Експерт: Україна може претендувати на 16% майна СРСР вартістю близько $80 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна може претендувати на 16% майна СРСР вартістю близько $80 млрд

Казна та Політика
763
Україна як правонаступниця може претендувати на 16% майна Радянського Союзу, яке, згідно з міжнародним правом, повинна віддати Росія. Таку думку висловив економіст Любомир Шавалюк.
«Конфіскації майна у Криму піднімає низку забутих питань. Якщо Росія вдасться до цього кроку, то, звичайно, там будуть судові позови і ми будемо претендувати на компенсацію. Є велика вірогідність, що суд ми виграємо і є низька, що Росія – відшкодує нам майно», – вважає Шавалюк.
Він підкреслює, що через майнове питання у Криму виникло питання про розподіл майна Радянського Союзу.
«Після розпаду СРСР діяв варіант, що єдиним правонаступником майна союзу була Росія, у якої було небагато зобов’язань, але багато майна. Оскільки Україна не ратифікувала «нульовий» варіант, то це питання у юридичній площині підвішене, тобто Україна може претендувати на близько 16% майна Радянського Союзу, а це за оцінками експертів –приблизно $80 млрд», – заявив Шавалюк.
За його словами, це трохи менше, ніж половина українського ВВП.
«Якщо ми пофантазуємо, що ці $80 млрд прийдуть в Україну, то ми обійдемося без кредитів МВФ, Європи й США на довгі роки. Тобто конфіскація майна Росією приведе до далекосяжних наслідків не на користь Росії. І якщо конфіскація відбудеться, то Україна, врешті-решт, виявиться у плюсах – за допомогою світу.
Я сподіваюсь, що наша влада розглядає це питання комплексно», – наголошує економіст.
Він також зазначив, що у європейських країнах також заговорили про можливість такого варіанту, а «це означає, що на нашій стороні – світ».
Як раніше повідомлялося, 17 березня Верховна Рада Криму оголосила власністю республіки розташовані на півострові активи “Чорноморнафтогазу”, “Укртрансгазу” та Феодосійського підприємства із забезпечення нафтопродуктами. Відповідну постанову було прийнято на позачерговому пленарному засіданні парламенту.
Також на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради АРК 17 березня 2014 р. прийнято постанову «Про незалежність Криму», згідно з якою Крим було проголошено незалежною суверенною державою – Республікою Крим, в якій місто Севастополь має особливий статус.
У той час міністр юстиції Павло Петренко заявив, що міжнародне право і законодавство України дозволяють Києву вимагати від Росії фінансових компенсацій у разі націоналізації так званою «владою Криму» українського майна на півострові.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас