Крим тепер не має права виходу зі складу Російської Федерації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим тепер не має права виходу зі складу Російської Федерації

Світ
7027
Крим, що став частиною Росії, не зможе вийти зі складу Російської Федерації, сказав голова конституційного комітету Держдуми Володимир Плігін. За Конституцією, суверенітет Росії поширюється на всю її територію, права виходу суб’єкта з її складу не передбачено, пояснив парламентарій. Конституція про можливість виходу зі складу Росії суб’єктів Федерації не згадує, в ст. 65 йдеться лише про можливість появи в Росії нових суб’єктів – порядок їх прийняття має бути визначений спеціальним федеральним конституційним законом, як це було у випадку з Кримом.
Результати кримського референдуму (майже 97% голосів за приєднання до Росії) свідчать про те, що жителі Криму не думають про вихід з Росії, зазначив Плігін. Активність кримчан і результат голосування зняли питання про якість проведення референдуму, який ставили деякі спостерігачі, говорить депутат.
Думка жителів Криму, за словами Плігіна, також має бути врахована при визначенні способу обрання глав республіки Крим і Севастополя. Раніше джерела «Ведомостей», близькі до керівництва Держдуми, не виключали, що прямі вибори глави будуть введені лише в Севастополі, для Криму ж переважніша форма, прийнята в деяких республіках Кавказу, де депутати закзборів обирають з трьох кандидатів, запропонованих президентом. Плігін вважає, що така форма в Криму необов’язкова: у випадку з кавказькими республіками говорилося про можливість дестабілізації ситуації, в Криму ж вона зараз стабільна. Обирати спосіб обрання глав нові регіони будуть самі, уточнив Плігін.
Виборче законодавство і правові акти в інших сферах мають бути прийняті після прийняття конституції Криму та статуту Севастополя, нагадав депутат. У загальній складності депутатам нових регіонів належить прийняти більше 1000 нормативних актів і більше 350 базових законів, додав Плігін, орієнтуючись на приклад Республіки Хакасії.
Російським законодавством можливість виходу суб’єкта з Федерації справді не передбачається, говорить професор кафедри конституційного права ВШЕ Ілля Шаблинський. Право вільного виходу з СРСР мали всі союзні республіки, а ще в 90-і рр. така можливість згадувалася в конституціях деяких республік – наприклад, Туви. Але під час федеративної реформи згадки про можливість відділення з регіональних законів були видалені. На практиці ж відділення регіону – питання не права, а сили, зазначає Шаблинський, наприклад, в 1991 р. Чечня проголосила свою незалежність в односторонньому порядку.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас