Зростання ВВП Росії може впасти до 0 - через санкції Заходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП Росії може впасти до 0 - через санкції Заходу

Світ
567
Російська економіка виросла на 0,3% у лютому і в першому кварталі 2014 року опуститься приблизно до нуля. Про це заявив заступник голови Мінекономрозвитку Росії Андрій Клепач, назвавши охолодження відносин із Заходом “суттєвим негативним фактором для економічного зростання”.
“Звичайно, січень-лютий нижче за ті значення, які потрібні для того, щоб вийти на параметри прогнозу, які ми давали раніше (плюс 2,5% за 2014 рік)”, – сказав Клепач журналістам у понеділок, передає Reuters.
У річному і місячному вираженні зростання ВВП в лютому становить 0,3%, за перші два місяці – 0,2%. “Лютий непоганий, кращий, ніж очікувалося, але поки що про перелом економічних тенденцій, про вихід зі стагнації говорити рано. Це все дуже нестійкі зміни”, – сказав заступник міністра.
Російська влада розраховувала, що економіка покаже темпи зростання цього року на рівні 2,5%, однак зниження інвестицій на початку року і конфлікт в Україні звели прогнози аналітиків на поточний рік менш ніж до 1% ВВП або нульовим темпів зростання. “У першому кварталі (зростання ВВП буде – ред.) близько нуля. У річному вираженні буде трохи більше нуля”, – сказав Клепач.
У першому кварталі 2013 року зростання економіки становило 1,6%, в ​​лютому 2013 року спостерігалося зниження ВВП на 0,4%.
“Якщо говорити про санкції (Заходу за приєднання Криму – ред.), то поки що вони економічно ще не носять значущого характеру, але саме по собі охолодження відносин є суттєвим негативним фактором для економічного зростання і відповідно проявляється і впливає на відтік капіталу. Він і до цього був значним. Звичайно, збільшення напруженості і охолодження відносин його підсилюють”, – зазначив Клепач. За його словами, відтік капіталу в Росії в першому кварталі може становити 65-70 млрд доларів. За весь 2013 рік відтік капіталу становив $62,7 мільярда.
“За інвестиціями, на жаль, у першому кварталі, мабуть, отримаємо мінус. Інвестиції – це слабка ланка”, – додав заступник міністра.
Мінекономрозвитку також очікує прискорення інфляції в РФ до 0,9-1% у березні до лютого, а в річному вираженні – до 6,9-7%.
Заступник міністра сказав, що внесок ослаблення рубля у зростання споживчих цін буде ще вищий, ніж міністерство очікувало місяць тому. Тоді він оцінював цей внесок в додаткові 0,4-0,5 відсоткового пункту до прогнозу інфляції на рік.
“Ми і раніше і зараз виходимо з того, що все ж таки рецесії у нас немає… Далі, на наш погляд, рецесії не буде, але є проблема стагнації, її тривалості, глибини. На жаль, інвестиційний спад триває. Як довго він триватиме, поки що не готовий сказати”, – заявив Клепач.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас