Іспанія бере краудфандінг під контроль: вводить обмеження на внески від користувачів, посилює реєстрацію платформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія бере краудфандінг під контроль: вводить обмеження на внески від користувачів, посилює реєстрацію платформ

Світ
1055
Уряд Іспанії приймає перший в історії країни нормативний акт, що регулює краудфандінг – колективний збір грошей на який-небудь проект, в основному через інтернет.
Відповідно до реформи, жодна людина не зможе вкладати більше 3000 євро на кожен конкретний проект і витрачати більше 6000 євро на таку “благодійність” на рік. Автори ініціатив, що просять підтримки, не зможуть збирати більше 1 млн євро “народних грошей”.
Крім того, кожна платформа (сайт для збору грошей і розміщення нових проектів) має подавати заявку в Банк Іспанії та Національну комісію з цінних паперів, щоб зареєструватися в цих установах. Заявка на реєстрацію повинна містити докладний опис діяльності, інформацію про ведення бухгалтерії, а також імена значущих акціонерів і керівників.
За порушення правил реєстрації та за відсутність прозорості в роботі власники платформ можуть бути покарані штрафами від 25 до 200 тисяч євро. Також на них може бути накладено заборону на діяльність подібного роду протягом 5 років.
Ці обмеження включені в новий законопроект про підтримку малого і середнього бізнесу. Їх мета, за словами джерела в міністерстві економіки, “підтримати нові інструменти прямого фінансування бізнес-проектів і захистити інвесторів”. У відомстві підкреслюють, що реформу розробили після консультацій з фахівцями в цій галузі з інших країн.
Іспанці, які так чи інакше займаються краудфандінгом, в більшості своїй вітають ці зміни: вони вважають позитивним сам факт того, що цю сферу почали регулювати законодавчо. Хоча деякі кажуть, що закон вимагає доопрацювання, інакше цей сектор “загине”.
“Народне” фінансування соціально важливих і цікавих проектів вперше з’явилося в США. Саме американські платформи досі залишаються найбільшими в світі. Приміром, на платформі Kickstarter вдалося отримати потрібну суму грошей на іспанський фільм “Космонавт” (El Cosmonauta) – правда, на це знадобилося п’ять років. За даними за 2013 рік, за допомогою цієї форми фінансування по всій Європі зібрали близько 750 млн євро.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас