В ЄС більше немає банківської таємниці для іноземців - максимально посилена боротьба проти податкових махінацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС більше немає банківської таємниці для іноземців - максимально посилена боротьба проти податкових махінацій

Світ
622
Країни Європейського союзу домовилися про обмін інформацією про банківських клієнтів та їхні доходи за підсумками саміту 19-20 березня, фактично відмовившись від банківської таємниці на території ЄС, повідомляє AFP.
Раніше, протягом більш ніж п’яти років, проти цього заходу наполегливо виступали Люксембург і Австрія, але й вони – одними з останніх – проголосували за обмін інформацією про будь-які види доходів іноземних громадян в 28 країнах Євросоюзу.
Таким чином ЄС посилює боротьбу проти податкових махінацій. Щороку країни ЄС, за даними Єврокомісії, втрачають трильйон євро через відведення доходів від оподаткування.
“Такий крок неминучий і необхідний для того, щоб країни-члени ЄС могли вживати більш рішучих заходів проти податкових махінацій та ухилення від сплати податків”, – заявив президент Європейської ради Херман ван Ромпей.
“Банківська таємниця приречена на вимирання”, – додав він.
Угода про обмін інформацією про доходи банківських клієнтів мала бути прийнята ще в кінці 2013 року, якби не спротив Люксембургу та Австрії. Вони були згодні порушити принцип банківської таємниці тільки в тому випадку, якщо ЄС досягне подібної угоди з країнами, що не входять до Євросоюзу: Швейцарією, Монако, Андоррою, Ліхтенштейном і Сан-Марино.
Як заявив на саміті в Брюсселі прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттелом, Єврокомісія планує завершити переговори з цими країнами з даного питання до кінця 2014 року. Якщо вони виявляться безуспішними, “Єврокомісія повинна буде ввести необхідні опції для забезпечення нових міжнародних стандартів”, – сказав він.
У Люксембурзі налічується більш ніж 150 банків. Загальна сума вкладів в 20 разів перевищує ВВП країни. В Австрії співвідношення значно менше, але і для її економіки банківська галузь відіграє важливу роль.
Нові правила про більш широкий обмін банківською інформацією між країнами Євросоюзу набудуть чинності в 2016 році. Вони доповнять чинну з 2005 року директиву ЄС про адміністративне співробітництво в цій сфері.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас