G8 больше нет - Россию выгнали из нее, и пригрозили ужесточить санкции — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G8 больше нет - Россию выгнали из нее, и пригрозили ужесточить санкции

Світ
5023
Лідери країн «великої сімки» на переговорах в Гаазі, які відбулися 24 березня, домовилися провести саміт у Брюсселі без участі Росії. Про це повідомляє Reuters з посиланням на французьке дипломатичне джерело.
Зустріч у Брюсселі відбудеться в червні 2014 року в форматі G7, тобто без участі Росії. Як заявило джерело агентства, «G8 представляє певну систему цінностей, тому Росія не зможе взяти в ньому участь». Рішення провести саміт у Брюсселі замість Сочі підтвердив у твіттері також голова Європейської ради Херман ван Ромпей, який позначив своє повідомлення хештегом #Ukraine.
Крім того, лідери G7 після переговорів у Гаазі випустили спільну заяву, в якій пригрозили посилити санкції проти Росії, якщо Москва не врегулює ситуацію з Україною. Як йдеться в заяві за підсумками переговорів, опублікованій на сайті Європейської ради, лідери європейських країн рекомендують Росії якнайшвидше скористатися дипломатичними способами врегулювання конфлікту. Доти, поки цього не відбудеться, попереджають лідери G7, країни «сімки» тимчасово припинять участь в G8.
Тим часом, як пише РИА Новости, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров після переговорів з держсекретарем США Джоном Керрі, які відбулися в Гаазі, заявив, що Росія не збирається «чіплятися» за формат G8. За словами Лаврова, він не бачить великої біди в тому, що формат «вісімки» може припинити своє існування. «Якщо наші західні партнери вважають, що цей формат себе вичерпав, значить, так тому і бути», – заявив голова МЗС, додавши, що G8 є неформальним клубом і тому вигнати когось звідти неможливо.
Пропозиція перенести в інше місто саміт «великої вісімки», який мав пройти в Сочі в червні, надходила ще 16 березня від Великобританії. Лондон запропонував також провести зустріч без участі Росії.
До цього країни «великої сімки» заявляли про можливість бойкоту саміту в Сочі після того, як президент Росії Володимир Путін 1 березня отримав дозвіл від Ради Федерації на введення військ в Україну. Тоді про припинення підготовки до саміту і його можливий бойкот попередили США, Канада, Франція і Великобританія.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас