Греція, нарешті, отримала доступ до кредитів на 10 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція, нарешті, отримала доступ до кредитів на 10 млрд євро

Кредит&Депозит
412
Греція, нарешті, уклала з міжнародними кредиторами угоду, що відкриває їй доступ до наступного траншу кредитів у розмірі 10 млрд євро, без необхідності подальшого скорочення держвидатків, пише газета Financial Times.
Угода з “трійкою” міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ)) стала підсумком шестимісячних переговорів, які міністр фінансів країни Янніс Стурнарас назвав найскладнішими за чотири роки – з того моменту, як Греція вперше звернулася за міжнародною допомогою.
Угода відкриває Греції доступ до кредитів на 10 млрд євро, що дозволить країні в травні провести виплати за борговими зобов’язаннями на суму 9,3 млрд євро, основна частина яких припаде на частку ЄЦБ.
“Досягнута угода передбачає важливі суттєві структурні зміни, які сприятимуть лібералізації економіки, збільшенню її конкурентоспроможності та зниженню цін, – заявив прем’єр-міністр Греції Антоніс Самарас. – Йдеться про реформи, вже здійснені в інших європейських країнах, які мали бути реалізовані в Греції ще рік тому”.
Інспектори “трійки” підтвердили, що Греція зафіксувала первинний профіцит бюджету (без урахування витрат на обслуговування боргу) у розмірі 812 млн євро в 2013 році. Це підтвердження стало дуже важливим для Греції, яку протягом довгого часу звинувачували в необережному поданні бюджетних показників.
У рамках угоди з кредиторами Греція може направити близько 70% первинного профіциту бюджету на соціальні програми.
Самарас заявив, що уряд направить більш ніж 500 млн євро на виплати понад 1 млн грекам, включаючи пенсіонерів, військовослужбовців і поліцейських. Ще 20 млн євро буде виділено організаціям, що займаються проблемами бездомних, зазначив він.
Тим часом, деякі експерти вважають передчасним збільшення Грецією соціальних витрат, на їх думку, країні слід переконатися в тому, що вона зможе виконувати заявлені бюджетні цілі і надалі.
“Необхідно переконатися в стійкості первинного профіциту бюджету, оскільки минулого року він був досягнутий, в тому числі, завдяки разовим факторам”, – каже головний виконавчий директор EF Consulting в Афінах Міранда Ксафа.
Угода, досягнута урядом Греції і “трійкою”, має бути схвалена парламентом країни, перш ніж країна отримає черговий транш допомоги.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас