Реальна допомога Заходу: ЄС до 1 листопада 2014 року знижує мита на український експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реальна допомога Заходу: ЄС до 1 листопада 2014 року знижує мита на український експорт

Аграрний ринок
2236
Європейська комісія прийняла рішення тимчасово, до 1 листопада 2014 року, знизити мита на українські товари, що поставляються до країн Європейського Союзу. Відповідне рішення прийнято на засіданні Єврокомісії та направлено на остаточне затвердження в Раду ЄС та Європейський парламент у Страсбурзі у вівторок.
“Європейська комісія прихильна і готова підтримати Україну з метою стабілізації економічної та фінансової ситуації”, – запевнив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. При цьому Ж.М.Баррозу нагадав, що “в минулий четвер глави держав і урядів ЄС привітали пакет допомоги ЄК для України в розмірі EUR11 млрд”.
“Комісія швидко просувається вперед для реалізації цього пакету підтримки, і сьогодні схвалила перший з передбачених заходів – набір торгових угод, які представлять економічну вигоду для України на суму близько EUR500 млн на рік. Ця пропозиція є конкретною і відчутним заходом підтримки для України з боку ЄС”, – упевнений президент ЄК. У Єврокомісії пояснили, що суть прийнятого рішення полягає в тому, щоб не чекати набрання чинності частини Угоди про асоціацію та глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, але заздалегідь почати імплементацію розділу про тарифи за допомогою самостійних автономних торгових преференцій.
Йдеться, зокрема, про те, щоб почати в односторонньому порядку зменшувати або усунути мита ЄС на товари, вироблені в Україні. Разом з тим, ці заходи не спрямовані на те, щоб замінити зону вільної торгівлі, і діятимуть тільки обмежений період: до 1 листопада 2014 року.
Очікується, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде підписана і почне діяти тимчасово до 1 листопада 2014 року. У цьому випадку одностороння система автономних торгових преференцій закінчується.
Після вступу цього рішення в силу така одностороння міра встановить пільговий доступ на ринок ЄС для українських експортерів у повній відповідності з графіком поступок, які були досягнуті під час переговорів про зону вільної торгівлі. У свою чергу, Україна не повинна надавати додатковий доступ для експорту з ЄС. Передбачається, що тимчасова відміна митних зборів буде повною або частковою, залежно від сектора.
У зв’язку з прийнятим рішенням європейський комісар з питань торгівлі Карел де Гюхт заявив, що “ідея” дій ЄК полягає в тому, що ЄС “відкриє свої двері для експорту з України, допомагаючи надати реальний поштовх для українських компаній, що мають вплив на повсякденне життя всіх українців”.
“Такою швидкою відповіддю Європейська комісія показала, що вона стоїть пліч-о-пліч з народом України. Я хотів би закликати Європейський парламент та Раду ЄС прискорити процес затвердження, щоб зниження мит могло розпочатися вже в червні”, – заявив європейський комісар.
Очікується, що в разі реалізації даного кроку, українські експортери заощадять на зниженні тарифів близько EUR500 млн, з яких майже EUR400 млн припадає на аграрний сектор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас