Росія не володіє монополією на жоден з товарів чи сировину, які вона продає - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія не володіє монополією на жоден з товарів чи сировину, які вона продає - експерт

Світ
2437
Введення торговельних санкцій проти Росії вплине на обсяг товарообороту на світовому ринку. “Санкції мають зменшити загальну світову торгівлю, бо з одного боку світ буде менше купувати російських товарів, а з іншого, Російська Федерація скоріш за все буде купувати менше товарів в решті світу”, – вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
“Коливання цін залежні від політичної ситуації в світі, але вони залежні і від інших факторів. Це і обсяг запасів, які є у основних споживачів певної сировини, це і та ситуація, яка склалась не лише навколо російського ринку, але і з іншими ринками”, – пояснив експерт.
Російська Федерація не володіє монополією на жоден з товарів чи сировину, які вона продає. Тобто, і природній газ, і нафта, і чорні метали, і кольорові метали видобуваються і в інших районах світу також. “Водночас, звісно, можуть виникати проблеми у певних підприємств, які мали контракт з російськими підприємствами, бо мідь чи нікель виробляються і деінде. Але був, приміром, контракт з росіянами, і якщо його зараз розірвати, то потрібно шукати інші джерела, домовлятися про поставки, тощо. Це може створити проблеми для конкретних бізнесів і відповідно відбивається на цінах на конкретному ринку”, – навів приклад Жолудь.
“Також це може збільшувати певною мірою попит на цю продукцію. Тобто, якщо умовно кажучи, ми раніше купували у Росії, а зараз будемо купувати у іншої країни якийсь умовний товар, то попит на цей товар в цій країні зросте, відповідно, може зрости і його ціна. Якщо при цьому дійсно ніхто не буде купувати російське, загальна ціна на світовому ринку зросте, саме через те, що Росія буде виключена з цього ринку”, – додав він. На думку експерта, потрібно придивитись до характеру майбутніх санкцій, наскільки вони будуть дієвими та стосуватимуться торгівлі.
Більше про можливі зміни цін та товарообороту читайте в статті “Як санкції проти Росії вплинуть на світовий ринок?”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас