Як російські міністерства "заселяють" Крим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як російські міністерства "заселяють" Крим

Казна та Політика
4200
Всього за два тижні мають бути підготовлені пропозиції щодо створення в новому регіоні особливої ​​економічної зони, розроблена програма субсидування перевезень і затверджена “дорожня карта” з розвитку курортного комплексу. А вже до 1 липня чиновники підготують пропозиції для окремої федеральної цільової програми (ФЦП) для півострова, повідомляє РБК daily у вівторок, 25 березня.
Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв учора, 24 березня, на першій відкритій нараді з розвитку нових регіонів роздавав доручення з економічної інтеграції Криму. Вже до кінця року Крим і Севастополь повинні отримати спеціальну ФЦП, яка в подальшому може перетворитися на держпрограму, заявив він. Віце-прем’єр Дмитро Козак, якому доручено курирувати кримське питання, повідомив, що пропозиції щодо ФЦП доручено підготувати вже до 1 липня.
До 5 квітня уряд розробить пропозиції щодо створення в Криму особливої ​​економічної зони. Компанії можуть бути звільнені від низки податків, запропонував Медведєв.
“Це поки що тільки пропозиції загального характеру – і федеральна цільова програма, і особлива економічна зона як інструменти управління, бюджетного планування”, – уточнив Козак. До кінця наступного тижня уряд має намір затвердити і “дорожню карту” з розвитку курортного комплексу Криму.
Козак зазначив, що на нараді у прем’єра обговорювалося питання про можливе субсидування перевезень до нових регіонів. Розрахунки та обгрунтування будуть до 5 квітня. Офіційний представник Мінтрансу відмовився уточнити деталі, сказавши лише, що “доручення буде виконано у встановленому порядку”, а питання “знаходиться в стадії опрацювання”.
Агропромисловий комплекс регіону має бути підключений до “загальноросійських механізмів підтримки сільгоспвиробників”, попросив Медведєв. Представник Мінсільгоспу повідомив РБК, що Крим зможе претендувати на кошти держпрограми розвитку сільського господарства на 2013-2020 роки. За попередніми оцінними даними, річний обсяг субсидій становитиме 1,2 мільярд рублів, ще в п’ять мільярдів рублів оцінюється потреба в кредитах на 2014 рік. У міністерстві розглядають можливість на перехідний період надання субсидій без обов’язкового співфінансування з регіонального бюджету, але це питання ще не узгоджене з іншими відомствами.
Одне з найбільш термінових завдань – входження до Криму Ростелекома. А Мінкомзв’язку належить швидко забезпечити безпеку комунікацій.
“Неприпустимо, що інформація… в тому числі конфіденційного характеру, передається з використанням потужностей… іноземних телекомунікаційних компаній. З цим пора зав’язувати”, – додав Медведєв.
У прес-службі Ростелекома повідомили, що доручення прийнято до виконання.
Після вчорашнього локального “​​блекаута” на півострові влада вже залучила дизельні установки, які цього року гарантували енергопостачання на Олімпіаді в Сочі. Остаточного рішення про те, як забезпечити Крим електроенергією, поки що немає, сказав Козак. Варіантів кілька – від будівництва власної генерації на півострові до підключення до російської через Керченську протоку.
З іншими ризиками належить боротися фінансовому блоку, оскільки відключити Крим можуть також і від банківського обслуговування.
“Зберігаються ризики недружніх дій з боку фінустанов України”, – зауважив Медведєв.
Перехід Криму на російську валюту триватиме до кінця 2015 року. Гривня буде ходити весь цей термін, але соціальні виплати здійснюватимуться в рублях за фіксованим курсом – на 18 березня 2014 року. Для налагодження проведення платежів в рублях до Криму вже направлені фахівці ЦБ, повідомило джерело в регуляторі.
Поки ж до Криму почнуть “заселятися” російські відомства. Службовці Криму і Севастополя повинні пройти перенавчання за російськими стандартами. Але прем’єр запропонував піти “на цілу низку управлінських експериментів”. Що це будуть за експерименти, Медведєв не уточнив. Одним з “полігонів” може стати об’єднане податкове відомство – у Криму податкові та митні платежі адмініструються єдиною структурою.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас