Первинка у Криму подорожчає на 20-30% - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Первинка у Криму подорожчає на 20-30% - експерт

Нерухомість
2544
Первинна житлова нерухомість і житло в котеджних містечках Автономної Республіки Крим (АРК), у разі перебування автономії в складі Російської Федерації та з урахуванням російських цін на таку нерухомість в регіоні, може найближчим часом подорожчати на 20-30% – до близько $1,62-1,75 тис. за 1 кв. м.
Такий прогноз озвучив директор столичної консалтингової компанії “РеалЕкспо” Віктор Коваленко. “Можливе зростання (цін на житло в новобудовах і котеджних містечках АРК) в межах до 20-30%, тому що наш, український ринок, набагато відстає за цінами від російського ринку. Тобто, вони будуть підганяти ці ціни під ціни Краснодарського краю, під російські ціни, а там зовсім інший рівень і порядок цифр”, – сказав він.
При цьому В.Коваленко зауважив, що один з російських бізнесменів, який не зумів раніше порозумітися з владою автономії, після ратифікації 21 березня Радою Федерації Договору про прийняття Криму до РФ, вже заявив про готовність реалізувати на території півострова інвестиційний проект в сфері котеджного будівництва вартістю близько $20 млрд.
За його словами, протягом останніх трьох місяців середня вартість житла на первинному ринку нерухомості АРК знизилася приблизно на 10-20% і склала $1,347 тис. за 1 кв. м. Зниження середньої вартості за 1 кв. м житла в котеджних містечках півострова за три останні місяці досягло близько $500, але такий значний показник падіння цін є наслідком, переважно, зниження власником одного з елітних котеджних містечок вартості на свої котеджі до $3 тис. за 1 кв. м з $10 тис. за 1 кв. м раніше, пояснив В.Коваленко.
При цьому під час форуму В.Коваленко повідомив, що на початок березня 2014 року зниження середніх цін в новобудовах АРК склало близько 11,44%, або $174 за 1 кв. м порівняно з аналогічним періодом 2013 року. “Найбільше знизилася вартість 1 кв. м в Ялтинському регіоні – на $312 протягом року”, – сказав він, зазначивши, що найбільш інтенсивне падіння цін на житло в новобудовах почалося приблизно в грудні-2013.
Разом з тим, незважаючи на тенденцію останніх трьох місяців на ринку новобудов АРК, девелопери і забудовники на сьогодні не поспішають знижувати ціну, сподіваючись на повернення в автономію багатих інвесторів з Росії, додав В.Коваленко. “Серед девелоперів і забудовників є багато компаній з “російським корінням”, що вклали і продовжують вкладати кошти в будівництво елітного житла в Криму”, – сказав він.
За словами В.Коваленка, на 20 березня поточного року в АРК налічувалося 229 новобудов, за кількістю яких автономія займала друге місце в Україні після Київської області.
Із загальної кількості об’єктів на первинному ринку житлової нерухомості на зазначену дату АРК в 100 новобудовах будівництво завершено, в 109 – ведеться будівництво та продажу, ще 29 – на проектній стадії будівництва, повідомив В.Коваленко.
За його словами, з 229 новобудов автономії 90 об’єктів або 39,3%, розташовані на території Ялтинської міськради (Ялта, смт.Гурзуф, смт.Сімеіз, сел.Лівадія і т.д.), 54 об’єкти, або 23,6% – Севастополя і 26 об’єктів, або 11,4% – Алуштинської міськради (Алушта, сел.Партеніт, с.Малий Маяк і т.д.).
За період березень-2013 – березень-2014 в АРК з’явилося всього сім, або 3,5% нових проектів на ринку первинної житлової нерухомості та котеджного будівництва автономії, з яких два об’єкти – у Севастополі, уточнив В.Коваленко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас