Що очікує на кримські банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що очікує на кримські банки

Фондовий ринок
2982
З квітня Крим планують перевести в рублеву зону. Про це повідомив самопроголошений віце-прем’єр Автономної республіки Крим Рустам Теміргалієв. За його словами, жителі Криму будуть отримувати всі виплати в рублях з 1 квітня.
Українські банки вивчають ймовірні сценарії роботи на Кримському півострові, в разі відокремлення території від України. Так, серед варіантів – продаж російським інвесторам, або перехід на роботу з рублевим балансом. «Ці ризики розглядають всі банки. З їх структурою все одно, в якій валюті вести операції, питання тільки в тому, в чому вести баланс. Банку все одно, в якій валюті працювати. Банк – це інструмент. Головне – це законодавча база», – говорить екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.
Голова правління банку Хрещатик Дмитро Гриджук повідомив Forbes, що минулого тижня на півострові почалося активне зняття депозитів. «Минулого тижня в Криму почалося активне зняття дострокових вкладів. Атмосфера напружена. Ми моніторимо клієнтів, стежимо за ситуацією», – говорить Гриджук. За його словами, «Ситуація контрольована, наш банк теж представлений ​​в Криму – Сімферополі, Ялті, Євпаторії. Відділення працюють в загальному режимі, без будь-яких обмежень, абсолютно усі послуги надавалися».
У ПриватБанку Forbes підтвердили, що перехід на рублевий баланс вже розглядався. Крім того, директор Кримського регіонального управління ПАТ КБ «ПриватБанк» Борис Фінкельштейн розповів, що з керівництвом Криму зараз ведуться переговори, з приводу створення на базі мережі ПриватБанку нової установи. Для цього, за словами Фінкельштейна, необхідна співучасть російського інвестора.
Керівник інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що ключова проблема полягає в тому, звідки братимуться рублеві гроші. «Чи то Приват їх буде запозичувати, чи то буде купувати де-небудь на біржі. Єдине питання, яке у цієї ідеї виникає, на яке у мене немає відповіді: як будуть регулюватися розрахунки на території Криму? Якщо уважно подивитися на українське законодавство, то, взагалі-то, у нас не вітаються розрахунки у валюті», – говорить Бураковський.
Поки що заяви Банку Росії про шляхи забезпечення Криму рублями, не прозвучало. У свою чергу, Національний банк України від 14 березня заявив, що банки на території Криму забезпечені необхідною кількістю готівки.
Мережа ПриватБанку в Криму налічує 267 відділень. Не виключено, що крок у бік можливого формування на базі кримського бізнесу Привату окремої структури також пов’язаний з тим, що у російської дочки установи – Москомприватбанку – зараз справи йдуть не найкращим чином. Так, 6 березня Банк Росії ввів в цей банк тимчасову адміністрацію. За даними джерел Forbes, мережу Привату можуть перейменувати в Перший кримський банк.
Ще одним варіантом є придбання кримських банківських активів російськими інвесторами. «Зараз банківські активи дорого не коштують. Тому вартість бізнесу буде визначатися приміщеннями і технічною базою, орендою, плюс персоналом. Вартість активів в Криму буде приблизно в рази три-чотири дешевша, ніж іще вчора. А скільки це триватиме незрозуміло, залежить від подальшого розвитку ходу подій», – говорить Савченко.
Маргарита Ормоцадзе, Катерина Шумило
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас