Україна може «розвернути» трубу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може «розвернути» трубу

Енергетика
2550
19 березня міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан продовжить у Брюсселі переговори з підписання Меморандуму про порозуміння щодо реверсних поставок газу з Європи в Україну. Підготовка цього документа була розпочата урядом Миколи Азарова торік. А на початку цього місяця влада Словаччини схвалила можливість таких операцій з використанням потужностей своєї газотранспортної системи.
Для України такий стратегічний дозвіл важливий, оскільки зі словацької території існує технічна можливість транспортування більш ніж 10 млрд. куб. м газу на рік. Майже такий же обсяг поставок в цілому можуть забезпечити газоперекачувальні станції на кордоні з Польщею та Угорщиною, через які минулого року в Україну було транспортовано близько 2 млрд. куб. м газу, придбаного на європейських ринках в рамках контракту з німецькою компанією RWE.
«Ми можемо допомогти Україні стати менш залежною від Росії», – заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, коментуючи перспективи реверсу газу з ЄС.
Борги визначають політику
Для НАК «Нафтогаз України» це актуальне питання, враховуючи, що з наступного місяця припиняє діяти знижка на російський газ. Вона була передбачена українсько-російськими домовленостями від 17 грудня 2013 року, узгодженими за участю президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна. За їх умовами, Росія виділяє Україні кредит на $15 млрд (вже отримано $3 млрд) і знижує ціну на газ з 1 січня до $268,5 за 1 тис. куб. м (середня ціна в 2013 році – $415 за 1 тис. куб. м).
Цей кредит Київ повинен був використати на погашення боргу перед «Газпромом», який до початку 2014 року сягав $1,45 млрд (ця сума вказана у проспекті єврооблігацій «Газпрому», оприлюдненому 26 лютого). Щоб зберегти знижку, «Нафтогаз» повинен був підписувати додаткові угоди до контракту кожен квартал до десятого числа першого місяця поставки. Тобто в даному випадку – до 10 квітня. Однак голова «Газпрому» Олексій Міллер повідомив, що такої додаткової угоди з українським держхолдингом наступного місяця не буде.
Причина – не ліквідували повністю заборгованість по постачаннях газу за минулий рік і борги поточного року. За словами Міллера, ця сума перевищує $1,5 млрд. «Той, хто не платить за поставлені товари, повинен розуміти, що на нього ляжуть всі несприятливі наслідки, у тому числі і пов’язані з відміною раніше досягнутих домовленостей за пільговими формами поставок», – пояснив прем’єр РФ Дмитро Медведєв, і назвав прийняті «Газпромом» рішення щодо України правомірними.
Вчора агентство «Інтерфакс» з посиланням на джерело в уряді повідомило, що «Нафтогаз» повністю оплатив січневі постачання російського газу (2,47 млрд. куб. м), сума яких раніше оцінювалася в $663 млн. У свою чергу, Міллер повідомив, що в середу Україна погасила лише $10 млн із загального обсягу боргу в $1,529 млрд, і повідомила, що не зможе виплатити 7 березня, як обумовлено в контракті, $440 млн за газ, поставлений у лютому. «Нафтогаз» цю інформацію не підтвердив, але й не спростував.
Проекти для вирішення проблем
Еттінгер упевнений, що можливі протиріччя «Газпрому» з українським держхолдингом, а також складна політична ситуація в Україні не завадять стабільному транзиту російського газу до ЄС.
Однак єврокомісар сумнівається в надійності поставок російського газу українським споживачам через борги. Тому Брюссель готовий надати підтримку Україні в їх погашенні, а також у реалізації планів з диверсифікації поставок блакитного палива, щоб знизити його вартість. «Мета не в тому, щоб відмовитися взагалі від російського газу, а щоб російський газ коштував стільки, скільки має коштувати», – пояснив Еттінгер.
Можливість надання Україні кредиту в $2 млрд для розрахунків з «Газпромом» розглядають також в США. А призначений парламентом минулого тижня новий глава Кабміну Арсеній Яценюк також нагадав про плани Росії виділити таку ж суму, щоб Київ міг погасити газову заборгованість. І він має намір вимагати виконання таких домовленостей, які були узгоджені за його попередника Миколи Азарова.
Проблема в тому, що Кремль не визнає легітимність нинішнього уряду. Тому не налаштований вести з ним переговори про співпрацю. Але це не повинно перешкодити успішному завершенню опалювального сезону: Продан повідомив, що в українських підземних сховищах ще залишилося близько 9 млрд. куб. м газу, які зможуть покрити скорочення відбору російського палива через його високу вартість і проблеми з оплатою.
Михайло Корчемкін з East European Gas Analysis звертає увагу, що політична криза в Україні, яка загострилася через кримську операцію Володимира Путіна, невигідна «Газпрому», «національному надбанню» Росії – так монополія позиціонується в рекламному ролику на російському ТБ. Тому що посилювання українсько-російського протистояння, викликаного різним трактуванням подій, що призвели до зміни влади в Україні, може перешкодити будівництву газопроводу «Південний потік» (його Корчемкін називає «одним із головних проектів Путіна»). Затягнуться і ускладняться переговори «Газпрому» з прокладання сухопутних ділянок цієї магістралі в Європі. А в разі припинення транзиту російського газу через Україну експортна виручка російської монополії скоротиться на третину.
Враховуючи плани «Газпрому» довести український транзит до мінімуму, для «Нафтогазу» залишається актуальною проблема підвищення ефективності української газотранспортної інфраструктури. Розширення реверсних поставок з території країн ЄС, а також організація газової біржі на базі західноукраїнських підземних газосховищ – ключові елементи її вирішення, які розглядають у держхолдингу.
Причому організація газового реверсу, тобто поставок із заходу на схід – це, по суті, буде відновлення проектного напрямку експлуатації української ГТС. У такому режимі труба експлуатувалася до середини 1970-х років, коли Москва, Мінськ, Вільнюс і Рига споживали український газ – в той час Україна була газоекспортуючим регіоном СРСР.
Ця ж технічна особливість стала в нагоді під час «газової війни» взимку 2009 року, коли «Газпром» перекрив свої поставки і виникла необхідність у транспортуванні газу з західноукраїнських ПСГ в східні області України. Тобто саме поточний режим поставок історично є для української ГТС реверсом, а не навпаки.
Світлана Долінчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас