Зростання тарифів на "комуналку" може спровокувати збільшення попиту на енергоефективні будинки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання тарифів на "комуналку" може спровокувати збільшення попиту на енергоефективні будинки

Енергетика
946
Вимога Міжнародного валютного фонду щодо підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ) в рамках можливого кредиту Україні збільшить попит на енергоефективне житло через можливість економити на комунальних платежах 40-50% щомісяця, повідомила прес-служба житлового комплексу (РК) Park Stone з посиланням на керівника продажів ЖК Дмитра Шостю в середу.
На його думку, вимоги МВФ щодо збільшення вартості енергоносіїв в галузі ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня позитивно позначаться на будівельному ринку і на практиці енергокористування.
“Тарифи в середньостроковій перспективі на окремі види комунальних послуг збільшаться в 1,5-2 рази. Це змусить українців активніше контролювати споживання тепла та електроенергії, а також збільшить попит на будинки, побудовані на основі енергозберігаючих технологій”, – цитується в повідомленні Шостя.
За його оцінкою, витрати, зокрема, на опалення в житлових будинках України без використання енергозберігаючих технологій і в силу “жалюгідного стану житлового фонду” перевищують на 30-40% такі витрати в будинках Європи.
“Енергоефективні будинки дозволять економити на комунальних платежах до 40-50% щомісяця”, – додав Шостя.
При цьому Шостя зазначив, що у зв’язку з цим для покупця додаткові витрати через впровадження забудовниками енергоефективних технологій при будівництві житла окупляться протягом року.
“Витрати на енергозберігаючі матеріали можуть збільшити кошторис будівництва на 10-15%. Але вже в перший рік проживання в такому будинку додаткові витрати інвестора окупляться”, – пояснив він.
Як повідомлялося, 11 березня віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку будівництва житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів України поки не приймав рішення про підвищення тарифів на газ і електроенергію для населення і бюджетних установ у зв’язку можливим кредитом МВФ.
При цьому він, висловлюючи думку уряду України, підкреслив, що питання на сьогодні не в підвищенні тарифів, а в можливості населенням їх оплатити.
“Однозначно, має бути побудована якісна модель соціальних компенсаторів, і ми над нею вже працюємо. Вже були перші зустрічі в Міністерстві фінансів з цього приводу щодо захисту тих, хто не зможе у разі підвищення оплачувати житлово-комунальні послуги. Йдеться про складову на електроенергію і газ”, – сказав Гройсман.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас