Українцям повернуть податок на будь-яку купівлю іноземної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям повернуть податок на будь-яку купівлю іноземної валюти

Валюта
4992
В Україні збираються відродити збір до Пенсійного фонду з купівлі готівкової і безготівкової валюти на рівні 0,5%. Це передбачено законопроектом Мінфіну, що вносить зміни до чинного Податкового кодексу. І, за чутками, вже узгодженим з Міжнародним валютним фондом, який раніше виступав проти введення в країні валютного податку.
«Це один з найбільш непопулярних заходів з тих, до яких в принципі міг би вдатися уряд. Він негативно відіб’ється на вартості долара – його курс виросте. Негативно новий збір позначиться на готівковому ринку: якщо у імпортерів не буде вибору – вони його сплатять з купівлі ВКВ на міжбанку, то готівковий сегмент просто піде «в тінь», – прокоментував «Вістям» ситуацію перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
З ним погодився і заступник голови правління банку «Фінанси і кредит» Ігор Львов: «У нас вже стягувався валютний податок, і цей експеримент не увінчався успіхом, оскільки занадто багато операцій пішло «в тінь». Думаю, навіть у сформованій в країні ситуації, це не вихід. Адже валютний курс почне зростати, хоча і не думаю, що значно. Але знову ж таки: це знову буде закладатися у вартість імпортних товарів. Все це відбуватиметься на тлі падіння споживання населення, купівельна спроможність якого і без того впала».
Експерти прогнозують психологічну реакцію міжбанку на податкову новину: за різними прогнозами, безготівковий курс долара може піднятися з нинішніх 10,4 грн/$ до 10,5-10,6 грн/$. Після набрання ж чинності збору, курс зросте на його ставку – на 0,5%.
За оцінками фінансистів, новий збір дозволить щороку залучати до держбюджету трохи більше $1 млрд. «Щомісяця населення купує близько $1,5 млрд, тобто десь близько $20 млрд на рік, значить до держбюджету з цих операцій має потрапляти близько $100 млн. Ще, думаю, близько $1 млрд можна буде зібрати з безготівкових операцій», – розрахував «Вістям» керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times Ерік Найман.
Нагадаємо, що вперше пенсійний збір з валютних операцій був введений в 1998 р., після чого його ставка змінювалася в рамках 0,2-1,5% суми операції. Скасували валютний податок в 2011 р.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас