«Лише митниця щомісячно здавала в «кімнату-сейф» понад 100 мільйонів доларів» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Лише митниця щомісячно здавала в «кімнату-сейф» понад 100 мільйонів доларів»

Казна та Політика
5772
Не довго звучав вальс Мендельсона в побудованій ще за радянських часів висотці на столичному Львівському майдані. Там, під дахом (і в прямому, і переносному смислі) Міністерства доходів і зборів розміщувалася «родинна пара» податкової і митної служб.
1 березня Кабінет міністрів України прийняв ухвалу про ліквідацію цього міністерства, підпорядкувавши названі підрозділи Мінфінові. Повідомляючи про це, глава грошового відомства Олександр Шлапак сказав журналістам: «Уряд прийняв досить мудру ухвалу. До сьогоднішнього дня не ліквідовані податкова служба і митниця. І тому нам було простіше припинити ліквідаційну процедуру щодо цих двох підрозділів, ліквідувавши власне міністерство». Проте, як виявилось, постанови, прийнятої 1 березня, наразі не бачили навіть у Мінфіні.
Нагадаємо, Міністерство доходів і зборів було створене в грудні 2012 року шляхом реорганізації Державної митної служби і Державної податкової служби. На це міністерство було покладено функцію адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
• Ліквідацію Міндоходів і зборів було проведено за ініціативою Майдану, який визнав «фіскальний шлюбний союз» не те що незаконним, але дуже вже ж корупційним і засудили його наразі не до страти через спалювання (такі думки теж були), а всього лише до розлучення. Відповідні рекомендації Верховна Рада переадресувала новоствореному Кабміну, і він оперативно прийняв ухвалу ліквідовувати відомство, яке з перших днів існування прозване було в народі «мінздохом».
Але, схоже, народ, а вірніше бізнес уже якось притерпівся до фіскального монополіста. Так, голова комісії УСПП з питань економічної політики Юлія Дроговоз упевнена, що відтворення двох служб є необдуманою ухвалою. На її думку, це дестабілізуватиме роботу податкового і митного відомств, призведе до втрати бюджетних коштів, знівелює будь-який контроль з боку громадськості. Експерт упевнена, що для ліквідації міністерства буде потрібен час, і це заблокує роботу податкової та митниці, створить складнощі як для реального сектора економіки, так і для бюджету країни (детально про це — в матеріалі «Бізнес негативно оцінив ліквідацію Міндоходів», «День» від 4 березня 2014 року).
• Новому урядові, що з перших днів роботи зустрівся з парадоксальною дилемою — роззброювати чи озброювати народ — очевидно, ще не до широкої громадськості. Громадські ради при міністерствах і відомствах, які все ж таки якось та працювали, урядові наразі замінив раду глав цих рад. Що й казати, так працювати, напевно, зручніше. Але підприємці в розмовах між собою в кулуарах називають «раду рад» просто прокладкою, за допомогою якої уряд збирається штампувати, як на принтері, свої ухвали.
Ділова громадськість, говорить Драговоз, рекомендує урядові скасувати свою ухвалу про ліквідацію Міністерства доходів і зборів України і надалі розглядати це питання в прозорому, відкритому режимі, на основі консультацій із бізнесом. Вчора аналогічні оцінки звучали і на Громадській раді Міндоходів і зборів, яка доживає, як і саме це відомство, останні дні. Щоправда, шляхом підрахунку рук з’ясувалося, що кворуму на цьому засіданні немає, і його статус було знижено до рівня робочої групи, на обговорення якої було винесено проблеми, які виникають у зв’язку з ліквідацією міністерства. Втім, від цього розмова не стала менш інформативною і цікавою.
• У центрі дискусії виявилася доповідь Валерія Чорного — заступника голови комісії Громадської ради Міндоходів і зборів для запобігання і протидії корупції і одночасно голови робочої комісії, яка перевіряє сьогодні діяльність Міністерства, яке ліквідується, але ще працює. Зокрема, Чорний розповів, що легендарної кімнати-сейфа в будівлі на Львівському майдані так і не знайшли. І це його не дивує, бо всю підлогу в приміщеннях було засипано залишками знищених документів. Більше того, попри заборону проводити будь-які відшкодування ПДВ, міністерством ще в суботу 58 мільйонів було з цією метою направлено і, за словами громадського діяча, вони «комусь до кишені потрапили». Зараз цим займається слідче управління.
У той же час голова комісії згоден з думкою Драговоз, яка наполягала також і на тому, що те краще, що було напрацьоване Міндоходів, не можна відкидати. Потрібно сісти за круглий стіл, говорить фахівець, і все детально обговорити, бо прийняті Верховною Радою рекомендації урядові — чисто політичне рішення, яке ніхто не обговорював і не обдумував, і якихось аргументів у ньому немає, окрім реалізації месиджу Майдану: «Мінздох повинен здохнути».
«А що робити далі?» — запитує Чорний. Навіть у Мінфіні, за його словами, ще не уявляють, як проходить процедура ліквідації. Не називаючи прізвища Шлапака, в якого, як було сказано вище, інша думка, він доповів, що процес ліквідація податкової і митниці насправді вже завершено, якщо не враховувати того, що 13 осіб із керівного складу ще не звільнено, у зв’язку з чим юридичних осіб для цих служб офіційно не закрито і їх не виключено з реєстру. Не встигли реорганізувати також ірпінську Податкову академію і Митний коледж, а також митну лабораторію. Всі інші структурні підрозділи ліквідовано і вони отримали нові коди. А тепер все це потрібно повертати назад…
«Понад п’ять тисяч осіб було звільнено (при злитті податковою і митниці. — Авт.), — нагадує Чорний, — і ці люди вже понад рік, не працюючи, мають такі зарплати, що мені стало весело, коли я з цим розібрався. А якщо ми отримуємо нову ухвалу, то виникає ще й питання регресу. Людям доведеться повертати гроші. До того ж, на черзі на скорочення, якщо довести задуману раніше реструктуризацію до кінця, ще понад 12 тисяч із сьогоднішніх 65 тисяч працівників міністерства. А якщо ми повернемо все як було, то побачимо, що на місцях скорочених п’яти тисяч — уже інші люди».
Проте главі комісії не шкода звільнених: «Таких скнар і бандитів немає більше ніде. Як можна вписати майданчики відшкодування незаконного «повітряного» ПДВ до державної системи? — запитує він, — Понад 50 мільярдів на місяць ішло на ці майданчики, а 12,5% (поверталися у вигляді відкатів. — Авт.» комусь до кишені. Понад 100 мільйонів доларів на місяць митниця здавала до кімнати-сейфу». Борець із корупцією упевнений, що звільняти потрібно всіх, хто був зарахований до штатів податкової і митниці, а залишати (і то, лишень як консультантів, доки не навчать нових працівників, «лише тих, у кого при люстрації не було виявлено маєтків — іншого шляху, щоб воювати з ними, немає».
• Та все ж таки Чорний не радить рубати з плеча. Він вважає, що чинній на сьогодні структурі потрібно дати попрацювати, але під контролем, хоча б півроку, а в кращому разі — до закінчення президентських виборів, щоб завершився процес легітимізації держави. Перебудовувати фіскальну систему просто сьогодні голова комісії вважає неприпустимим. «Я лише за четвер і п’ятницю підняв дані з семи областей, — розповідає він, — Там були задоволені скарги платників податків на 15—20 мільйонів, причому дані моніторингового центру показували на 110% наявність конкретних порушень і що платник не має рації. Інша річ, чи було це (задоволення скарг. — Авт.) свідомою ухвалою чи помилкою. Але характерним є те, що всі ці ухвали було прийнято протягом двох днів. Це вселяє підозру, і внутрішньою безпекою провадиться перевірка».
• Чорний упевнений: тут спрацював ефект щурів, що тікають з корабля, який тоне. «Вони міркують приблизно так: ті нахапали і утекли, а нам що, не можна? Хоч що-небудь під кінець прихопимо», — передбачає він, але все ж таки прохає уявити, що буде, якщо почнеться ліквідація, а насправді знищення найкращих напрацювань, таких, як моніторинговий центр, який отримав високу оцінку Всесвітньої митної організації. «Машина тільки прибуває на кордон, а вже з’являється детальний документ, за яким можна судити про те, де вона завантажувалася, куди їде, — розповідає Чорний, — У разі, коли виникають сумніви щодо контрагентів, то на неї вже чекають. А якщо служби роз’єднати, то формально документи пред’явив і розмитнився, але поїхав не праворуч, а ліворуч. І податківці потім шукайте скільки завгодно, це — ваші проблеми».
• «Сім’я робила все, щоб контролювати і праворуч, і ліворуч все до останньої копійки, аби ніщо не пройшло повз, — пояснює Чорний, — Система добра. Її потрібно удосконалити і, головне, узяти під належний контроль. Але, звичайно, неправильно, що така величезна структура, як Міндоходів отримало право законодавчої ініціативи зі створення як митної, так і податкової політики — це неправильно. Ми повинні виконувати закони не нами прийняті і збирати кошти для бюджету, повинні централізовано все розподіляти. У мене на столі вже лежить аналітика: план надходжень до єдиного соціального фонду за 2013 рік виконано на 97%».
Проте, за Пенсійним фондом, говорить глава комісії, тягнуться гріхи з того часу, коли він сам збирав внески з платників. Пенсійний фонд ще не передав 57 тисяч світових угод — домовилися з платником, а він все одно не платить. «Сума — мільярд, мільярд і триста або чотириста мільйонів заборгованості, — уточнює Чорний і додає: «У ці дні я побачив тіньовий варіант державної політики і жахнувся. Переконався, професіоналів, що працювали на керівних посадах, допускати до подальшої роботи неможливо. Всі настільки пов’язані…»
«Мені поклали на стіл досьє про результати завезення до країни дуже дорогих яхт і машин, — розповідає він, — Яхту, вартістю понад два мільйони, розмитнювали за сім тисяч: як плоскодонку якусь надувну. Причому розкривається це елементарно: у реєстрі стоїть реальна вартість, а не та, за якою заплачено митний збір». «Роз’єднання податкової і митної служб знову дасть відкриті двері на кордоні, — прогнозує Чорний, — і здійсниться мрія тих, хто говорить: мені нічого, окрім двох метрів на кордоні, не потрібно і досить пожити там два місяці».
Чорний розповідає, що і сьогодні на кордоні немає порядку. З ним зв’язувався знайомий із Одеси, з якого вимагали хабар за розмитнення, — 45 тисяч за контейнер. «Приїжджай сюди, — порадив він, — все зробимо згідно із законом». Не поїхав, послався на родину та дітей, на те, що там жити: заплатити виявилося простішим. «І платять же кому, — засмучується Чорний, — не до бюджету — в кишеню». «Таку ситуацію потрібно ламати, — переконаний він, — але система повинна залишатися правильною. Я закликаю: ми повинні зробити все для того, щоб, не чекаючи імплементації постанови 4280, всі, кому належиться, сіли за круглий стіл і ще раз усе обдумали».
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас