Банкопад в Росії триває: ЦБ відкликав ліцензії ще у 3-х банків і розрахункового центру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкопад в Росії триває: ЦБ відкликав ліцензії ще у 3-х банків і розрахункового центру

Фондовий ринок
2590
Банк Росії 26 березня відкликав ліцензії на здійснення банківських операцій у ВАТ “Мій Банк. Іпотека” (Уфа), Сберінвестбанка (Єкатеринбург), “Совінкома” (Москва) і розрахункового центру “Енергобізнес”, повідомляє прес-служба ЦБ.
За даними Центробанку, “Мій Банк. Іпотека” не забезпечував своєчасне здійснення розрахунків за рахунками клієнтів. Кредитна організація не виконувала федеральні закони, що регулюють банківську діяльність, і нормативних актів Банку Росії.
Крім того, банк мав достатність капіталу нижчу за 2%. Розмір його власних коштів скоротився нижче мінімального значення статутного капіталу. “Мій Банк. Іпотека” був нездатний задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов’язаннями.
Функція тимчасової адміністрації банку була 11 лютого 2014 р. покладена на Агентство по страхуванню внесків. Майно і зобов’язання перед вкладниками ВАТ “Мій Банк. Іпотека” були передані банку “Російський кредит”.
“Проведення цих заходів дозволило в найкоротші терміни відновити обслуговування клієнтів “Мій Банк. Іпотека” (ВАТ), зобов’язання перед якими були передані, в точках присутності банку, або в тих самих населених пунктах”, – йдеться в повідомленні прес-служби ЦБ.
Аналіз фінансового стану “Мій Банк. Іпотека” виявив втрату банком власних коштів, а також неможливість відновлення його платоспроможності. Відповідно до наказу Банку Росії, з 26 березня до моменту призначення конкурсного керуючого або ліквідатора у банку призначено тимчасову адміністрацію. АСВ виконувати аналогічні функції припинило.
За величиною активів “Мій Банк. Іпотека” на 1 березня 2014 р. посідав 650-е місце в банківській системі Росії.
ЗАТ “Сберінвестбанк”, за даними ЦБ, проводило високоризиковану кредитну політику і не створювало адекватні прийнятим ризикам резерви на можливі втрати з позикової заборгованості. Крім того, банк не дотримувався вимог законодавства у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму.
Банк своєчасно не направляв до уповноважених органів відомості за операціями, що підлягають обов’язковому контролю. Крім того, Сберінвестбанк не вживав заходи з визначення цілей фінансово-господарської діяльності, фінансового стану, ділової репутації клієнтів та ідентифікації їх бенефіціарних власників.
При цьому кредитна організація була залучена до проведення сумнівних операцій у великих обсягах з готівковими коштами. Загальний обсяг таких операцій за 2013 р. становив близько 4,6 млрд руб.
“Керівники та власники кредитної організації не вжили необхідних заходів, спрямованих на нормалізацію її діяльності”, – підкреслює прес-служба Центробанку. У ЗАТ “Сберінвестбанк” також призначена тимчасова адміністрація.
Сберінвестбанк є учасником системи страхування внесків. За величиною активів на 1 березня 2014 р. він посідав 536-е місце в банківській системі Росії.
КБ “Совинка”, як зазначає Банк Росії, “не створював адекватних прийнятим ризикам резервів на можливі втрати за позиками, а також не виконував вимоги приписів спостережного органу”. При цьому кредитна організація була залучена до проведення сумнівних операцій. Протягом 2013 р. обсяги операцій клієнтів банку, що мають ознаки сумнівних, перевищили 6,8 млрд. рублів. Правила внутрішнього контролю банку в сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму не відповідали вимогам ЦБ.
Небанківська кредитна організація “Розрахунковий центр” Енергобізнес” втратила ліцензію, оскільки порушувала порядок ведення бухгалтерського обліку і не забезпечувала належну організацію внутрішнього контролю. Крім того, “Енергобізнес” допускав порушення нормативних актів ЦБ у сфері протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму. Правила внутрішнього контролю в цій області не відповідали вимогам Банку Росії. Кредитна організація теж була залучена до проведення сумнівних операцій – протягом 2013 р. обсяг проведених клієнтами кредитної організації сумнівних безготівкових і готівкових операцій перевищив 4 млрд. рублів.
“Совинка” посідав 697 місце, а “Енергобізнес” – 875 місце в банківській системі Росії.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас