Що у світі пишуть про Україну в п'ятницю - огляд зарубіжних ЗМІ від Finance.UA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що у світі пишуть про Україну в п'ятницю - огляд зарубіжних ЗМІ від Finance.UA

Світ
4605
Україна невільно стала центром кризи, яку вже назвали “найгіршою із часів закінчення холодної війни”. Поки іноземні інвестори прискореними темпами скидають російські акції, США вже задумуються над новим пакетом санкцій стосовно Росії, а європейські фінансисти готуються до великих втрат. Більше читайте у свіжому огляді іноземної преси від Finance.UA.
The Guardian: Рано в п’ятницю, міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив, що, якщо перший раунд санкцій не дасть очікуваних результатів, може послідувати другий раунд. Він буде орієнтований на російські підприємства і людей, близьких до Володимира Путіна. Але президент відкинув попередження Вашингтона, заявивши, що Москва не може ігнорувати заклики про допомогу від російськомовних громадян в Україні.
Путін і Обама говорили протягом години в четвер вдень. За інформацією Білого дому, президент США сказав Путіну, що нещодавно оголошені санкції, введені в координації з Великобританією, стали відповіддю на “порушення суверенітету і територіальної цілісності України” Росією.
У своїй першій конкретній відповіді на дії Росії стосовно відділення Криму від України, Брюссель і Вашингтон попередили про подальші санкцій, таких як блокування активів, якщо Москва не пом’якшить свою позицію.
The New York Times: Тільки три дні тому пан Путін сказав, що він не передбачав можливість того, що Крим стане частиною Росії, хоча він навів незалежність Косово як прецедент. “Ми жодним чином не провокуватимемо таке рішення і не будемо підсилювати такі настрої”, сказав він. Кремль ще безпосередньо не розглянув можливість відділення Криму.
Крок від’єднання від України стрімко засуджений щойноспеченим національним урядом в Києві, який сказав, що це рішення буде недійсним, і розпустить кримський парламент, а також президентом Обамою у Вашингтоні, де уряд Сполучених Штатів в четвер оголосив санкції у відповідь на військову окупацію Росією Кримського півострова.
Кремль продовжує говорити, що нинішня українська влада ввела “абсолютно незаконні рішення” у східних і південно-східних регіонах країни. “Росія не може ігнорувати заклики, пов’язані з цим, прохання на допомогу, і діє належним чином, у відповідності з міжнародним правом”, йдеться в заяві.
The Independent: США і ЄС перейшли до введення фінансових санкцій щодо російського уряду і російських суб’єктів, оскільки найгірша дипломатична криза між Росією і Заходом з часів закінчення холодної війни все ще триває.
Такі кроки назріли після того, як депутати в автономній Кримської області різко виступили за приєднання до Російської Федерації і оголосили 16 березня референдум в регіоні для того, щоб зміцнити свої позиції. США та ЄС заявили, що цей референдум буде суперечити Конституції України та є порушенням міжнародного права.
Раніше на цьому тижні пан Путін заявив, що Росія не має наміру анексувати Крим, наполягаючи, що його населення має право визначати статус регіону на референдумі.
BBC: Багато росіян, з якими я говорив за останній тиждень тут, в Криму, кажуть, що вони насправді не хочуть стати частиною Росії. Вони кажуть, що хочуть більш широкої автономії та захисту їх прав, але вони хотіли б залишитися в Республіці Україна і не хочуть змінювати громадянство.
Є ті, звичайно, хто кажуть, що вони хотіли б об’єднатися з Росією. Але є багато підтримки для розробки поняття більшої автономії в межах України. Звичайно, етнічні українці й татари голосуватимуть проти від’єднання на референдумі 16 березня.
Я думаю, що кримський уряд може мати великий бій, переконуючи громадян схвалити приєднання до Росії.
Rzeczpospolita: Поки в Брюсселі лідери ЄС ведуть дебати, кримський парламент вирішив приєднатися до Росії. Це не єдина вчорашня провокація Росії стосовно Заходу. За кілька годин до саміту Союзу глава МЗС РФ Сергій Лавров відкинув компромісну пропозицію з врегулювання кризи. У ході зустрічі в Римі він заявив державному секретареві США Джону Керрі, що Кремль не погоджується впустити спостерігачів ОБСЄ в Крим.
Вони мали перевірити, чи повернулись російські війська в казарми і чи насправді російське населення знаходиться в небезпеці. ОБСЄ зняло місію.
Gazeta Wyborcza: Попередження про введення економічних санкцій відносно Росії відганяють сон від очей європейськіх банкірів. Путін, звичайно, наказав вжити відповідних дій, і західні фінансові групи мають втратити принаймні 80 мільярдів доларів.
Заборона на в’їзд російським чиновникам і олігархам в США і заморожування рахунків осіб, відповідальних за втручання в Крим – це перші санкції, на які вирішили піти в США у війні з Володимиром Путіним за Крим та Україну. Чи дійде до зриву економічної співпраці з Росією? Ні для кого не секрет, що ні Німеччина (товарообіг з Росією щорічно становить 180 млрд.), або Франція (продає росіянам серед іншого зброю), або Великобританія, економіка якої наводиться на гроші російських олігархів, не горять бажанням проводити економічні війни з Путіним.
ИТАР-ТАСС: У МЗС Росії здивовані й навіть шоковані тим, як багато українських ЗМІ грубо спотворюють висловлювання постпреда РФ при ООН щодо контактів російської сторони з представниками влади в Києві.
“Особливо провокаційно звучить запущена теза про нібито рішення Москви розірвати в нинішній ситуації дипвідносини з Україною, – підкреслили у відомстві. – І це при тому, що повний текст спілкування Віталія Чуркіна зі ЗМІ за підсумками закритих консультацій РБ ООН по ситуації на Україні викладений у відкритому доступі на сайті російського Постпредства в Нью -Йорку і супроводжується відео версією”.
“Подібні методи пропаганди категорично неприйнятні і здатні ще більше розгойдати обстановку в різних регіонах України на хвилі культивованих нинішніми владними структурами в Києві відвертих антиросійських настроїв”, – заявили в МЗС РФ.
Интерфакс: Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль у спробах роз’яснити свою позицію стосовно України західним партнерам стикається зі «стіною нерозуміння».
“Це дуже сумно, а головне – це дуже погано з точки зору подальших можливих наслідків», – додав представник глави держави. Пєсков зауважив, що західні країни визнали легітимність «тих, хто називає зараз себе керівниками України”, незважаючи на те, що ті прийшли до влади в результаті перевороту. Ситуацію, що склалася прес-секретар президента назвав “торжеством подвійних стандартів”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас