Турчинов своїм указом скасував референдум в Криму 16 березня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов своїм указом скасував референдум в Криму 16 березня

Казна та Політика
1383
В.о. глави держави, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ № 261/2014 “Про припинення дії постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року № 1702-6/14 “Про проведення загальнокримського референдуму”.
Відповідний указ від 7 березня опубліковано на веб-сайті в.о. президента.
В указі названі порушення, допущені при прийнятті постанови кримським парламентом. Так, положення постанови не відповідають низці норм Конституції України. Серед них – ст. 2 Конституції України, яка встановлює, що суверенітет України поширюється на всю її територію, територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною; ст. 134, за якою Автономна Республіка Крим (АРК) є невід’ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її компетенції; ст. 133 Конституції України, за якою АРК та місто Севастополь входять до складу України, як і інші адміністративно-територіальні одиниці, що складають систему адміністративно-територіального устрою України.
Крім того, порушені ст. 73 та п. 2 ч.1 ст. 85 Конституції України, за якими питання про зміну території України вирішується виключно всеукраїнським референдумом, який призначається Верховною Радою України; ст. 138 Конституції України, яка відносить до компетенції АРК тільки організацію і проведення місцевих референдумів, а не визначення порядку їх організації та проведення.
Ці та інші перераховані в указі положення постанови Верховної Ради АРК не відповідають також низці положень Конституції автономії.
Указ набирає чинності з дня його опублікування.
Напередодні О.Турчинов в телезверненні заявив, що зупинив рішення Верховної Ради АРК про проведення референдуму з питання приєднання автономії до Росії, а також повідомив, що Верховна Рада України буде ініціювати розпуск парламенту АРК.
Як повідомлялося, Верховна Рада автономії 6 березня прийняла рішення про входження АРК до складу РФ, а також звернулася до президента Російської Федерації і Федеральних Зборів Російської Федерації з пропозицією про початок процедури входження автономії до складу Російської Федерації як суб’єкта РФ.
Крім того, Верховна Рада АРК ухвалила рішення перенести референдум про статус АРК з 30 на 16 березня.
Головне слідче управління Служби безпеки України почало досудове розслідування у зв’язку з прийняттям депутатами Верховної Ради АРК рішення про входження автономії до складу РФ за ч.3 ст.110 КК (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас