Що пишуть іноземні ЗМІ про арешт олігарха Дмитра Фірташа? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що пишуть іноземні ЗМІ про арешт олігарха Дмитра Фірташа?

3412
Вчора в австрійській столиці за запитом влади США було заарештовано українського підприємця Дмитра Фірташа, власника Group DF, однієї з найпотужніших фінансово-промислових груп України. ФБР вело розслідування щодо Фірташа ще з 2006 року, але у контексті російського вторгнення на територію Криму, цей арешт багато хто пов’язав із бажанням Штатів завдати удару Володимиру Путіну.
The New York Times: Арешт відбувся на тлі політичної нестабільності в Україні, коли російські війська зайняли Кримський півострів на півдні і регіональні чиновники прагнуть відірватися від України, щоб стати частиною Росії.
У заяві основна компанія пана Фірташа, Group DF, підтвердила його арешт, але назвала це “непорозумінням” без зв’язку з безладами в Україні. Компанія заявила, що дії в Австрії “пов’язані з інвестиційним проектом від 2006 року.”
Сполучені Штати почали вводити санкції проти Росії у відповідь на втручання в Україні. У середу президент Обама зустрівся в Білому домі з чинним прем’єр-міністром України, Арсенієм Яценюком, на знак підтримки молодого уряду, який прийшов на зміну Януковичу.
За іронією, пан Яценюк, ветеран української політики, також був звинувачений в тісних зв’язках з паном Фірташем. Колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, тепер союзник пана Яценюка, колись висміювала його як «політичний проект» пана Фірташа.
BBC: Австрійська поліція заявила, що арешт Фірташа не був пов’язаний з поточними політичними подіями в Україні. “Національний ордер на арешт був виданий для підприємця на основі декількох років розслідування ФБР США і ордера на арешт”, сказано в заяві поліції.
Фірташ був потужним голосом в економічних та політичних колах України при колишньому президенті Януковичу, який був відсторонений від влади проєвропейськими протестуючими минулого місяця. Велика частина гніву за час протестів була викликана корупцією, а також імовірними тісними зв’язками між урядом і олігархами.
Фірташ не вказаний у початковому списку від ЄС українців, підозрюваних у нецільовому використанні державних коштів і порушенні прав людини, і чиї активи повинні бути заморожені в результаті кризи навколо російського захоплення Кримської області України.
The Independent: Статок, яким володіє Фірташ, оцінюється Форбсом в $ 673 млн, за іншими оцінками його розмір $ 5 мільярдів. Тімоті Еш, головний економіст Standard Bank Plc, описав цю подію як землетрус: “абсолютно сейсмічний розвиток на багатьох різних рівнях”. Він сказав: “Фірташ, ймовірно, у верхніх двох рядках українських олігархів з точки зору багатства/впливу через кордони”.
The Washington Post Справа проти Фірташа випливає з угоди в Індії, інформувало агентство Інтерфакс із посиланням на джерело в його компанії, – але його арешт у розпал української кризи буде прийматися в якості гострої атаки з боку США проти фінансової структури Росії.
Газпром є гігантським джерелом доходу для Кремля, і Фірташ безпосередньо брав участь в функціонуванні одного з найвищих джерел по отриманню доходів.
Reuters: Новий генеральний прокурор України Олег Махніцький заявив, що: “Ми не є ініціаторами цієї акції”. Фірташ був узятий під варту без інцидентів у Відні в середу ввечері, і був переведений установу юстиції у Відні.
Австрійське Федеральне агентство по злочинності повідомило у своїй заяві: “Грунтуючись на багаторічному розслідуванні ФБР США і ордеру на арешт, виданого федеральним окружним судом США, Відень виступив з національним ордером на затримання бізнесмена”. Тим не менш, деякі аналітики побачили зв’язок між затриманням Фірташа та США і намаганням західних урядів чинити тиск на Москву через ситуацію в Криму.
Gazeta Wyborcza: На прохання США у Відні затримано українського мільярдера Дмитра Фірташа. Він зробив свій статок у співпраці з Газпромом, поставляючи газ також і до Польщі.
Під час правління Януковича почалася історії успіху Фірташа. Він прибрав до рук Надра Банк і найбільший хімічний завод в Україні, а торік викупив акції компаній, які відповідають за розподіл приблизно 70 відсотків газу в країні. Український уряд змінив приписи, аби Фірташ міг самостійно імпортувати газ з Росії. Восени минулого року завдяки кредиту від Газпромбанку, Фірташ закупив у Газпрому газ, заплативши на третину менше, ніж платить йому українська державна компанія Нафтогаз. У минулому році він купив також найбільший український приватний телеканал Інтер, який довго підтримував Януковича.
Але коли померла перша жертва на Майдані, телеканал Фірташа почав апелювати до влади залагодження конфлікту. В останні дні олігарх заявив, що він буде шукати підтримку нової української влади у Великобританії, де працювала фундація Фірташа.
Интерфакс: Джерело “Інтерфаксу” в Group DF, в яку об’єднані активи Фірташа, заявило, що “причиною затримання стало розслідування ФБР інвестиційного проекту в Індії в 2006 році, в якому Фірташ нібито брав участь”.
При цьому співрозмовник агентства категорично відкинув припущення про винність Фірташа по інкримінованому йому обвинуваченню. Співрозмовник агентства уточнив, що провадження у цій справі велося кілька років і, за наявними даними, кілька громадян Індії знаходяться в США під арештом, один з яких нібито дав свідчення проти Фірташа.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас