Криму загрожує масове шахрайство з нерухомістю - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криму загрожує масове шахрайство з нерухомістю - юрист

Нерухомість
4388
Через відсутність у Криму доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстрів, де міститься інформація про обтяження на це майно, на півострові відкрилися широкі можливості для махінацій з нерухомістю, а вчинення дій з реєстрації права власності або зняття обтяжень, в тому числі з об’єктів іпотеки, стало неможливим. Таку думку озвучив юрист Ростислав Кравець в ефірі телеканалу БТБ.
“Ще до виникнення проблем, які зараз є в Криму, питань зняття іпотеки було дуже багато. Реєстраційна служба Криму направляла всі документи в Київ, де ці матеріали розглядалися, і тільки потім Київ давав згоду на зняття. Нотаріуси у Криму зараз не працюють, тому через них такі дії провести не можна. Реєстраційна служба там також не працює. Отже, питання погашення іпотечного кредиту та виведення об’єктів по іпотеці залишається відкритим. Я вважаю, що Мін’юст повинен видати якісь роз’яснення та порядки з цього приводу у зв’язку з окупацією Криму. Можливо, варто зробити так, щоб ці дії могли робити в інших областях і т.ін.”, – сказав юрист.
“Російська Федерація заявила, що всі ці об’єкти (у тому числі іпотечні) будуть враховувати у своєму реєстрі, але тут виникає питання законності такого кроку.
Також незрозуміло, як люди будуть засвідчувати своє право власності, чим і на якій підставі. Адже ми прекрасно розуміємо, що в такій ситуації може з’явитися велика кількість шахраїв, які, скажімо, за фальшивими судовими рішеннями (так нарізати печатку зараз немає проблем) будуть відчужувати чужу нерухомість. Скажімо, прийде шахрай в будь-яке відділення реєстраційної служби РФ за рішенням, наприклад, Печерського райсуду про те, що право власності на об’єкт нерухомості належить такій-то особі. І що далі робити?”, – констатував експерт.
Раніше повідомлялося, що на думку голови Президентської ради Української асоціації міжнародного права Олександра Задорожного, правовий вакуум, який виникне в Криму, унеможливить вирішення багатьох повсякденних юридичних питань для жителів півострова.
Додамо також, вчора стало відомо про те, що прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив Росреєстру сформувати в Криму територіальний підрозділ, який займеться перереєстрацією власності, включаючи землю та нерухомість.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас