Якщо РФ не визнає зобов'язання перед Україною, значить немає її боргів за газ - ескперт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо РФ не визнає зобов'язання перед Україною, значить немає її боргів за газ - ескперт

Енергетика
13996
Заяви Росії про “обнулення” її зобов’язань перед Україною може призвести до списання боргів України за використаний газ. Про це сказав колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський під час “круглого столу” в Києві, повідомляє державне агентство “Укрінформ”.
“Позиція Росії щодо “обнулення” її зобов’язань перед Україною досить серйозно зачіпає питання про списання в такому разі заборгованості України перед Росією”, – сказав Уманський.
У той же час він висловив надію, що “протягом найближчих одного-двох тижнів ми побачимо зовсім інший поворот подій і у Росії не буде іншого варіанту, ніж повертатися за стіл переговорів”.
У такому разі, вважає експерт, Україна має хороші позиції на переговорах про постачання газу, оскільки є єдиною країною-споживачем російського палива, яка в судовому порядку не переглянула угоди з Росією.
Уманський також відзначив, що Харківські угоди 2010 року не принесли Україні ніякої знижки на газ, а лише збільшили її борг. “Харківські угоди не принесли Україні ніякої знижки на газ… Знижка була для промисловості, не для бюджету”, – сказав експерт.
За його словами, “споживання газу за період з 2010 року становило 120-130 млрд кубометрів, відповідно ми говоримо про $12-13 млрд державного боргу України, який був сформований за цей період, а також слід додати до цієї суми 3 млрд, які ми отримали в грудні”.
Експерт прогнозує непростий розвиток двосторонніх відносин з Росією, оскільки “інструмент холодних торгових воєн ніхто не скасовував”.
Як відомо 4 березня президент РФ Володимир Путін заявив, що раз на Україні відбулася революція, то створено нову державу: “А з цією державою ми ніяких і відносно цієї держави ми ніяких зобов’язуючих документів не підписували”, – сказав Путін. У вівторок він, проте, заявив, що “політична напруга в Україні не повинна позначатися на поточному економічному співробітництві двох країн”.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас