Українці кинулися скуповувати золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці кинулися скуповувати золото

Банківські метали
6590
Українці почали активно скуповувати в золото : за січень-лютий попит на злитки виріс одразу в 2-3 рази.
«Якщо у нас, наприклад, за весь минулий рік оборот за операціями з металами становив 1,5 тонни, то тільки за два місяці 2014 року він досяг вже 0,5 тонни. А якщо говорити в цілому по українському ринку, то минулорічний результат знаходився на рівні 10 тонн, в той час як за січень-лютий оборот виріс майже до 3 тонн», – повідомив «Вістям» директор банкнотного банкингу банку «Фінансова ініціатива» Андрій Львов.
Підтвердили тенденцію і в інших фінустановах. «Ми зафіксували зростання попиту на золото з ​​боку населення більш ніж на 20% (порівняно з січнем). Приводом послужило подорожчання металу на світових ринках, а також зростання курсу долара на міжбанківському ринку» – сказав «Вістям» директор департаменту роздрібного бізнесу Правекс-Банку Семен Бабаєв.
Попит на банківські метали почав зростати, як тільки у населення виникли складнощі з покупкою долара. «Він збільшився вдвічі, почався ажіотаж ще в першій декаді лютого і триває досі», – розповів нам начальник відділу по роботі з банківськими металами Володимир Піщаний. Фінансисти запевняють, що злитки скуповували по всій країні. «У великих містах і обласних містах традиційно попит вищий», – зазначив начальник відділу дорогоцінних металів Златобанку Андрій Попович.
Якщо в січні українці найактивніше скуповували золоті злитки вагою 50 і 100 г, то в лютому з’явився інтерес до брусків в 250 г, 500 г і 1 кг. Найрідше купували подарункові варіанти – 1-2,5 грамові злитки. Не так активно люди цікавилися сріблом. Попит на нього зріс лише на 5-10%, і найчастіше купувалися злитки у 100 грамів. «Це не дивно, вкладати гроші зручніше в так звані інвестиційні злитки 50-100 г. А ювелірні (вагою від 1 г до 10 г) більше схожі для подарунків, ніж для інвестування», – говорить Андрій Львов.
Золото дорожчає
Вартість грама золота через коливання курсу долара не стояла на місці. «З початку року до кінця першої декади лютого золото в 100-грамовому злитку подорожчало на 8,5%, при цьому світова ціна металу в доларовому обчисленні зросла на 5%», – повідомив нам Володимир Піщаний. А ось останні три тижні ціна 1 г в злитках змінювалася в більш широкому діапазоні. «Сьогодні 1 г золота в 100 г зливку коштує 471 грн. Але за останні кілька днів цінник активно мінявся – був на рівні і 420, і 500 грн», – пояснив Андрій Попович.
Вигідно купувати тільки своє
Українські банкіри відзначають зростання попиту також і на вітчизняні інвестиційні монети. «Основною причиною було те, що НБУ провів активну рекламну компанію з просування цього інструменту», – вважає Андрій Львов.
А його колеги у VAB Банку стверджують, що купувати монети в лютому було вигідно через особливості ціноутворення за ними. «У перший тиждень лютого вартість 1 г золота в монетах була на 20-30 гривень нижча, ніж в ідентичних за якістю металу мірних злитках. Це і стало причиною зростання попиту. Уповноважені банки фактично розпродали всі наявні залишки», – розповів «Вістям» Володимир Піщаний.
З іноземними інвестиційними та колекційними монетами ситуація зворотна – попит останнім часом тільки падає. «Податок на додану вартість, який діє з 2012 року на іноземні монети, сильно «підкосив» цей ринок, – розповіла експерт ринку дорогоцінних металів, офіційний представник в Україні 15 монетних дворів Алла Іщенко. – Якщо раніше ми везли монети з монетних дворів різних країн тисячами, то зараз можна говорити тільки про сотні. І покращитися ситуація може тільки в тому випадку, якщо буде переглянуто питання оподаткування. Це може статися, якщо Україна увійде до складу ЄС – там такого податку немає».
Каблучки та сережки
Активніше наприкінці лютого стали купувати і ювелірні вироби. «Ми аналізували продажі в середині лютого, і тоді результат був невтішним: продажі в Києві впали практично на 50%, а в регіонах приблизно на 30%. Але в цей час якраз загострилося протистояння на Майдані, – розповів «Вістям» генеральний директор компанії «Укрзолото» Андрій Жук. – Нарощувати темпи продажів ми почали в міру вщухання конфліктів в центрі Києва. Наш останній аналіз продажів з 24 лютого по 3 березня показав зростання обсягів більш ніж на 30%». На його думку, такий ажіотаж може бути пов’язаний з ускладненням процесу купівлі валюти населенням та курсовими коливаннями останніх двох тижнів.
За словами експерта, попит мали всі вироби. При цьому в компанії дійшли висновку, що найчастіше ювелірку купують жінки – 60% продажів.
У найближчі дні ювеліри прогнозують нове зростання попиту – пов’язане зі святом 8 березня. Але тепер чекають активізації покупців-чоловіків.
Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас