Мінфін пропонує відмовитися до 2016 р. від відшкодування ПДВ при експорті зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує відмовитися до 2016 р. від відшкодування ПДВ при експорті зерна

Аграрний ринок
1343
Звільнити на період до 2016 року від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) всі операції з поставки та експорту зерна, повернувши, таким чином, податковий режим, що діяв до початку цього року, пропонує Міністерство фінансів України.
“Основною метою є відновлення особливостей оподаткування ПДВ діяльності підприємств, пов’язаних з реалізацією зернових і технічних культур, що діяли до 1 січня 2014 року, і зменшення ризиків розбалансування держбюджету”, – зазначено в пояснювальній записці Мінфіну до тексту розробленого ним законопроекту на сайті відомства.
Мінфін нагадує, що згідно з правками до Податкового кодексу від 19 грудня 2013 з 1 січня 2014 року, практично весь експорт зерна і технічних культур, вироблених в Україні, оподатковується ПДВ за “нульовою” ставкою з правом на бюджетне відшкодування.
Відомство уточнює, що в рамках доручення уряду 14 березня провело консультації з зазначеного питання за участю Української зернової асоціації, Європейської бізнес асоціації, Американської торгової палати, асоціації “Укроліяпром”, з Українською аграрною асоціацією та Українською аграрною конференцією.
Нульовий ПДВ на операції із зерном введений в 2011 році і фактично скасовував відшкодування цього податку зернотрейдерам.
Прийняті в грудні минулого року поправки ввели право на відшкодування ПДВ при експорті для виробників зерна і підприємств, які придбали його безпосередньо у сільгоспвиробників. За підрахунками аналітиків ринку, у разі отримання такого відшкодування рентабельність виробництва зерна зросла б на 10-12%.
За підрахунками Мінфіну, повернення в 2014 році до практики відшкодування ПДВ при експорті зерна обійдеться держбюджету в 18 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас