет для обговорення чи немає. З цим повинен буде розбиратися МЗС. Але в будь-якому випадку головне – не відкривати ящик Пандори. Якщо зараз всі почнуть ділити кожен острівець, який був неправильно оформлений, світ зануриться в хаос”, – наводить її думку газета.
Американська влада, переконана вона, з тривогою сприйме будь-які дії Росії відносно Аляски.
“Можна уявити, як напружаться американці, коли жарти про Аляску, які заполонили інтернет, раптом перетворяться на реальність”, – заявила Журова.
Згадані парламентарії “жарти” – це петиція з приводу повернення Аляски Росії, опублікована на офіційному сайті президента США і набрала вже більше 20 тисяч голосів, що становить п’яту частину від тієї кількості, яка необхідна для офіційної реакції Білого дому.
У документі зазначено, що слов’яни перетнули перешийок (тепер це Берингову протоку) тисячі років тому і селилися на арктичному узбережжі, алеути займали Алеутський архіпелаг. А першими представниками Росії, що побували на Алясці, були члени команди “Святого Гавриїла” геодезист Михайло Гвоздьов і підштурман Іван Федоров, учасники експедиції Афанасія Шестакова і Дмитра Павлуцького в 1729-1735 роках.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас