Крим може бути взятий в блокаду, за порушення якої загрожують тюремні терміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим може бути взятий в блокаду, за порушення якої загрожують тюремні терміни

Світ
21134
Верховна Рада прийняла в першому читанні закон “Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України”, який може перетворити Крим на закриту територію.
Окупована територія
Законом, зокрема, визнають Крим територією, “тимчасово окупованою в результаті збройної агресії Російської Федерації”, в результаті чого встановлюється особливий правовий режим.
Так, окупованою територією України за законом є АРК та Севастополь, внутрішні води і територіальне море України, його дно і надра, континентальний шельф і виняткова економічна зона, підводний простір в межах територіального моря, а також повітряний простір, розташований над територією.
Водночас, вся відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав людини на території відповідно до норм міжнародного права покладається на Російську Федерацію. Як покладається на Росію відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної території, а також відповідальність за охорону культурної спадщини.
Невільне пересування
У законі сказано, що Крим є зоною з обмеженим доступом в’їзду та виїзду. Так, для громадян України, іноземців та осіб без громадянства в’їзд на територію півострова і виїзд з неї допускається тільки за спеціальним дозволом і через пункти в’їзду-виїзду в порядку, встановленому Кабінетом міністрів.
Що забороняється
Законом в Криму забороняється будь-яка господарська діяльність (підприємницька і некомерційна господарська діяльність), якщо вона підлягає державному регулюванню, зокрема ліцензуванню, отримання дозвільних документів, сертифікації і т.д.
Також забороняє ввезення та/або вивезення товарів військового призначення та подвійного використання, організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень.
Забороняється користування державними ресурсами, в тому числі природними, фінансовими, кредитними.
Також забороняється здійснення грошових переказів.
Боротьба з колабораціоністами
У законі також зазначається, що колабораційна діяльність, тобто зумисна, добровільна співпраця в будь-якій формі з окупаційним державою або її представниками на шкоду державним інтересам України вважається державною зрадою і тягне за собою кримінальну відповідальність.
Реальні терміни
За порушення норм закону передбачається реальна кримінальна відповідальність. Так, порушення обмежень і заборон економічної діяльності карається позбавленням волі на термін від трьох до шести років з конфіскації майна.
Ті ж дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, караються позбавленням волі на термін від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з конфіскації майна. Подібні дії, вчинені організованою групою, караються позбавленням волі на термін від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією майна.
Водночас, в законі йдеться, що порушення порядку в’їзду на територію Криму та виїзду з неї караються позбавленням волі на термін від трьох до п’яти років з конфіскацією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину.
Ті самі дії, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, караються позбавленням волі на термін від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину. Ті ж дії, вчинені організованою групою, караються позбавленням волі на термін від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину.
Спеціальний режим тарифів
Як заявив лідер фракції Батьківщина Сергій Соболєв, Україна перегляне тарифи для Криму на житлово-комунальні послуги, але блокувати їх поставку на півострів не буде.
“Ніякої блокади не буде. Але буде спеціальний режим тарифів. Ми не збираємося дотувати громадян Російської Федерації, окупантів, які розмістили військові частини на тимчасово окупованій території. Саме тому буде встановлено спеціальний режим. Таким чином, ми будемо мати відносини щодо газових тарифів, тарифів на електроенергію, які занижені приблизно в чотири рази, щодо тарифів на воду, які занижені в сім разів. Кабінет міністрів зараз розробляє термінову процедуру фактично прямого субсидування громадян України, щоб вони отримували все це за тим самим тарифом (через субсидії), за яким отримують громадяни України”, – сказав він.
Хто заплатить за воду і електрику?
Україна не розглядає можливість припинення постачання води та електроенергії до Криму, але Росія повинна за це платити, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. “Ми не будемо зупиняти поставки, але Росії доведеться за них платити. У разі націоналізації Росією якихось компаній у Криму Україна буде посилати позови до судів по всьому світу. Цей конфлікт на роки”, – сказав він.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас