США звинуватили свою розвідку в невірній оцінці планів Путіна в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США звинуватили свою розвідку в невірній оцінці планів Путіна в Україні

Світ
5299
Спеціальна комісія Палати представників США з розвідки ініціювала службове розслідування роботи розвідки, яка вчасно не повідомила про плани Росії щодо вторгнення в Україну. Про це 4 березня повідомляє The Daily Beast з посиланням на голову комісії, республіканця Майка Роджерса (Mike Rogers).
За словами Роджерса, службове розслідування має показати, чому Кабінет глави національної розвідки США (Office of the Director of National Intelligence, ODNI) нічого не знав про плани президента РФ Володимира Путіна щодо введення військ в Україну. Так, наприкінці лютого розвідувальна група доповіла про те, що, незважаючи на навчання російських військ і захоплення адміністративних будівель і аеропортів в Криму, Росія не збирається вторгатися на територію України.
Висновки про те, що навчання російських військ ніяк не пов’язані з подіями в Україні, були зроблені співробітниками ODNI. Доповідь про це була надана Конгресу 27 лютого. При цьому, як зазначає Роджерс, деякі інші розвідувальні організації – зокрема, ЦРУ – повідомляли точно про зворотне: за їх даними, вчення і захоплення об’єктів у Криму були безпосередньою підготовкою до прямого вторгнення Росії в Україну.
За словами Роджерса, поки що рано говорити про те, що співробітники ODNI не впоралися зі своєю роботою. Голова комісії припустив, що різниця у висновках між різними групами розвідки пояснюється різним стилем роботи аналітиків.
Кабінет голови національної розвідки США був створений в 2004 році. ODNI координує роботу інших спецслужб і формує єдину розвідувальну політику в США. Під його управлінням перебувають 16 розвідувальних служб.
27 і 28 лютого невідомі автоматники захопили в Криму кілька адміністративних будівель та аеропорти Сімферополя та Севастополя. Відповідальність за це взяли на себе якісь «загони самооборони Криму». За версією української сторони, за цими діями стояли російські військовослужбовці, в тому числі військовослужбовці Чорноморського флоту. Також повідомлялося про те, що в Криму перебувають військовослужбовці та військова техніка імовірно російської приналежності. Крім того, 26 лютого в Західному та Центральному військових округах біля кордонів Росії з іншими державами, включаючи Україну, розпочалися військові навчання. Все це викликало в української сторони і західних країн побоювання про можливий початок російської військової операції в Україні.
1 березня Рада Федерації задовольнила прохання президента Володимира Путіна про введення військ на територію України. Російська сторона обгрунтовувала це рішення необхідністю захисту громадян РФ, які знаходяться в Україні. Путін, проте, так і не скористався отриманою санкцією на введення військ в сусідню країну. 4 березня президент заявив, що поки що не бачить необхідності у введенні військ, підкресливши при цьому, що вона може з’явитися «в крайньому випадку».
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас