В ОБСЄ відхилили запрошення Криму на референдум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ОБСЄ відхилили запрошення Криму на референдум

Світ
2326
В ОБСЄ відхилили ініціативу кримської влади, що запропонувала, щоб організація надіслала своїх спостерігачів на майбутній референдум. Про це повідомляє українська служба «Радіо Свобода».
За словами прес-секретаря ОБСЄ, на якого посилається радіостанція (ім’я джерела в повідомленні на сайті радіостанції не вказано; посаду прес-секретаря ОБСЄ займає Кеті Бертон), запрошення на кримський референдум організація не розглядає. За твердженням джерела, запрошувати до себе спостерігачів може українська держава, а у Криму таких повноважень немає.
На сайті ОБСЄ відповідь на запрошення, яке надійшло з Криму, поки що не опублікована.
З пропозицією, щоб ОБСЄ прислала своїх спостерігачів на референдум, влада Криму виступила 10 березня. Відповідне запрошення, як повідомили інформагентствам представники парламенту автономної республіки, було направлено Швейцарії, яка в даний час головує в ОБСЄ. Пізніше, правда, віце-прем’єр Криму Рустам Теміргалієв заявив «Інтерфаксу», що мова поки що йде лише про неофіційне запрошення.
Відзначимо, що країни, що входять в ОБСЄ, раніше направили до Криму військових спостерігачів (таке рішення було прийнято на прохання української влади, яка стверджує, що Крим піддається «окупації»). Проте їх на територію півострова не пустили. Прем’єр Криму Сергій Аксьонов заявив з цього приводу наступне: «Ми не хочемо, щоб хтось сьогодні давав недостовірну інформацію на території автономії, тому ми ввічливо попросили гостей з ОБСЄ покинути автономію».
При цьому Аксьонов зазначив, що питання про допуск іноземних спостерігачів на референдум в даний час розглядається. За даними на 10 березня, як повідомив голова комісії з проведення плебісциту Михайло Малишев, надіслати своїх спостерігачів готова Центральна виборча комісія Росії. Раніше про намір відправити до Криму групу моніторингу повідомила спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко.
Референдум в Криму призначений на 16 березня. Жителям буде запропоновано обрати між приєднанням до Росії і збереженням регіону у складі України (на умовах широкої автономії). Окремий референдум (з аналогічними питаннями) в той же день планується провести в Севастополі. Українська влада вважає ці заходи незаконними.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас