Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
958
Фондовий ринок
Росія.
Зробивши коливання на початку сесії і провівши в бічному тренді велику частину торгів, російський ринок акцій весь четвер знаходився нижче рівнів закриття попереднього дня. Вихід у середу індексу РТС на рівні шестирічної давнини трохи остудив запал гравців. У підсумку, масштабна покупка паперів, що спостерігалася з початку тижня призупинилася, а багато інвесторів і зовсім зволіли зафіксувати прибуток, що нагромадився.
Виникший в результаті цього спадний корекційний рух очолили представники нафтової галузі, лідери якої втратили три – три з половиною відсотка. Вони, багато в чому, і обумовили падіння індексу РТС на 2,10% до оцінки 420,41 пункту. Однак продажі не були масштабними. Те, що на ринку мала місце невелика корекція, підтверджує скорочення обсягу торгів: показані в Російській торговій системі $17,9 млн. – на 55,2% нижче значення середу.
Відзначимо, що краще ринку почував себе Ростелеком, по акціях якого в понеділок пройде закриття реєстру перед виплатою річних дивідендів. Тому вже в п'ятницю повинні початися продажі паперів даного емітента, спровоковані грою західних інвесторів в АДРах.
Україна.
У четвер індекс ПФТС на торгах в однойменній системі підріс до рівня 52.14 пункту. З загального денного обороту 2 505 517 грн. 60 коп., угоди з облігаціями Аркади-Фонду склали 2 026 800 грн.
Сектор акцій набагато відстав по результативності. Приміром, найбільше «спритний» Кременецький цукрозавод «узяв» всього лише 78 тис. грн. З фішок відзначимо угоду з акціями Західенерго (42 517 грн. при рості їхньої ціни на 50 коп.). В іншому «грали» папери «другого сорту», (ешелону), передчуваючи завершення місяця.
А зараз традиційні п'ятничні читання.
Дозвільні журналісти легковажно звертають увагу на фондові ринки лише в особливо напружені моменти: позамежного злету індексів чи нищівного падіння, супроводжуваного інфарктами і банкрутствами. Насправді «фонди» погано переносять настільки милі серцю спекулянта ажитації. Втім, наприкінці місяця бувають дні, коли життя на фондовому ринку України кипить, а ціни на акції ростуть як бамбук на батьківщині атипичної пневмонії. Нині цією суєтою нікого не здивуєш - до щомісячної «переоцінки» паперів II і III сорту звикли усі.
Тим часом у ці дні поволі піднімається чергова хвиля активності в секторі «Великої приватизації». ФДМУ, відповідно до відомої мудрості про нову мітлу, днями обновив список об'єктів-кандидатів на продаж. Це природно, новому керівництву потрібен результат. Позбавлений інтриги конкурс за Нікопольський феросплавний хоч і чреватий неабиякими сюрпризами в перспективі, по суті, малоцікавий. З намічених до продажу об'єктів виділимо групу «нефтянки», зокрема 26%-ий пакет «Нафтохімика Прикарпаття» і більш перспективну «компанію» обленерго. Незважаючи на те, что останні будуть приватизувати в 2004 р., спекуляції на президентському розпорядженні вже почалися. Поповзли чутки (вже спростовані), що компанія AES Washington Holdings B.V. (США), що купила рівно 2 роки тому 75%+1 акція пакети акцій «Київобленерго» і «Рівнеобленерго», сплативши за це біля $70 млн., і інвестувавши в обидві енергокомпанії біля $15 млн., вирішила піти з енергоринку України. Думаю, джерелом чутків могла стати сама AES, що звернулася в НКРЕ з проханням підвищити тарифи і отримавша замість їхнє зниження. Пішло звертання «Севастопольенерго» і «Житомиробленерго», що купила словацька компанія VSE... Напруга навколо ЕНЕРГО вже виросла, як і інфляція, а за проблему астрономічних боргів обленерго, що заважають їхній приватизації, досі ніхто не брався. Втім, як це вже було не раз, приватизаційні інтриги і закулісна метушня ніяким чином не впливали на поточний стан фондового ринку. Схоже, «томящаяся у власному соку» ПФТС стала цілком самодостатньою, живучи «по Штирлицу». Її тепер «хвилюють» винятково показники наприкінці місяця, що і «запам'ятовуються».
У цей тиждень рівень активності на ринку був «середньостатистичний» - 36.26 млн. грн., причому, як і раніше левину частку угод (22.37 млн. грн.) забезпечили корпоративні облігації. Серед акцій, як і випливало очікувати наприкінці місяця, лідирували папери II ешелону, неодмінних учасників торгів у цих числах. Угоди з акціями Волинського з-ду штучної шкіри «Синтетика» склали 2.5 млн. грн, причому їхня ціна виросла на 1.1 коп. Не змінилися в ціні (28.4 коп.) акціями з-да с/г техніки наторгували 2.27 млн. грн. Така ж доля чекала акції неодмінного учасника «показухи» Укрхімпобутсервіса (1.43 млн. грн.) і Павлоградського станкозавода (1.49 млн. грн.). Траплялися угоди з більш «солідними» паперами: подешевівша на 2.7% Укрнафта «узяла» 107 тис. грн., акцій Західенерго, що подорожчали на 50 коп., продали на 71 тис. грн. «Нерівна» динаміка індексу ПФТС (до уик-енду 52.14 пункту) говорить про те, що яка-небудь тенденція на ринку ЦБ, що заклопотаний самим собою, «виртуаліями» (змінами котирувань «фішок» при повній відсутності реальних угод), і «не ночувала». Стало бути, навіть індикативна значимість індексу ПФТС сумнівна.
Ринок корпоративних облігацій був представлений паперами Аркади-Фонду (18.00 млн. грн.) і ТОВ «Метален» (4.2 млн. грн.). Непогана «форма» цього сектора «підігрівається» перспективами. Незабаром з'являться нові учасники: «молочна» корпорація «Фанни» готується розмістити паперів на 10 млн. грн.
Позика «кондитера» «Київ-Конті» складе 30 млн. грн. Фінансові інститути будуть представлені «Мікрофінансовим банком» (11.9 млн. грн.), банком «Надра» (13.5 млн. грн.) і банком «Петрокомерц-Україна» (5.74 млн. грн.). Поточна динаміка і майбутнє ринку корпоративних облігацій радують. На відміну від сектора казенних паперів, де 22 квітня в черговий раз зірвалося розміщення 6-місячних ОВДП, причому не було навіть торгу – настільки банків «образила» запропонована Мінфіном 8%-ная прибутковість цих паперів. Учасники аукціонів обмежилися 3-місячними ОВДП із прибутковістю 7.7% річних, яких придбали на 10 млн. грн., і 18-місячними, прибутковістю 11.6% (розміщені на 3.8 млн. грн.) Стало бути, у бюджет надійшло 13.6 млн. грн. На відміну від безтурботно «дрімаючої» ПФТС, приватизаційних турбот у ФДМУ буде багато. Як з «текучкою» по НЗФ і протистоянню розмивання держвласності через допеміссії, так і «другим колом» продажів пакетів акцій 93 об'єктів, повернутих «у лоно» держави через невиконання новими хазяїнами своїх зобов'язань. На жаль, ці хвилюючі процеси навряд чи сколихнуть ринок акцій, що опинився на узбіччі.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 31,0984 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США USD/RUB_UTS_TOD за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії понизився на 1 пункт (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 31,0901 RUR/USD, максимальний - 31,10 RUR/USD. Було укладено 593 угоди. Обсяг торгів склав $75,459 млн. Остання угода була зроблена за курсом 31,0970 RUR/USD.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 31,02 RUR/USD - КБ "Совинком";
кращий продаж: 31,04 RUR/USD - КБ "Якиманка".
Середня покупка: 30,99 (-0,04) RUR/USD,
середній продаж: 31,07 (-0,04) RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 34,30 RUR/EUR - КБ "Межтрастбанк";
Продаж: 34,33 RUR/EUR - ОК "Відрадне".
Отже, у наших сусідів на валютному фронті без змін. Курс долара колишній - 31 карбованець 10 копійок. Ситуація не міняється: ЦБ підтримує долар, купуючи на сесії ЕТС розрахунками наступним днем за курсом 31.1 карбованця, учасники продають, і багато - близько 300 млн. доларів було реалізовано. Схоже, ринок упевнений, що ЦБ змушений буде незабаром відступити і долар продовжить зниження.
І сьогодні тиск на долар великий: на початку сесії торги йшли неактивно, однак потім, до 09.40 (по Києву), на ЕТС розрахунками наступним днем з'явилися великі продавці й у підсумку до 10.30 - моменту, коли фіксується підсумковий курс, оборот склав біля $300 млн. Другий день підряд основний обсяг торгів проходить через "ЕТС тім", як видно, банки освоїли цю сесію, крім того, саме на цій сесії ЦБ і підтримує тепер курс. Відзначимо, що через ЕТС тім проходять переважно великі угоди, у той час як на ЕТС тод реалізується величезна кількість дрібних партій валюти - середня величина угоди, проведеної на сесії ЕТС тод - $127.3 тис., а на сесії ЕТС тім - $3.57 млн.
Таким чином, поки ЕТС тім мало приваблива для дрібних операцій, хоча, зрозуміло, згодом ситуація буде мінятися.
Ставки по короткостроковим МБК в останні дні трохи підросли і сьогодні ця ситуація зберігається - "overnight" коштують 3-4% річних. При цьому в розпорядженні банків як і раніше досить ліквідності - залишки на коррахунках, як і вчора, складають 105 млрд. карбованців. При цьому обсяг депозитів продовжує скорочуватися - за добу він зменшився на 5 млрд.карбованців, до 53 млрд. карбованців. До яких-небудь істотних наслідків у плані курсоутворення ріст грошового попиту не приводить - у силу регулюючих зусиль ЦБ. Взагалі , ріст попиту на гроші - додатковий фактор на користь зниження курсу долара. Таким чином, на всіх торгах, крім ЕТС тім, долар хоч на соті частки копійки, але нижче ключової оцінки 31.1 карбованця. Таким чином, ринок продовжує грати проти долара, і як тільки регулюючі зусилля ЦБ будуть зняті, долар охоче кинеться вниз.
Україна.
Обсяг нацбанківського «зачищення» у Чистий Четвер – більш $10 млн., саме таку суму викупили валютні діячі з Інститутської за курсом 5.3315 UAH/USD.
Сьогоднішні торги почалися з рівня 5.3330/5.3360 UAH/USD. У 10.20 сталося перше зниження: долар втратив ледве свого гривневого еквівалента(5.3330/5.3350 UAH/USD). До 11.40 котирування безготівкової «зелені» стали ще нижче: 5.3320/5.3332 UAH/USD.
Ринок долара неухильно йшов до звичного і логічного завершення, а дилери намагалися вгадати вечірню оцінку нинішньої ситуації Нацбанком, тобто зміниться офіційний курс долара чи у Великдень країна ввійде при «вчорашніх» котируваннях долара.
Після обіду на міжбанку долар зробив ще один крок вниз (5.3317/5.3330 UAH/USD) і Нацбанк, не бажаючи залишати ринок на довгі вихідні в перекошеному виді викупив незначну кількість «зелені» по 5.3315 UAH/USD.
З учорашнього опівдня і протягом доби в Дніпропетровську на місцевому ринку наявних тримається той самий курс долара - 5.325/5.335 UAH/USD. Увесь час ринок підтримував невисокий рівень оборотів, як виразився один дилер, «працюємо по принесенню, потихеньку». Євро в місті на Дніпрові злегка підріс, а його котирування звузилися.
В інших регіонах України рух ринку був «багатовекторним»: у столиці ранкові, злегка просівші рівні «зелені» до опівдня піднялися.
Харків, підкреслюючи асортимент тамтешніх цін на ВКВ, залишився на колишньому рівні, як Запорожжя і Донецьк.
Стартувавша «високо» Одеса, до опівдня «заспокоїлася» і звузила спред до півкопійки.
До Жагучої П'ятниці 25 квітня на ринку наявних України сформувалися наступні котирування: Харків - 5.330-335/5.340-345, євро – 5.84/5.86 UAH/EUR, Київ – 5.320/5.345, євро 5.78/5.84 UAH/EUR (після обіду - 5.33/5.34, євро 5.78/5.83 UAH/EUR), Запорожжя - 5.33/5.35, євро 5.75/5.85 UAH/EUR, Донецьк – 5.33/5.36, Одеса - 5.340/5.355(з полудня - 5.340/5.345), Сімферополь - 5.33/5.34, Феодосія - 5.325/5.34 UAH/USD.
Котирування безготівкового російського карбованця сьогодні протягом першої половини сесії не мінялися. Карбованець почав сесію з оцінки 0.1714/0.1717 UAH/RUR (як вчора і позавчора) і таким же залишався весь дообідній час. Після опівдня котирування змінилися «косметично» - на 1 пункт знизилася пропозиція.
На ресурсному ринку почався ріст. Ставки по гривневих кредитах overnight, почавши сесію з оцінки 3/6% річних, до опівдня піднялися до 6/10% річних. Після 14-ти ставки, що злетіли, трохи «зробилися розсудливим», безготівкову гривню пропонували по 3.5/7% річних. Нічого не поробиш – резервування.
Прогноз.
Російські акції вчора показали негативну динаміку вперше за кілька днів, - можливість корекції постійно була присутня в інвесторів, що вже відвикли від настільки інтенсивного зростання ринку, і вчора неї спровокувало падіння нафтових котирувань, що за останні 2 дні знизилися на більш ніж 6%.
Тому не дивно, що в авангарді падіння учора виявилися акції «нефтянки» - ЮКОС (-3.94% у РТС), Лукойл (-3.44%), Сургутнафтогаз (звичайні –0.45%, привілейовані –3.34%), Сибнафта (-2.21%).
Причому зниження Юкоса відбулося, незважаючи на оголошення річних дивідендів у розмірі 9.89 руб. за акцію (з них 5.7 руб. уже виплачені за підсумками 9 місяців), що значно вище торішнього рівня (6.82 руб.). Проте, схоже, що ринок уже врахував цей факт у числі інших у росту попередніх днів, тому підтримати ринок дивідендні новини не змогли.
Індекс РТС учора за підсумками дня знизився на 2.1%, ММВБ – на 1.83%. Акції РАО в передодні сьогоднішнього засідання Ради директорів учора змінилися незначно – звичайні в РТС подешевіли на 0.07%. Узагалі ж зниження вчора проходило на невисоких обсягах, що підтверджує тимчасовий і коррекционный характер падіння.
У секторі телекомунікацій і енергетичному секторі вчора переважала різноспрямована динаміка, а от акції Ощадбанку, схоже, почали останній штурм у передодні закриття реєстру 10 травня. Учора котирування його «префов» виросли на 3.12% - до свят залишилося усього кілька днів, і інвестори намагаються витягти максимум прибутку з дивідендної прибутковості цих акцій, що, незважаючи на лютневий ріст котирувань, залишається досить високою.
На сьогоднішніх торгах корекція може продовжитися, для чого є кілька основ. По-перше, з ростом котирувань на американському ринку і підвищенням активності на ринку російському іноземних інвесторів не виключено, що між російськими й американськими індексами знову буде наростати кореляція. З обліком же невеликого падіння вчора в США, зниження котирувань може сьогодні відбутися й у Росії. По-друге, істотне падіння нафтових котирувань як і раніше буде давити на вітчизняні папери. І, нарешті, у передодні вихідних після бурхливого тижневого росту очікувати росту купівельної активності навряд чи можливо.
Вітчизняний валютний ринок буде відпочивати три дні, потім після дводенної роботи знову канікули. Для бізнесу в травні варто мати міцні нерви і терпіння. Тому на тлі падіння ділової активності валютні арени навряд чи будуть запеклими і масштабними. Та й курси на міжбанку, зважаючи на все, завмруть до початку другої декади місяця.
Ринок наявних буде прагнути усидіти на трьох стільцях: по-перше, зберегти який ніякий оборот, по-друге, спробувати розтягти маржу в сообразії зі святами, по-третє, діяти відповідно до світових тенденцій по євро-долару. «Можливі варіанти», тобто локальний попит на євро в зв'язку з довгими вихідними і турпоїздками на Континент. Утім, на тлі пневмонії бажаючих «провітриться» буде небагато. Звідси висновок: котирування наявної «зелені» у передсвятковому стані можуть такими і залишитися на усі вихідні дні. Хіба що спред стане ширше.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас