Україна має можливість протягом року вийти на позитивні тенденції в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має можливість протягом року вийти на позитивні тенденції в економіці

Казна та Політика
2441
Екс-заступник голови НБУ (2005-2009 рр.), фінансист Олександр Савченко вважає, що перехід на плаваючий курс гривні за умови контролю над цінами може сприяти позитивним тенденціям в економіці країни. Про це він сказав в ефірі каналу БТБ.
“Якщо Нацбанк зможе опанувати політикою інфляційного таргетування (контроль за рівнем інфляції – ред.), перейти на дійсно плаваючий курс гривні, але за умови контролю над цінами, то така політика може сприяти правильним тенденціям. Тобто, якщо є тренд до посилення гривні, то Нацбанк буде цей тренд підтримувати своїми діями, якщо тренд до ослаблення гривні, то Нацбанк буде гальмувати ослаблення”, – вважає він.
“Сподіваюся, що нове керівництво Нацбанку буде з одного боку підтримувати ринок і кредитування економіки, з іншого – стабільність цін і обмеження коливання гривні, прийнятні для населення і для бізнесу”, – зазначив він.
“Цей процес, думаю, може зайняти один рік. Не менше. І підходити потрібно дуже обережно. Зафіксували ціни ми, наприклад, до кінця року – 3 %, і ось курс повинен плавати, а не провокувати перебити ці 3 відсотки”, – зазначає експерт.
“Тут важливо зрозуміти, що Національний банк сам курс не формує, економіка формує курс, економічні реформи формують курс, а Національний банк або сприяє девальвації, або гальмує її”, – додав він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас