Після приєднання до Росії Крим щороку отримуватиме з бюджету РФ мінімум 80 млрд рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після приєднання до Росії Крим щороку отримуватиме з бюджету РФ мінімум 80 млрд рублів

Світ
5594
Економічна допомога Криму після його приєднання до Росії становитиме більше 80 млрд рублів щороку. Ця сума включає в себе компенсацію дефіциту бюджету, а також соціальні виплати жителям півострова і теоретично може зрости до 150 мільярдів рублів. Крім того, близько 180 мільярдів (в якості одноразової виплати) може бути витрачено в Криму на будівництво інфраструктури: аналітики сходяться на тому, що економічний потенціал у півострова є, проте його розвиток потребує значних вкладень.
В останні роки півострів сильно залежав від “материкової України”. За словами депутата Верховної ради Криму Леоніда Пілунського, автономія фінансово самостійна лише на 34%. У складі України Крим був дотаційним регіоном і отримував близько 70 млрд рублів на рік. У РБК Daily підрахували, що у Росії на цей регіон щороку йтиме приблизно 88 мільярдів.
Крім того, влада півострова не в змозі забезпечити жителів паливом, електроенергією і водою без сторонньої допомоги. 80% електроенергії і 65% газу Крим отримує з прикордонних українських областей. Велика частина води на півострів надходить з Дніпра через Північно-Кримський канал. Якщо Крим стане суб’єктом Російської Федерації, ці проблеми доведеться вирішувати саме російській владі.
Нагадаємо, сьогодні, 17 березня, Верховна рада Криму після оголошення результатів референдуму оформить офіційну заявку на вступ республіки до складу Російської Федерації.
Напередодні в Криму завершився референдум, на якому жителі республіки вирішували, чи залишиться вона в складі України або приєднається до Росії на правах суб’єкта РФ. За даними обробки 100% протоколів, за возз’єднання з Росією проголосували 96,7% жителів Криму, які взяли участь у референдумі.
Дотації Криму становитимуть від 30 до 45 млрд рублів
Витрати з приєднання Криму до Росії ляжуть на плечі російських платників податків. Ще до референдуму влада півострова попросила у Росії 1 млрд доларів на покриття дефіциту бюджету.
Формально бюджет Криму має профіцит: доходи в 2014 році заплановані на рівні 21,24 млрд рублів, витрати – 20,75 млрд. Але більше половини доходів повинні були забезпечити дотації з Києва. Якщо Крим стане суб’єктом РФ, трансферти з України надходити не будуть.
В інтерв’ю “Ведомостям” співробітник кримського Мінфіну розповів, що лише цього року для виконання бюджету потрібно орієнтовно 30 млрд рублів.
За підрахунками міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s (S&P), з федерального бюджету РФ регіону доведеться виплатити не менше 38 млрд рублів. Розрахунки будувалися, виходячи з рівня дотацій в порівнянних регіонах Росії.
При цьому розрахунки не враховують вплив останніх подій на економіку Криму. Від загострення ситуації сильно постраждає туристичний бізнес, який приносить до бюджету до 7,3 млрд рублів на рік. Якщо регіональна скарбниця недорахується цих грошей, їх також доведеться компенсувати Москві.
Соціальні виплати можуть становити від 50 до 100 мільярдів рублів
Міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв в недавньому інтерв’ю “Росії 24” оцінив витрати на кримську “соціалку” в 50 млрд рублів на рік.
Виплати пенсіонерам на Україні на сьогодні формуються з тих грошей, які роботодавці вносять до Пенсійного фонду діючих працівників. У разі, якщо регіон увійде до складу Росії, всі пенсіонери, яких налічується близько 1,6 млн, перейдуть під юрисдикцію РФ. Український пенсійний фонд передасть російському необхідні реєстри, але пенсійні гроші, зрозуміло, залишаться в Україні.
Середній розмір пенсії в Криму становить близько шести тисяч рублів. Якщо постане завдання довести середній розмір пенсії в Криму до середньоросійської (10 тисяч рублів), сума на соціальні виплати буде збільшена.
Незрозумілою поки що залишається доля 32 400 військових пенсіонерів, які проживають у Криму. Пенсійне забезпечення військовослужбовців в Росії підвідомче Міноборони, і процедура перерахунку з урахуванням прав українських громадян являє собою окреме питання.
Що стосується бюджетників, то, за словами експерта українського проекту “Громадська дума” Катерини Обухівської, в бюджетній сфері Криму зайнято близько 200 тисяч осіб. Їх середня зарплата становить приблизно 12 500 рублів. Щоб підняти зарплати до російського рівня (30 тисяч), знадобиться ще 42 млрд рублів щороку.
На будівництво в Криму доведеться витратити не менше, ніж на Олімпіаду в Сочі.
Інфраструктура вимагатиме від Росії серйозних вкладень , які не розглядаються при розрахунку щорічних дотацій. При цьому , в рамках інвестиційних проектів російських компаній Крим може отримати близько 180 млрд рублів.
Якщо Україна відключить енергосистему Криму, для його енергопостачання знадобиться будівництво ліній електропередачі через Керченську протоку, що оцінюється приблизно в 18 млрд руб.
Реконструкція морських портів Криму коштуватиме 63600 млн рублів. У кримські автодороги слід вкласти близько 54 млрд, ще 8,6 потрібно на аеропортову інфраструктуру, 9,7 млрд – на проекти на залізничному транспорті. У кримський туризм передбачається вкласти близько шести з половиною мільярдів, в сільське господарство – ще чотири.
У Криму розглядаються також п’ять великих проектів з будівництва доріг на загальну суму в 6,5 млрд рублів. Серед них, наприклад, окружна навколо Сімферополя з розв’язками і шляхопроводом, траса Сімферополь – Ялта через Ангарський перевал і розширення дороги Харків – Сімферополь.
Експерти вважають, що у регіону є потенціал, і Крим може вийти на самозабезпечення, але для цього потрібно інвестувати величезні суми – у тому числі, у видобуток корисних копалин і в його курорти. Точну суму інвестицій у розвиток туризму оцінити майже неможливо, але Крим може “з’їсти” більше грошей, ніж Сочі.
Один з проектів також передбачає будівництво в Керчі автодороги і моста, який з’єднає Крим і Росію (а саме Таманський півострів). Розмови про подібне будівництво ходили вже давно, і ось 3 березня прем’єр-міністр Дмитро Медведєв повідомив, що підписав розпорядження про створення дочірньої структури держкомпанії “Росавтодор”, яка виступатиме замовником будівництва.
Міністр транспорту Росії Максим Соколов оцінив проект мінімум в 50 млрд рублів. За даними джерел “дочки” “Росавтодору”, вартість може становити близько 16,6 млрд рублів за кожен кілометр (за проектом 2007 року, довжина моста повинна була складати чотири з половиною кілометра).
Займатися Крим можуть доручити Козаку
Економікою півострова, можливо, займеться віце-прем’єр Дмитро Козак. Про це повідомляє РБК Daily з посиланням на високопоставлені джерела. При цьому один із співрозмовників видання посилається на “надзвичайні навички” Козака і його “позитивний досвід у врегулюванні соціально-економічних питань” на Кавказі. Джерела, з якими вдалося поговорити РБК, підтвердили, що кандидатура Козака обговорюється, але не затверджена остаточно.
У середині нульових Козак працював повноважним представником президента в Південному федеральному окрузі. Однак тоді за більш ніж півтора роки єдину стратегію управління регіоном Козаку, на думку експертів, виробити не вдалося.
Протягом останніх шести років Козак курирував підготовку і проведення Олімпійських та Паралімпійських ігор в Сочі. За його словами, проведення Олімпіади коштувало казні на 170 мільярдів рублів дешевше, ніж спочатку планувалося. Козак також особливо підкреслив, що місто Сочі в результаті підготовки до Олімпійських ігор було перетворене на курорт міжнародного рівня з розвинутою сучасною інфраструктурою.
Наприкінці лютого Козак у відповідь на запитання журналістів заявив, що ще не будував плани і не знає, на якому напрямку буде працювати після закінчення Паралімпіади.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас